Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Οι κρίσιμες για την υγεία ιδιότητες του ελαιόλαδου

■ Αποκαλύψεις επιστημόνων σε παγκόσμιο συνέδριο στο Βατικανό

Σημαντικές και κρίσιμης σημασίας για επιστήμονες και πολιτικούς ήταν οι αποκαλύψεις που έγιναν στο παγκόσμιο συνέδριο για τον ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία και διατροφή, που φιλοξένησε πρόσφατα η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών (PAS) στο Βατικανό στη Ρώμη.

Στο συνέδριο αυτό που είχε σαν τίτλο «Η τέχνη και η επιστήμη του ελαιολάδου: διατροφή, ιατρική και πλανητική υγεία» συμμετείχαν περίπου 30 επιστήμονες και ειδικοί από τα πιο σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ των οποίων αρκετοί και από την Ελλάδα
Στις δυο ημέρες του συνεδρίου, συμφώνα με την Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca, έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις και συζητήσεις για την «πραγματική αξία» που αντιπροσωπεύει το ελαιόλαδο «για την υγεία και τον πολιτισμό του πλανήτη».
Διατυπώθηκαν όμως και σημαντικές επιστημονικές απόψεις για τον κρίσιμο ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία αλλά και τον ρόλο της ελιάς γενικότερα στον πολιτισμό του πλανήτη, τα οποία αξίζει να αποτελέσουν αντικείμενα βαθύτερων επιστημονικών μελετών και βάσεις για σοβαρές πολιτικές αποφάσεις.
Η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών (PAS) που ιδρύθηκε αρχικά το 1603 σαν τμήμα της πρώτης Ακαδημίας Επιστημών στον κόσμο, επανιδρύθηκε το 1936 με αποστολή την αναζήτηση της γνώσης και την επιστημονική έρευνα.
Ενα από τα πρώτα Μέλη της Ακαδημίας αυτής ήταν ο Γαλιλαίος, πριν ο ίδιος συγκρουστεί με την Εκκλησία εξαιτίας της άποψης του για την κίνηση της γης περί τον Ήλιο και τη γνώστη αναφώνηση του στην Ιερά εξέταση: «Και όμως κινείται» (E pur si muove)
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Πρύτανης της Ποντιφικής Ακαδημίας Marcelo Sánchez Sorondo και ο Πρόεδρος της Δρ. Joachim von Braun, στους χαιρετισμούς τους προέτρεψαν τους συνέδρους να εξετάσουν το ελαιόλαδο με ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο των παγκόσμιων συστημάτων διατροφής άλλα και στον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα στην επισιτιστική κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται από ανισορροπίες τιμών, ελλείψεις αλλά και σπατάλη τροφίμων.
Επιπλέον, κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να εξετάσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση της ελιάς στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης που διέρχεται ο πλανήτης, να διατηρηθεί η κουλτούρα του ελαιολάδου και να ενισχυθεί ο ρόλος του στην προστασία του άνθρωπου και του περιβάλλοντος.

Οι υγιεινές ιδιότητες του ελαιολάδου


Στην πρώτη συνεδρία ο Δρ. Walter Willett από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διατύπωσε πολλές προκλητικές για τους συνέδρους και γενικά τους επιστήμονος ερωτήσεις, όπως:
– Μπορούμε να διαχωρίσουμε τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής από αυτά του Ελαιολάδου;
-Ποιο ποσοστό του οφέλους του ελαιολάδου οφείλεται στα λιπαρά οξέα του και ποιο στα μικροστοιχεία του όπως οι πολυφαινόλες;
-Είναι το ελαιόλαδο καλύτερο από άλλα φυτικά έλαια και γιατί;
-Ποιες μελέτες απαιτούνται για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία;
-Τελικά, ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η ελιά προς όφελος ενός υγιούς, βιώσιμου και δίκαιου κόσμου;
Ο Δρ. Frank Hu, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τόνισε ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, ιδιαίτερα μονοακόρεστων όπως το ελαϊκό οξύ του ελαιολάδου, ελαχιστοποιεί το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που επιδεινώνουν τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παράλληλα, αντιτάχθηκε στον μύθο ότι «το ελαιόλαδο παχαίνει», διαβεβαιώνοντας ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου δεν συμβάλλει στην αύξηση βάρους.
Ο Δρ Ramón Estruch, από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις έρευνες που δείχνουν μια σημαντική θετική συσχέτιση της πρόσληψης πολυφαινολών και της γνωστικής λειτουργίας.
Στη συνέχεια, μια ομάδα εξαιρετικών ερευνητών από διάφορα Πανεπιστήμια της Ιταλίας, Ελλάδας και ΗΠΑ συνόψισε μερικές από τις πιο πρόσφατες έρευνες για τα οφέλη του ελαιολάδου.
Ο Δρ. Francisco Sofi, από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας τόνισε τον ρόλο της έρευνας στην εξάλειψη της διατροφικής σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ των σημερινών καταναλωτών,
Η Δρ Αντ. Τριχοπούλου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε σε δημόσιες πολιτικές για την προστασία της υγείας, τις γνώσεις που έχουμε για τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία αλλά και τον ρόλο της ελιάς στον πολιτισμό, το περιβάλλον και την οικονομία.

Από τη θεωρία στην πράξη

Στους τρόπους εφαρμογής των συμπερασμάτων όλων των δημοσιευμένων μελετών για τα οφέλη του ελαιολάδου επικεντρώθηκε η δεύτερη συνεδρία.
Ο Δρ. Στέφανος Καλές, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανέφερε ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει τη μεγαλύτερη επιστημονική υποστήριξη από όλες τις συνιστώμενες δίαιτες και οπωσδήποτε σαν ορολογία είναι συνδεδεμένη με τον ελληνικό όρο «τρόπος ζωής» («thiaita»), από το οποίο προέρχεται η αγγλική λέξη “diet”.
Ο Greg Drescher του Culinary Institute of America (CIA), ο οποίος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της έννοιας της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής τη δεκαετία του 1990, αναφέρθηκε στις εργασίες της CIA σε συνεργασία με πολλά Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη γαστρονομικών στρατηγικών για την εκπαίδευση των νέων καταναλωτών, ώστε να υιοθετήσουν ένα σύστημα φυτικών τροφίμων ως πρότυπο για την επίτευξη καλύτερης υγείας για τους ανθρώπους του πλανήτη.
Ο Δρ Jean-Xavier Guinard, από το UC Davis, και η Δρ. Gemma Pasquali, από την Oleoteca Villa Campestri (Τοσκάνη) τόνισαν τη σημασία της αισθητηριακής εμπειρίας και της απόλαυσης της γεύσης του ελαιολάδου. Οι δύο τους παρουσίασαν από κοινού έρευνα σχετικά με την «αλλαγή λίπους», χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο στη θέση των λιγότερο υγιεινών λιπαρών που συνήθως χρησιμοποιούνται σε ορισμένες συνταγές.
Ο Guinard με την παρουσίασή του πρότεινε η ταξινόμηση του Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου να βασίζεται σε αυστηρά σε χημικές παραμέτρους.
Το συνέδριο συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις των γιατρών Τάσου Κυριακίδη και Βασίλη Βασιλείου, από το Πανεπιστήμιο Yale, οι οποίοι παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους να ιδρυθεί στο Yale ένα Ινστιτούτο για την ελιά και τα προϊόντα της που φέρει τον τίτλο «Yale Olive Science and Health Institute» (YOSHI).
Το Ινστιτούτο αυτό διευκολύνει την έρευνα και την εκπαίδευση για την ελιά και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που εστιάζονται στην υγεία.

Το ελαιόλαδο στην Ιατρική

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου άρχισε με συνεδρία αφιερωμένη στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Ο Δρ Willett από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανάλυσε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της γνωστικής υγείας και ζήτησε περισσότερες μελέτες σχετικά με τον ρόλο των πολυφαινολών, της βιταμίνης Ε και του σκουαλενίου στο ελαιόλαδο.
Ο José Martínez, από το Πανεπιστήμιο Loyola της Ανδαλουσίας αναφέρθηκε στις γεωργικές μεθόδους που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της περιεκτικότητας σε φαινόλες στα έξτρα παρθένα και τόνισε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιεκτικότητα πολυφαινολών που έχουν οι χυμοί από ορεινούς ελαιώνες.
Ο Δρ Π. Μαγιάτης, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε τη σημασία της συνέχισης της μελέτης των φαινολών ελαιοκανθάλης και της ελευρωπαΐνης, που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και παρουσίασε τα κυριότερα σημεία της έρευνας που διεξάγει για τις πολυφαινόλες και την άμεση σχέση τους με τις φλεγμονές, την αρτηριακή πίεση, τη γνωστική λειτουργία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο.

ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με δύο ενδιαφέροντα στρογγυλά τραπέζια.
Στο πρώτο τραπέζι, που είχε σαν θέμα την προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας στη βιομηχανία ελαιολάδου, συντονιστης ήταν ο Dan Flynn, ιδρυτής του UC Davis Olive Center, ενώ στη συζήτηση μετείχαν ο Jaime Lillo, από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η Ελένη Μέλλιου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.
Στο τραπέζι αυτό συζητήθηκαν οι τρόποι βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου και ο αυξανόμενος ρόλος των γυναικών στην ελαιοβιομηχανία.
Στην οικονομική ενότητα έγινε αναφορά στο μοντέλο των ελαιώνων υψηλής πυκνότητας και στη σημασία του μάρκετινγκ στην προστιθέμενη αξία των ελαιόλαδων με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και πρώιμης συγκομιδής.
Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη μεγιστοποίησης των κερδών των αγροτών και της αύξησης της απόδοσης του ελαιώνα.
Στο δεύτερο τραπέζι, το οποίο συντόνισε ο Greg Drescher, συζητήθηκαν οι τρόποι δημιουργίας μιας καλύτερα ενημερωμένης καταναλωτικής αγοράς ελαιολάδου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Paul Bartolotta των εστιατορίων «The Bartolotta», η Teresa Pérez, από την Ισπανική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, ο Rafi Taherian του Πανεπιστήμιου Yale, και ο Joseph R. Profaci Εκτελεστικός Δ/ντης της Βόρειοαμερικανικής Ένωσης Ελαιολάδου (NAOOA)
Ο Profaci αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Φορέας του στην Αμερική για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με το ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένων των φόβων και της δυσπιστίας για το μαγείρεμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο! .
Ο Bartolotta τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών μέσω θετικών εμπειριών για το ελαιόλαδο στα εστιατόρια,

Τελικό συνοπτικό συμπέρασμα

Στη λήξη του συνεδρίου ο Δρ Willett συνοψίζοντας κατέληξε στο συμπέρασμα:
«Ο ρόλος της ελιάς για ένα υγιή, βιώσιμο και δίκαιο κόσμο είναι αποφασιστικός. Και η παγκόσμια κληρονομιά της έχει σαφώς πολλά να προσφέρει στον κόσμο. Υπάρχει όμως ακόμη πολλή δουλειά και έρευνα που πρέπει να γίνει».

 

Με καθυστερήσεις και πάλι η Δακοκτονία στην Κρήτη

■ Ανάγκη ολοκλήρωσης
των ψεκασμών πριν την πήξη του πυρήνα

Ενώ οι προσλήψεις του εποπτικού προσωπικού (Τομεάρχες) της Δακοκτονίας φέτος επιτέλους έγιναν κάπως έγκαιρα και ενώ τα φάρμακα της περσινής περιόδου λόγω της καθυστερημένης παράδοσης τους, ήταν διαθέσιμα, δεν έγινε επιτέλους εφικτό να αρχίσουν παντού έγκαιρα, οι πρώτοι κρίσιμοι για την επιτυχία ψεκασμοί.
Βέβαια υπήρξαν περιπτώσεις όπου άρχισαν αρκετά έγκαιρα, όπως σε περιοχές του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής ΔΑΟΚ άρχισαν από τις 7-6-22. Ωστόσο σε άλλες περιοχές εξίσου η και πλέον πρωιμότερες, οι πρώτοι ψεκασμοί, ανεξήγητα, θα αρχίσουν αργότερα στις 15-20 Ιουνίου, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις των τοπικών ΔΑΟΚ (βλέπε ).


Επιπλέον, όμως, ειδικά στα Χανιά θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφού η τοπική ΔΑΟΚ, όπως ανακοίνωσε, θα αναβάλει τους προγραμματισμένους ψεκασμούς για αργότερα λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.
Ωστόσο ο ελαιόκαρπος της Κορωνέικης σε αρκετές περιοχές της Κρήτης και όχι μόνο στις παραλιακές, είναι ήδη δεκτικός για προσβολές (έχει βάρος 1-2 gr ή έφτασε το στάδιο πήξης πυρήνα) και επομένως υπερ-καλύπτει το κριτήριο έναρξης ψεκασμών που αναφέρεται στις παλιές πλέον σωστές εγκύκλιους (βλέπε Φώτο) αλλά και σε σχετικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Κρήτης (2018).
Ετσι, σωστό θα ήταν οι κρίσιμης σημασίας πρώτοι ψεκασμοί να επισπευτούν και να ολοκληρωθούν πριν την «πήξη του πυρήνα», έστω και αν κατά τόπους χρειαστεί να επαναληφτούν. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο Δάκος πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά και κάθε άτομο που διασώζεται στην αρχή της περιόδου μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε δισεκατομμύρια αργότερα.

Τιμές: Αμηχανία αγοραστών και παραγωγών παρατείνει τις εξελίξεις !

■ Κρίσιμος παράγων η παραγωγή της Ισπανίας

Η σταθερότητα των τιμών φαίνεται ότι συνεχίζεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες με την προσφορά αλλά και τη ζήτηση να είναι περιορισμένες εξαιτίας των ερωτηματικών για τις γεωπολιτικές αλλά και τις αγρονομικές εξελίξεις.
Ετσι, τελικά οι τιμές του έξτρα παρθένου (Πιν.1) στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 3,65-3,30€/κ, στην Ισπανία μεταξύ 3,50-3,25€/κ και στην Ιταλία μεταξύ 6,30-3,95€.
Σημαντικός παράγοντας για τις εξελίξεις στις τιμές είναι οπωσδήποτε η ερχόμενη σοδειά στην Ισπανία για την οποια προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις.
Ωστόσο, η παρατεταμένη ξηρασία της Άνοιξης και τα πρόσφατα κύματα υψηλών θερμοκρασιών στην Ισπανία δεν θεωρούνται ευνοϊκές για μια πλούσια παραγωγή.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δύο νεκροί από το τροχαίο στην Κίσσαμο (βίντεο)

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Μ. Δούκα: «Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου»

«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα