Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Χαμηλή η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή στην Ισπανία

■ Πρόβλεψη για σταθερές ή και υψηλότερες τιμές

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας (ΑΕΜΟ) προέβλεψε αρχές Σεπτεμβρίου ότι η ερχομένη ελαιοπαραγωγή της χώρας, θα είναι χαμηλή έως μέση και θα κυμανθεί σε περίπου 1.300.000 τόνους, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι οι τιμές παραγωγού θα διατηρηθούν σταθερές η και υψηλότερες ανάλογα με την πορεία των βροχών.
Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνει ανάλογη πρόβλεψη των «Αγρό-διατροφικών Συνεταιρισμών Ισπανίας», στις αρχές Αυγούστου, (βλ. ΕΛΑΙΟΝΕΑ www.sedik.gr 5.8.21), σύμφωνα με την οποία η παραγωγή της χώρας για την περίοδο 2021/2022, θα ανέλθει σε 1.345.000 τόνους.
Έτσι, δυο μεγάλες Οργανώσεις της Ισπανίας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ανεπίσημα, ότι η ερχομένη παραγωγή της χώρας θα είναι χαμηλότερη κατά 300.00 τόνους από την περσινή η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ήταν 1.596.000 τόνους.
Το γεγονός αυτό, βέβαια, είναι αξιοσημείωτο γιατί η παραγωγή της Ισπανίας που κατά μ.ο την τελευταία 10/ετία αποτελεί το 44% της παγκόσμιας και το 68% της Ευρωπαϊκής (Πιν.1) παίζει σημαντικότατο ρόλο στο παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης και κατά συνέπεια στην διαμόρφωση των τιμών παραγωγού.
Παράλληλα, όμως, εξηγεί και την μέχρι τώρα καθυστέρηση των προσκείμενων στις μεγάλες βιομηχανίες εμπειρογνωμόνων που συνήθως σπεύδουν να ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους όταν η παραγωγή είναι υψηλή, προφανώς για να ευνοήσουν κλίμα χαμηλών τιμών παραγωγού
Οπωσδήποτε η ΑΕΜΟ (αντίστοιχη του ΣΕΔΗΚ στην Ισπανία) σημειώνει ότι η πρόβλεψη της μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν οι βροχές του Φθινοπώρου είναι ικανοποιητικές, δεδομένου ότι οι ξηρικοί ελαιώνες φέρουν εμφανή σημάδια αφυδάτωσης, η οποία δεν ευνοεί τον σχηματισμό ελαιολάδου στους καρπούς. Επομένως, υποστηρίζει η ΑΕΜΟ «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν δεν βρέξει σύντομα, οι αποδόσεις ελαιολάδου να είναι πάλι χαμηλές»..
Επίσης, όπως ανάφερε η ΑΕΜΟ, τα φετινά αποθέματα στην Ισπανία είναι μόλις 400.000 τόνους, ποσότητα πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή που καλύπτει μόλις 2,5 μήνες εμπορίας. Τελικά, αντιμετωπίζουμε μια χρονιά με μέτρια παραγωγή που αρχίζει με ένα πολύ χαμηλότερο απόθεμα.
Συμπερασματικά, η AEMO προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει προς το παρόν σταθερή ενώ οι επόμενες βροχές «θα σηματοδοτήσουν ή όχι κάποια αύξηση σε σχέση με τις σημερινές τιμές που κυμαίνονται στα 3,30€/ κιλό για το Έξτρα» Παράλληλα υπογραμμίζει ότι « δεν υπάρχει απολύτως κανένα σημείο που θα μας έκανε να προβλέψουμε πτώση των τιμών για τους επόμενους μήνες»

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Νέα έρευνα για θεραπεία επιπτώσεων του κορωνοϊού με ελαιόλαδο στην Ισπανία
Πρόκληση για επιστήμονες και φορείς στην Ελλάδα

Συνέχεια των κλινικών δοκιμών με ελαιόλαδο για πρόληψη της νόσου του Κορωνοϊού στην Ισπανία ( σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο ΕΛΑΙΟΝΕΩΝ), νέες έρευνες και πάλι με πολυφαινόλες ελαιολάδου άρχισαν στην ίδια χώρα για θεραπεία των επιπτώσεων, αυτή την φορά, που προκαλούνται από λοιμώξεις του SARS-CoV-2
Οι νέες αυτές έρευνες στην Ισπανία υποστηρίζονται και επιχορηγούνται, όπως και οι προηγούμενες, από Αγροτικές Τράπεζες και μεγάλες Ελαιουργικές Συνεταιρικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως οι Oleotoledo, Genosa, Synlab και Solvitae Medical οι οποίες προφανώς αποβλέπουν στην εμμεση προβολή και διαφήμιση του ελαιολάδου!
Ανάλογοι φορείς υπάρχουν βέβαια και στην Ελλάδα και στον τομέα των Τραπεζών άλλα και στον τομέα των Ελαιουργικών και Αγροδιατροφικων οργανώσεων όπου πολλές προσπάθειες φαίνεται να στρέφονται μόνο στην αξιοποίηση υπερχρεωμένων Συν/κων μονάδων!
Η νέα έρευνα στην Ισπανία, στοχεύει στην θεραπεία οξέων συμπτωμάτων που παρουσιάζονται μετά από λοιμώξεις SARS-CoV-2, γνωστά ως “long Covid” με την χρήση  πολυφαινολών από ελιές και φαλαινοειδή από πικρά εσπεριδοειδή (νεράντζια).
Στην έρευνα, που διεξάγεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Jaén (Ισπανία), χορηγείται συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει πολυφαινόλες από ελιές σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα Covid-19 για να μελετηθεί η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της εξέλιξης σε σοβαρότερα στάδια.
Το συμπλήρωμα που ονομάζεται «Endothelyx 45» δίδεται σε ασθενείς που έχουν περάσει την οξεία φάση της νόσου αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν από συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και απώλεια μνήμης.
Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει τις επιδράσεις του συμπληρώματος στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση των αρτηριών και παίζουν βασικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία. Και αυτό γιατί πιστεύεται ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Covid-19 προσβάλει το σώμα είναι η πρόκληση φλεγμονής και οξειδωτικού στρες στα κύτταρα με συνέπεια τα συμπτώματα που σχετίζονται με το long Covid.
Οι πολυφαινόλες, που είναι φυσικές βιοδραστικές ενώσεις, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, τα τελευταία χρόνια, πιστεύεται ότι βοηθούν στην αποτροπή ορισμένων ασθενειών, όπως καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων  και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Προφανώς, ο χρόνος θα δείξει αν οι προσπάθειες αυτές θα φέρουν αποτελέσματα και ποιου βαθμού για την αντιμετώπιση της νέας μάστιγας που ταλανίζει τον πλανήτη.
Ανεξαρτητα όμως από αυτό, η προσπαθεια αξ’ιζει, γιατι εκτός από τις από παλιά επιβεβαιωμένες ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου, σε καρδιοαγγειακά, καρκίνους, διαβήτη, νόσο Αλτχάϊμερ κ.α. συνεχώς ανακαλύπτονται και νέες θετικές επιδράσεις του σε άλλες σοβαρές ασθένειες όπως απώλεια μνήμης, άνοια, καρκίνο παχέως έντερου, γήρανση νευρώνων κλπ,
Έτσι, οι προσπάθειες των Ισπανών επιστημόνων αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση και για Έλληνες Επιστήμονες άλλα και για Ελληνικούς φορείς ως χορηγούς των ερευνών. Ίδωμεν.

Τιμές: Στα 3,50 €/κ ο διαγωνισμός της Κριτσάς

■ Αναδεικνύει τα προβλήματα της εσωτερικής αγοράς

Η κάμψη της εμπορικής κίνησης που χαρακτήρισε τον Αύγουστο την αγορά ελαιολάδου σε διεθνές άλλα και εθνικό επίπεδο, κυρίως λόγω των θερινών διακοπών, δείχνει να συνεχίζεται ως ένα βαθμό και τον Σεπτέμβριο.
Έτσι, οι τιμές στα μέσα Σεπτεμβρίου διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα του Αυγούστου (Πιν.1) .
Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 14 Σεπτεμβρίου (www.sedik.gr), οι υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα (Κρήτη και Πελοπόννησο) και στην Ισπανία κινήθηκαν στα 3,50€/κ, ενώ στην Ιταλία έπεσαν ελαφρά στα 4,30€/κ .
Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε για την Κρήτη η τιμή των 3,50 €/κ που πέτυχε με διαγωνισμό ο Α. Σ. Κριτσάς για 96 τόνους έξτρα, οξύτητας 0,24-0,30% .Και αυτό γιατί, όχι μόνο έσπασε το φράγμα των 3,20€/κ που επικρατούσε μέχρι τέλη Αυγούστου στην Κρήτη, άλλα και διότι ανάδειξε για άλλη μια φορά την σκοπιμότητα το ελαιόλαδο να διατίθεται με διαγωνισμούς από τα Συν/κα άλλα και από τα Ιδιωτικά ελαιοτριβεία με ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών.
Οι άλλες τακτικές πώλησης που έχουν καθιερωθεί είναι φανερό ότι λειτουργούν υπέρ των αγοραστών και γιαυτόί πρεπει να καταβληθεί προσπάθεια να εξορθολογιστούν και να στραφούν προς διαδικασίες που να συμφέρουν τους παραγωγούς και συγχρόνως να διασφαλίζουν και τα ελαιοτριβεία.
Η περίπτωση του Συν/σμου διάθεσης ΝΗΛΕΑΣ στην Πελοπόννησο που, ενώ δεν διαθέτει ελαιοτριβείο, συγκεντρώνει και διαθέτει τα ελαιόλαδα συγκεκριμένων παραγωγών, υπογράφοντας ειδικές συμβάσεις με παραγωγούς και ελαιοτριβεία, αξίζει να μελετηθεί. Γιατί, είναι φανερό ότι η διαδικασία της αποθήκευσης –διάθεσης σε Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία με πολύ ασαφείς η και χωρίς όρους οπωσδήποτε δεν βοηθά στην επίτευξη καλυτέρων τιμών.
Είναι φανερό ότι η διάθεση με κατευθείαν συμφωνίες αγοραστών- ελαιοτριβείων χωρίς ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών, η οποία, όπως λέγεται, ακολουθείται σε διάφορες περιπτώσεις, αποβαίνει σε βάρος των παραγωγών. Οι παραγωγοί είναι σωστό να καταβάλλουν κάποιο ενοίκιο αποθήκευσης και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην διαμορφωση της τιμής διάθεσης.
Αυτά όμως πρέπει να ρυθμιστούν με αλλαγές στην διαδικασία διάθεσης που θα προκύψουν από νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με μέριμνα Πολιτείας, Παραγωγών και Ελαιοτριβείων.

Χαμηλότερη η ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα

Ενώ και σε Ιταλία, Τυνησία δεν φαίνεται καλύτερη

Στην Ελλάδα, η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, όσο προχωρεί ο χρόνος, φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή. Όπως προκύπτει από δικές μας πληροφορίες από την Κρητη και άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας δύσκολα θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους.
Βέβαια πρόσφατα δημοσιεύματα (Ύπαιθρος 10.9.21) την φέρουν σε ύψος 215.000 τόνους και μειωμένη κατά 15% σε σχέση με την περσινή.
Ωστόσο η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη και υπερβαινει το 30% αν συγκριθεί με την μέση παραγωγή της τελευταίας 10/ετιας (2011-20), η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΕ (Πιν.1) ήταν 274.000 τόνους.
Στην Κρήτη, η τρέχουσα παραγωγή, μάλλον θα είναι χαμηλότερη του μέσου όρου και δύσκολα θα φτάσει τους 70.000 τόνους.
Οι βροχές που έπεσαν τελευταία (8.9.21) σε ελαιοκομικές περιοχές ήταν οπωσδήποτε ευεργετικές, αλλά ήταν πολυ εντοπισμένες. Στην Κρήτη π.χ. , ενώ ήταν αρκετές στα βόρεια παράλια των Χανίων, ήταν μηδαμινές στις άλλες περιοχές. Έτσι, δεν φαίνεται να μπορούν να ανατρέψουν την συνολικά δυσμενή κατάσταση της χώρας.
Πάντως, σύμφωνα με την ΑΕΜΟ και άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου όπως η Ιταλία, η Τυνησία και η Ελλάδα, στις εκτιμήσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ), αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.

Διαγωνισμός ελαιοτριβείων για τους τρόπους διάθεσης ελαιολάδου

Στις 10 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής εκθέσεων

Στις 10 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για υποβολή των εκθέσεων που απαιτούνται να υποβάλλουν τα Συν/κα και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία και οι Επιχειρήσεις εμπορίας που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό διάθεσης ελαιολάδου που έχει προκηρύξει ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), την Περιφέρεια Κρήτης,  το ΜΑΙΧ και το ΕΛΜΕΠΑ.
Με το διαγωνισμό αυτό πρόκειται να βραβευτούν οι Επιχειρήσεις εμπορίας που εφαρμόζουν ορθές, διαφανείς και αποτελεσματικές πρακτικές διάθεσης ελαιολάδου οι οποίες συμβάλουν σε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς αλλά και στην διαφάνεια της λειτουργίας της λειτουργίας τους.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν τα ελαιοτριβεία ή επιχειρήσεις εμπορίας ελαιολάδου που επιθυμούν, από όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία οικονομική τους επιβάρυνση.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν το συντομότερο και όχι αργότερα από τις 10 Οκτωβρίου 2021 λεπτομερή έκθεση, σύμφωνα με σχέδιο που αποστέλλεται σε όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Μετά την αξιολόγηση που θα γίνει από επιτροπή ειδικών Επιστημόνων, οι διαγωνιζόμενοι θα βραβευτούν αναλόγως βαθμολογίας με διακρίσεις της ΧΡΥΣΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ και ΧΑΛΚΙΝΗΣ Μινωικής Ελιάς και ΕΠΑΙΝΟΥΣ τις οποίες μπορούν να αναφέρουν και προβάλουν κατά την διάθεση του βραβευθέντος προϊόντος τους, τηρώντας τους ειδικούς όρους που θα καθοριστούν με την απονομή.
Η απονομή των Βραβείων του διαγωνισμού αυτού θα γίνει σε ειδική τελετή μαζί με την απονομή των Βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ο οποίος έχει ήδη λήξει.
Ο χρόνος, τόπος και τρόπος της απονομής θα καθοριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας, ενώ τα ονόματα των βραβευόμενων θα δημοσιοποιηθούν σε Ελληνικά και ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δύο νεκροί από το τροχαίο στην Κίσσαμο (βίντεο)

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Μ. Δούκα: «Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου»

«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα