Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Δακοκτονία με Drones! Θα λύσει ή θα προσθέσει προβλήματα ;

■ Ανάγκη περιορισμού των μη ψεκαζόμενων ελαιώνων

Πρόγραμμα για την πιλοτική εφαρμογή της χρήσης Drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) για δολωματικούς ψεκασμούς δακοκτονίας στους δύσβατους ελαιώνες, χρηματοδότησε, σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Περιφέρεια Κρήτης και όλοι εύχονται να έχει αποτελέσματα, πρακτικά εφαρμόσιμα.
Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή στο εγχείρημα, γιατί οι ψεκασμοί με drones στην πράξη είναι αεροψεκασμοί, οι όποιοι λόγω των γνωστών περιβαλλοντικών και υγειονομικών επιπτώσεών τους από το 2012 έχουν απαγορευτεί με τον ν.4036/2012 (άρθρα 23 & 39)
Επομένως, πριν από την πιλοτική εφαρμογή των Drones καλό θα ήταν να προηγηθεί ενδελεχής πειραματική διερεύνηση και των δυσκολιών άλλα και των συνεπειών τους από αρμόδια ερευνητικά ιδρύματα.
Ωστόσο, οι μη ψεκαζόμενοι σήμερα ελαιώνες δεν είναι μόνο οι δύσβατοι. Είναι και οι νομίμως εξαιρούμενοι (βιολογικοί και μη ψεκαζόμενοι με αποφάσεις Κοινοτήτων) όπως και οι παραλειπόμενοι, λόγω περιφράξεων και άλλων κωλυμάτων, άλλα είναι και οι επιτηδείως παραλειπόμενοι από τους εφαρμοστές της δακοκτονίας!
Οπωσδήποτε, το σύνολο των ελαιώνων αυτών δεν είναι ακριβώς γνωστό. Εκτιμάται όμως ότι είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να υπερβαίνει το 30% των ελαιώνων σε κάποιες περιοχές. Έτσι, η καθολικότητα της εφαρμογής, που αποτελεί βασική προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας της δολωματικής δακοκτονίας, στην πράξη τελικά ακρωτηριάζεται δραματικά. Και ο Δάκος, που ως γνωστό μετακινείται εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να επιβιώνει και να αναπαράγεται στους αψέκαστους και να μετακινείται.
Συμπεράσματα-προτάσεις
Το πρόβλημα των μη ψεκαζόμενων γενικά ελαιώνων είναι εκτεταμένο και σοβαρό και η αντιμετώπιση του θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρεία και σοβαρή έρευνα όλων των παραμέτρων του.
Οι εξαιρέσεις από τη δολωματική δακοκτονία των βιολογικών ελαιώνων θα πρέπει να επανεξεταστούν, αφού σήμερα, φάρμακα που επιτρέπονται ως κατάλληλα για δολωματικούς στη βιοκαλλιέργεια (π.χ. Spinosad) χρησιμοποιούνται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, φέτος στη συλλογική κρατική δακοκτονία!
Οι εξαιρέσεις από τη συλλογική δακοκτονία των ελαιώνων ολόκληρων κοινοτήτων, με αποφάσεις των κατοίκων τους, θα πρέπει επίσης να μελετηθούν, γιατί εύκολα υφαρπάζονται από επιτήδειους. Απαραίτητη είναι η θέσπιση συγκεκριμένης απαρτίας και διαδικασίας για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, είτε η μετάθεση της λήψης τους σε επίπεδο Δήμων ή Αντιπεριφέρειας.
Η προσπέλαση των δύσβατων ελαιώνων για δακοκτονία, σωστό θα ήταν να εξεταστεί με διευθέτηση δρόμων, η οποία θα εξυπηρετούσε και την καλλιέργεια, άλλα και την πυροπροστασία, άλλα και με αύξηση της τιμής ανά ψεκαζόμενο δέντρο σε αυτούς. Με την τιμή των 0,10-0,15 €/δέντρο που δίδεται σήμερα για τους συνήθεις ελαιώνες, είναι φανερό ότι είναι ασύμφορο να προσεγγιστούν οι δύσβατοι!
Τέλος η χρήση των drones καλό θα ήταν να εξεταστεί για την εποπτεία της εφαρμογής των ψεκασμών, αφού πολλά λέγονται για καταστρατηγήσεις της με εκτόξευση φαρμάκων από μεγάλες αποστάσεις (αρά αεροψεκασμούς) ή με ψεκασμούς με σκέτο νερό και ιδιοποίηση των φαρμάκων!
Και όλα αυτά σωστό θα ήταν να γίνουν στα πλαίσια μιας ριζικής αναδιοργάνωσης της δακοκτονίας σε εθνικό επίπεδο, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα με υπομνήματα του ο ΣΕΔΗΚ. Και αν αυτό, ως φαίνεται δεν αποφασίζεται κεντρικά, τότε ας το τολμήσουν οι Περιφέρειες! Είτε στη συνέχεια και στους ψεκασμένους ελαιώνες!

Έρευνα για πρόληψη κορωνοϊού με πολυφαινόλες ελαιολάδου στην Ισπανία.

Πρόκληση για Έλληνες και για Ιταλούς Επιστήμονες.

Κλινικές δοκιμές με ελαιόλαδο για πρόληψη του κορωνοϊού άρχισαν στην Ισπανία από Πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα με την υποστήριξη και συνεργασίας της Τράπεζας Eurocaja Rural και της Συνεταιρικής Oleotoledo.
Επιχειρείται έτσι, μια νέα προσέγγιση της πρόληψης των επιπτώσεων της νόσου που ταλανίζει τον πλανήτη, η οποία μπορεί να αποδειχτεί αξιόλογο συμπλήρωμα και σημαντική ενίσχυση της κλασικής μεθόδου των εμβολίων, η οποια αποτελεί μια σοβαρή επιστημονική εξέλιξη, πρόκληση για τους Έλληνες και γιατί όχι για τους Ιταλούς Επιστήμονες

Στόχοι και διαδικασία της έρευνας

Στόχος της έρευνας είναι να προσδιορίσει, εάν η απορρόφηση στο στοματικό βλεννογόνο μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου πλούσιου σε πολυφαινόλες, έχει προληπτική και ελαφρυντική επίδραση στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τον κορωνοϊό.
Η έρευνα που βασίζεται σε προηγούμενες ανοσολογικές μελέτες σχετικές με την ανοσοαπόκριση κατά του SARs-COV 2, επιχειρεί να χαράξει μια στρατηγική ανοσοθεραπείας επικεντρωμένη στις ιδιότητες των πολυφαινολών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμυνα των βλεννογόνων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Στην έρευνα θα συμμετάσχουν 400 άτομα άνω των 18 ετών, που θα επιλεχτούν τυχαία, μεταξύ αυτών που είχαν επαφές με θετικά κρούσματα Covid-19
Ο κύριος ερευνητής της έρευνας Francisco Argente, παιδιατρικός ανοσολόγος στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Nuestra Señora del Prado δήλωσε ότι «υπάρχει σταθερή κλινική και ανοσοπαθολογική βάση που επιτρέπει να υποστηριχθεί ότι η χορήγηση μέσω του στοματικού βλεννογόνου, μικρής ποσότητας ελαιολάδου πλούσιου σε πολυφαινόλες, μπορεί να βοηθήσει την τοπική ανοσο-απόκριση του στοματοφαρυγγικού βλεννογόνου και να περιορίσει τον κορωνοϊό».
Παράλληλα, ο Joaquín Gregori, επικεφαλής της έρευνας, πρόσθεσε ότι «η έρευνα αυτή είναι 100% αυτοδημιούργητη επιστημονική παραγωγή και θέτει την περιφερειακή και ισπανική ιατρική στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης αυτής της πανδημίας».

Τιμές: Σε… διακοπές ηρεμίας!

Κάμψη της εμπορικής δραστηριότητας χαρακτηρίζει τον Αύγουστο την αγορά ελαιολάδου σε διεθνές άλλα και εθνικό επίπεδο, λόγω θερινών διακοπών αλλά και των ανησυχητικών πληροφοριών για τις επιπτώσεις των καυσώνων στην ερχόμενη σοδειά .
Γενικά, οι τιμές των ολίγων αγοραπωλησιών διατηρούνται στα ίδια επίπεδα των αρχών Αυγούστου. Οι υψηλότερες τιμές των έξτρα παραμένουν στα 3,20 €/kg στην Κρήτη και στα 3,50€/kg στην Πελοπόννησο, ενώ κυμαίνονται μεταξύ 3,50-3,80 €/kg στην Ισπανία και 4,0-4,90€/kg στην Ιταλία. Εξελίξεις αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο.

ΚΑΠ. Το άδοξο τέλος των επιδοτήσεων της ελιάς!

■ Από την παραγωγή στον παραγωγό, από τον παραγωγό… στο έδαφος και από το έδαφος στο… περιβάλλον!

Οι ενισχύσεις των ελαιοπαραγωγών, οι οποίες ήταν οι πρώτες που θεσπίστηκαν με τη λεγομένη ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς) στην Ιταλία το 1966 και λίγο αργότερα στην Ελλάδα, ακολούθησαν μια πολυκύμαντη εξέλιξη .
Αρχισαν με επιδοτήσεις στην παραγωγή ελαιολάδου, ενώ από 2006 μεταφέρθηκαν στον παραγωγό με την Ενιαία Ενίσχυση για όλες τις καλλιέργειες.
Στη συνέχεια με την αναθεώρηση του 2015-20 μεταφέρθηκαν στο έδαφος και αποφασίστηκε η σύγκλιση τους σε συγκεκριμένα ποσά στόχους ανά στρέμμα, τα οποια στην Ελλάδα καθορίστηκαν ανάλογα με βάση τρεις «Αγρονομικές Περιφέρειες, οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα και είναι:
-Οι Δενδρώδεις, στις όποιες κατανεμήθηκε το 28% ενισχύσεων (470εκ.€) και στόχος σύγκλισης: 48,45€/στρ ¨
-Οι Αροτραίες, στις όποιες κατανεμήθηκε το 47% των ενισχύσεων (850εκ.€) και στόχος σύγκλισης: 42,5 €/στρ
-Οι Βοσκότοποι, στους οποίους κατανεμήθηκε το 25% των ενισχύσεων (440εκ.€) και στόχος σύγκλισης 24,7 €/ στρ.
Οι ενισχύσεις της ελαιοκαλλιέργειας εντάχθηκαν στην «Περιφέρεια Δενδρώδεις» και άρχισαν να μειώνονται συγκλίνοντας στα 48,5 €/στρ. Και αυτό, γιατί πολύ βιαστικά λήφθηκε υπόψη μόνο το ύψος τους ανά στρέμμα (που ήταν 150 € με την ενιαία) και όχι το ύψος ανά παραγωγό που με βάση τον μέσο κλήρο (που στην Κρήτη π.χ. ήταν 11 στρ.), αντιστοιχούσε σε μόλις 1500€ ανά παραγωγό..
Παράλληλα, όμως άρχισαν να περικόπτονται τελείως οι ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ και 4 στρεμμάτων όποτε 57.000 ελαιοπαραγωγοί σε επίπεδο χωράς και το 40% σε επίπεδο Κρήτης βρέθηκαν εκτός επιδοτήσεων.
Στο έλεος των πυρκαγιών και της ειρωνείας του αποτυπώματος του άνθρακα!
Εξαιτίας όλων αυτών των περικοπών και των σοβαρών καταστροφών που δέχτηκε η ελαιοκομία τα τελευταία χρόνια από καύσωνες και δάκο, χωρίς καμιά υποστήριξη και αποζημίωση, ακολούθησε μια δραματική κατάρρευση και εγκατάλειψη, η οποία εκτός από οικονομικές έχει και σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.
Οι ακαλλιέργητοι ελαιώνες πλήττονται από πυρκαγιές, οι όποιες δεν κατακαίγουν μόνο του ίδιους και τη μέσα σε αυτούς σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αλλά αφήνουν και τα επικλινή εδάφη στα οποία φύονται γυμνά στο έλεος της διάβρωσης
Ετσι, ενώ μιλούν και γράφουν πολλοί σήμερα για το αποτύπωμα του άνθρακα και τον φοβερό ρόλο του στην κλιματική αλλαγή, οι σχεδιαστές της ΚΑΠ ενισχύσουν το προσωρινό και μερικό πρασίνισμα στις ασκεπείς εκτάσεις και παραγνωρίζουν πλήρως το μοναδικό μόνιμο πρασίνισμα της αειθαλούς ελιάς που φωτοσυνθέτει αενάως. απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα των βιομηχανιών. Εύγε τους!

«Φράκτες» και «Υπερ-εντατικοί», οι νέοι τύποι ελαιώνων στην Ισπανία!

Νωρίτερη είσοδος στην παραγωγή, μεγαλύτερες αποδόσεις αλλά υψηλότερο κόστος εγκατάστασης και… άγνωστο μέλλον!

Οι ελαιώνες τύπου «φράκτη» αποτελούν την τελευταία και πιο προχωρημένη τεχνολογικά μορφή των νέου τύπων ελαιώνων που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία.
Οι ελαιώνες αυτοί, σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία Todolivo, η οποία τους προωθεί, αποτελούν μια επαναστατική καινοτομία που επιτρέπει μειωμένο κόστος καλλιέργειας και νωρίτερη έναρξη καρποφορίας από ότι οι συνήθεις και «υπερεντατικοί» ελαιώνες.
Στους ελαιώνες τύπου «φράκτη» τα δέντρα κατά τη μια διάσταση φυτεύονται πολύ κοντά, ώστε να μοιάζουν με φράκτη, ενώ κατά την άλλη είναι αραιότερα, ώστε να επιτρέπουν την κίνηση μηχανημάτων για τις εργασίες του ελαιώνα. Ο αριθμός δέντρων που συνιστάται κυμαίνεται ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους και φθάνει μέχρι 116 δέντρα ανά στρέμμα, ενώ οι αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 1,8m στην γραμμή Χ 5,0m μεταξύ των γραμμών
Στους υπερεντατικούς ελαιώνες, οι oποίοι έχουν εισαχθεί από παλαιότερα στην Ισπανία, η φύτευση των δέντρων είναι πυκνότερη (γύρω στα 0,8Χ4 μ) και ο αριθμός των δέντρων φθάνει και μέχρι 300 δέντρα ανά στρέμμα.

Τα θετικά και αρνητικά των νέων τύπου ελαιώνων

Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τις εταιρείες, τα οποία, υπόψη, αφορούν αρδευόμενους ελαιώνες, φαίνεται μια πράγματι αρκετά μεγάλη και οπωσδήποτε αναμενομένη παραγωγή από τον 3ο χρόνο μετά τη φύτευση τους, τάξεως των 115-135 κιλών λαδιού/στρ, στους «υπερεντατικούς» και 145-180 κιλών λαδιού/στρ στους «φράκτες».
Ομως η παραγωγή αυτή στη συνέχεια αρχίζει να παρουσιάζει διακυμάνσεις και κάποια σχετική κάμψη.
Ωστόσο, τα παρουσιαζόμενα στοιχεία δεν αναφέρουν κόστος εγκατάστασης και επενδύσεων, το οποίο πρέπει να είναι πολύ υψηλό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού δένδρων και των εγκαταστάσεων άρδευσης και μηχανημάτων που απαιτούν.
Συμπερασματικά, οι νέοι τύποι (φράκτες και υπερεντατικοί) στην Ισπανία, οπωσδήποτε έχουν νωρίτερα έναρξη καρποφορίας, μειωμένο κόστος καλλιέργειας και υψηλότερη παραγωγή τουλάχιστον την πρώτη 10/ετία.
Απαιτούν όμως εδάφη απολύτως ομαλά, υψηλό κόστος εγκατάστασης και μηχανικών επενδύσεων και η παραγωγικότητα και τα προβλήματα τους μελλοντικά δεν είναι διασφαλισμένα.

Συνεχίζονται οι κριτικές και τα σχόλια για την έκδοση «Μνημειακά Ελαιόδεντρα»

Σημαντικό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η έκδοση «Μνημειακά Ελαιόδεντρα» του ΣΕΔΗΚ, αν κρίνει κανείς από τις κριτικές και τα σχόλια της, από έγκριτους επιστήμονες και συγγραφείς, μερικές από τις όποιες παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.sedik.gr .
Υπόψη ότι η διάθεση του βιβλίου, σε ειδικά ενδιαφερόμενους και όσους συνέβαλαν στην έκδοση του, γίνεται δωρεάν από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνης κ.α., ενώ για το ευρύ κοινό γίνεται από ορισμένα Βιβλιοπωλεία της Κρήτης: Χανιά: ΒΙΒΛΙΟΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΣΤΙΑ και PRES CENTER, Ηράκλειο: ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ,
Ρέθυμνο: ΑΦΟΙ ΚΛΑΨΙΝΑΚΗ, Άγ. Νικόλαος: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Σητεία: ΤΟ ΘΡΑΝΙΟ, Μοίρες: ΛΥΧΝΑΡΙ, Παλαιόχωρα: ΦΑΛΕΛΑΚΗ, Ιεράπετρα: ΠΑΠΥΡΟΣ

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δύο νεκροί από το τροχαίο στην Κίσσαμο (βίντεο)

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Μ. Δούκα: «Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου»

«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε...

1 Comment

  1. 8 χρονια τωρα καλλιεργω συμφωνα με τις αρχες της αναγεννητικης γεωργιας και περμακουλτουρας και πραγματικα ακομα δεν μπορω να καταλαβω γιατι σας ειναι προβλημα ο δακος … τα αποτελεσμα του ελαιολαδου ειναι εξαιρετικα συνηθως 4 γραμμες και 400 με 500 οι πολυφαινολες η δε γευση του ειναι καταπληκτικη και το χρησιμοποιουν αρκετοι σεφ για να αναδειξουν τα πιατα τους…..
    με τη μεθοδο καλλιεργειας που εφαρμοζετε τοσα χρονια στη κρητη τις δακοκτονιες χωρις αυριο και τα υπολοιπα ψεκασματα εχετε καταντησει να φαινονται οι ελαιωνες σα να μην ειναι μερος του οικοσυστηματος…. στις δικες μου καλλιεργειες περιπου 40 στρεμματων τα πουλια και υπολοιπα εντομα κανουν την δουλεια τους και ολοι ειναι ευχαριστημενοι…. απο οτι καταλαβατε ειμαι ενας αγροτης που προσπαθει να καταννοησει την φυση και λειτουργησει σα συμμαχος της και οχι εχθρος της…. και μη μου πειτε αυτα δε γινονται… γινονται και μπορεις να πουλας και ακριβα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα