Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Αυξημένη η ερχομένη ελαιοπαραγωγή στον κόσμο, προβλέπουν οι ΗΠΑ

■ Ψευδείς και με σκοπιμότητες οι προβλέψεις των ΗΠΑ, ισχυρίζονται οι Ισπανοί!

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ισπανία οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της ερχόμενης περιόδου 2021/22, θα είναι αυξημένη και θα φθάσει τα 3,3 εκατομμύρια τόνους.
Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, που δημοσιεύτηκε στην «Teatro Naturale» των ΗΠΑ, βασίζεται κυρίως στην προσδοκία για υψηλή παραγωγή στην Τυνησία και σε ορισμένες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνολικά εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 100.000 τόνους την ερχόμενη περίοδο .
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και η παγκόσμια κατανάλωση, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας προϊόντος, άλλα και των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες που ευνοούν περισσότερο τα ελαιόλαδα.
Οι εκτιμήσεις αυτές, κατά την έκθεση των ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλα και από την Τυνησία, της οποίας οι εξαγωγές γενικά εκτιμάται να φτάσουν συνολικά στους 225.000 τόνους.
Συμπερασματικά, η έκθεση καταλήγει στο ότι παρά την αυξημένη νέα παραγωγή, τα ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα που θα υπάρχουν τον Οκτώβριο στην ΕΕ (μόνο 500.000 τόνοι), δεν θα επιτρέψουν πτώση των τιμών παραγωγού, οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά ανοδικές το 2022.

Αντιδράσεις Ισπανών για τις προβλέψεις των ΗΠΑ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας.
Η COAG (Συντονιστική Αγροτών και Κτηνοτρόφων) κατάγγειλε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι “ύποπτες και ψευδείς”, αφού κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει δώσει στοιχεία της ερχόμενης παραγωγής. Και είναι φανερό ότι τα στοιχεία της έκθεσης, που είναι άγνωστο από πού προέρχονται, χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν την αγορά ελαιολάδου, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και ωφελώντας τους κερδοσκόπους.
Ο Juan Luis Ávila, Γενικός γραμματέας της COAG Jaén, δήλωσε ότι “είμαστε κουρασμένοι πια από τις εκτιμήσεις με ανακριβή και ψευδή στοιχεία που εμφανίζονται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο κατά την οποία είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν αξιόπιστα δεδομένα» . Και προσθέτει ότι «η αληθινή πραγματικότητα, σήμερα είναι ότι θα έχουμε τα χαμηλότερα αποθέματα ελαιολάδου των τελευταίων ετών το Φθινόπωρο και ότι οι βροχοπτώσεις που έχουμε φέτος στην Ισπανία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πάνω από μια μέση παραγωγή καίτοι αυτό είναι ακόμη πολύ νωρίς να φάνει».

Τιμές: Ανοδικά στην Ισπανία, σταθερά στην Ελλάδα και Ιταλία

■ Νευρικότητα στην αγορά εν αναμονή της νέας σοδειάς

Με κάποια νευρικότητα δείχνουν να κινούνται τελευταία οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία επηρεάζοντας σε ένα βαθμό τις εξελίξεις και στις άλλες παραγωγικές χώρες
Οι μεγάλοι αγοραστές φαίνεται να διακατέχονται από αρκετή ανησυχία για την διαθεσιμότητα του προϊόντος στο άμεσο και προσεχές μέλλον, αφού και τα επίσημα αποθέματα της ΕΕ φαίνονται μειωμένα (500χ.τ. εκτιμώνται κατά τον Οκτώβριο) άλλα και η ερχόμενη σοδειά δεν φαίνεται να είναι υψηλή.
Αντιδρούν έτσι, με σπασμωδικές κινήσεις μυστικών προμηθειών σε υψηλές τιμές για να μην επηρεάσουν γενικότερα αυξητικά την αγορά. Και το σύστημα αυτό ως φαίνεται έχει φτάσει και διαδίδεται αρκετά και στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν ακόμα αδιάθετο προϊόν σε όλες τις χώρες, που συνήθως είναι μεγάλοι και χωρίς πιεστικές ανάγκες, δείχνουν να σκληραίνουν την στάση τους και να αναμένουν καλύτερες τιμές.
Συνοπτικά, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15ης Ιουνίου 2021 (Πιν.1) οι βασικές εξελίξεις είναι οι εξής:
– Στην Ισπανία, οι υψηλότερες τιμές για λάδια έξτρα παρθένα , αυξήθηκαν, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα φτάνοντας στα 3,90€/kg, ενώ οι ελάχιστες παρέμειναν στα 3,10€/kg όσο και στην Ελλάδα.
– Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές για το έξτρα διατηρούνται στα 4,70€/kg ενώ οι ελάχιστες μειώθηκαν στα 4,40€/kg.
-Στην Ελλάδα, οι υψηλότερες τιμές για λάδια οξύτητας 0,3ο  διατηρούνται στα  3,66€/κ στην Πελοπόννησο και στα 3,48 € στην Κρήτη, ενώ οι χαμηλότερες ξεπέρασαν τα 3,10€/κ.(Πιν.1)
Αναλυτικότερα οι τιμές στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Τυνησία όπως και οι τιμές των πρόσφατων διαγωνισμών, φαίνονται στο Δελτίο τιμών της 15ης Ιουνίου 2021 του ΣΕΔΗΚ (βλ. www.sedik.gr)

Αξιόλογο ενδιαφέρον για το βιβλίο “Μνημειακά Ελαιόδεντρα”

■ Θετικές κριτικές άλλα και ζήτηση

Σημαντικό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει στα πρώτα της βήματα η έκδοση «Μνημειακά Ελαιόδεντρα- Ζωντανά Μνημεία της φύσης και του ανθρώπου» του Νικ. Μιχελάκη, που εκδόθηκε από τον ΣΕΔΗΚ με την υποστήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης.
Αυτό δείχνουν κατά τον ΣΕΔΗΚ οι κριτικές και τα σχόλια της έκδοσης από έγκριτους επιστήμονες και συγγραφείς που δημοσιεύονται στα τοπικά ΜΜΕ και σε ειδική στήλη της ιστοσελίδας www.sedik.gr.
Ενδεικτικό όμως είναι και το γεγονός ότι τα λίγα αντίτυπα που διατέθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ σε συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία της Κρήτης εξαντλήθηκαν ήδη και ζητήθηκε η αναπλήρωση τους.
Η διάθεση του βιβλίου, σε ειδικά ενδιαφερόμενους και όσους συνέβαλαν στην έκδοση του, γίνεται ήδη από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ρεθύμνης, Πλατανιά κ.α. ενώ για στο ευρύ κοινό γινεται από τα εξης Βιβλιοπωλεία της Κρήτης:
Χανιά: ΒΙΒΛΙΟΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΣΤΙΑ και PRES CENTER
Ηρακλειο : ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ
Ρέθυμνο: ΑΦΟΙ ΚΛΑΨΙΝΑΚΗ Ιεράπετρα: ΠΑΠΥΡΟΣ
Σητεία: ΤΟ ΘΡΑΝΙΟ – Αγ..Νικολαος: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ-
Μοίρες: ΛΥΧΝΑΡΙ- Παλαιόχωρα: ΦΑΛΕΛΑΚΗ

Δακοκτονία: H ακατανόητη καθυστέρηση άνοιξε την κερκόπορτα!

■ Πυκνοί δακοπληθυσμοί προσβάλουν τον ελαιόκαρπο στην Αν. Κρήτη

Ο δάκος δεν ανέμενε τους αργοπορημένους ψεκασμούς και άρχισε ήδη τις προσβολές του!

Ενώ ο πρώτος ψεκασμός, σωστά άρχισε νωρίς, από τέλη Μαΐου και μάλλον έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ορισμένες περιοχές του Ηράκλειου και Ρεθύμνου, σε άλλες περιοχές της Κρήτης ακόμα δεν άρχισε η μόλις αρχίζει!
Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Δάκος δεν περίμενε πότε θα διατεθούν τα φάρμακα και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις του εποπτικού προσωπικού (Τομεαρχών) και ….. πότε θα αρχίσουν οι ψεκασμοί!
Βρήκε ανοιχτή την «κερκόπορτα» και εισέβαλε δυναμικά στην Ανατολική Κρήτη άλλα ενδεχόμενα και σε άλλες περιοχές με υψηλους δακοπληθυσμους στις παγίδες άλλα και αρκετές προσβολές στον ελαιόκαρπο.
Μάλιστα, σύμφωνα με Γεωπόνους και παραγωγούς, πολλές από τις προσβολές αυτές είναι πολύ προχωρημένες και βρίσκονται σε στάδιο νύμφης, πραγμα που δειχνει ότι εγιναν πριν από 20 τουλάχιστο μέρες.
Και επειδή το φαινόμενο ως φαίνεται κυριαρχεί σε αρδευόμενους ελαιώνες, δεν είναι λίγοι στην Σητεία εκείνοι που ακύρωσαν προγραμματισμένες αρδεύσεις του ΤΟΕΒ!
Έτσι, δυστυχώς, πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν, επαληθεύτηκαν οι επισημάνσεις των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων μας στον τοπικό τύπο και στη ιστοσελίδα www.sedik.gr (ΕΛΑΙΟΝΕΑ 26/3, 22,4 και 5/5).
Με τις επισημανσεις αυτές υπογραμμιζόταν ότι ο φετινός ζεστός και ξηρός χειμώνας που εξώθησε σε πολύ πρώιμη άνθηση, θα ευνοήσει και πρώιμη εμφάνιση άλλα και προσβολές του Δάκου και ότι κατά συνέπεια οι ψεκασμοί θα πρεπει να αρχίσουν φέτος πολύ νωρίτερα!
Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι οι αρμόδιοι και κυρίως η κεντρική διοίκηση που επί χρόνια φέρει την αποκλειστική ευθύνη των κρίσιμων θεμάτων της προμήθειας φαρμάκων και προσλήψεων προσωπικού, συνεχίζουν να εθελοτυφλούν. Παραδίδουν τας φάρμακα της μιας χρονιάς την επόμενη χρονιά και κάνουν τις προσλήψεις τομεαρχών αφού έχει γίνει η πρώτη κρίσιμη διαβροχή!
Από την άλλη πλευρά όμως και εκείνοι που πρέπει να ελέγξουν την διοικηση για την συνέχιση των επί χρόνια αποτυχημένων διαδικασιών που εφαρμόζει (πολιτικοί, παραγωγοί κ.λ.π. παράγοντες) δεν φαίνεται να ανησυχούν!

Άμεση αντιμετώπιση των δακοπροσβολών και ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας

■ Με περιφερειοποίηση και πρωτόκολλα εφαρμογής

Οι πρώτες δακοπροσβολές ελαιοκάρπου ήδη είναι γεγονός.

Στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις με τον εισβολέα να βρίσκεται ήδη εντός των τειχών, οι αρμόδιοι οφείλουν να αφυπνιστούν.
Οι πρώτες δακοπροσβολές πρέπει άμεσα να καθηλωθούν με ψεκασμούς κάλυψης, ώστε να μην αποτελέσουν εστίες επιμόλυνσης άλλων περιοχών. Και αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη του συστήματος της δακοκτονίας και όχι με συστάσεις προς τους παραγωγούς οι οποίοι άλλοι αδυνατούν και άλλοι απουσιάζουν.
Τα προβλήματα ΠΟΠ και Κανονισμών πρεπει να επιλυθούν. Γιατί απλούστατα αν το ελαιόλαδο που θα παραχθεί είναι υποβαθμισμένο δεν μπορεί να είναι ΠΟΠ!
Από την άλλη πλευρά απόλυτη είναι η ανάγκη να υπαρξει κεντρική πολιτική απόφαση για ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας.
Οι δραματικές καταστροφές του 2019 αν ξανασυμβούν δεν θα ήταν σοβαρό να αποδοθούν και πάλι σε ακαταμάχητες κλιματικές συνθήκες και να αναζητούνται λύσεις αποζημιώσεων με υποβολή και … άλλου Φακέλου στην ΕΕ!
Είναι πλέον φαεινότερο του ηλίου ότι, απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση του όλου συστήματος, με σχέδιο από όχι από απλά αρεστούς, αλλά έμπειρους και αδέσμευτους υπηρεσιακά και πολιτικα επιστήμονες η οποία θα προβλεπει περιφερειοποιηση με κεντρικο συντονισμο και πρωτοκολλα εφαρμογης κατά περιφερεια

Ημερίδες: Η Ελιά και το Λάδι στη Ζωγραφική και Λογοτεχνία

■ Με απονομή των βραβείων διαγωνισμών του ΣΕΔΗΚ

Δυο πρωτότυπες ημερίδες με θέμα την Ελιά και το Λάδι στην Ζωγραφική και Λογοτεχνία πρόκειται να οργανωθούν τις επόμενες μέρες στα Χανιά και στο Ρέθυμνο με υβριδική οργάνωση που θα επιτρέπει περιορισμένη φυσική παρουσία και ελεύθερη διαδικτυακή συμμετοχή.
Η Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στην Ζωγραφική» θα πραγματοποιηθεί στο ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) την Παρασκευή 18 Ιουνίου με ώρα έναρξης 10.00, ενώ η Ημερίδα Ελιά και Λάδι στην Λογοτεχνία θα πραγματοποιηθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο την Πέμπτη 24 Ιουνίου
Η ζωντανή συμμετοχή και στις δυο ημερίδες θα είναι περιορισμένη (μέχρι 40 άτομα) λόγω των υγειονομικών συνθηκών και για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ζωντανά θα πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο e-mail : info@sedik.gr ή στο τηλέφωνο 28210 50800 το συντομοτερο, ώστε να τους δοθεί σχετική έγκριση.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού η βεβαίωση αρνητικής δοκιμασίας αντιγόνου (Rapid test), ή δοκιμασίας RT-PCR test, ενώ κατά την παραμονή τους στους εσωτερικούς χώρους των εκδηλώσεων θα πρεπει να φορούν σχετική μάσκα.
Η διαδικτυακή συμμετοχή είναι ελεύθερη από την σελίδα του ΣΕΔΗΚ στο Facebook (https://www.facebook.com/sedikgr ) στην όποια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν με τον σύνδεσμο https://streamyard.com/anp2e6mxy8 κατά προτίμηση μέσω Η/Υ. Προφορική παρέμβαση (1-2 λεπτών) μπορεί να γίνει μόνο από τους βραβευόμενους μετά την απονομή της διάκρισής τους.
Κατά την ημερίδα στο ΜΑΙΧ στις 18 Ιουνίου θα απονεμηθούν 15 συνολικά διακρίσεις για τον διαγωνισμό Ζωγραφικής οι οποίες θα είναι: 3 Χρυσές, 4 Αργυρές και 8 Χάλκινες πλακέτες της Μινωικής Ελιάς και 12 Έπαινοι
Η απονομή θα γίνει από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και Μέλη των Επιτροπών οργάνωσης και αξιολόγησης του διαγωνισμού. Τα ονόματα των διακριθέντων, σύμφωνα με την προκήρυξη των διαγωνισμών, δεν θα ανακοινωθούν πριν την απονομή των διακρίσεων.
Κατά την ημερίδα θα γίνουν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των οργανωτών καθώς και δυο σύντομες εισηγήσεις:
-«Η ελιά στις τέχνες των Μινωϊτών και Αρχαίων Αθηναίων» από την Ανάγια Σαρπάκη Αρχαιολόγο- Αρχαιοβοτανολόγο.
– «Η Ελιά ως αφορμή εικαστικών αναζητήσεων» από τον Κων/νο Β. Πρώιμο Δρ. Κριτικό Τέχνης
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας με περισσότερες λεπτομέρειες έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr
Το πρόγραμμα της ημερίδας στο Ρέθυμνο που θα γίνει στο Σπίτι του Πολιτισμού , θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες ενώ τα προγράμματα ανάλογων εκδηλώσεων για τις απονομές των διακρίσεων των διαγωνισμών ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου σε ελαιοτριβεία θα ανακοινωθούν αργότερα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δύο νεκροί από το τροχαίο στην Κίσσαμο (βίντεο)

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Μ. Δούκα: «Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου»

«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα