Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εκτίναξη των τιμών πάνω από 10 €/kg στην Ιταλία!

Μέχρι 5,63 €/κ στην Ελλάδα και 5,88 €/κ στην Ισπανία!

Αιφνίδια σημαντική άνοδος άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα 10-18 Απριλίου 2023 στις τιμές στην Ιταλία με τις μέγιστες του έξτρα παρθένου να εκτινάσσονται στα 10€/Kg στην Pescara και στα 10,30 €/\Kg στην Ragusa αλλά και τις χαμηλότερες να υπερβαίνουν τα 6€/Kg.
Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι παρέσυραν προς τα άνω, έστω και από μεγάλη απόσταση, τις τιμές και στην Ελλάδα, με τις μέγιστες τιμές του έξτρα να φτάνουν στην Πελοπόννησο (Α.Σ. Μολάων Πακίων Λακωνίας) στα 5,63€/kg.
Βασικός παράγων των εξελίξεων αυτών φαίνεται να είναι η συνεχιζόμενη την Άνοιξη παρατεταμένη ανομβρία αλλά και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές όχι μόνο της Ισπανίας αλλα και της Ιταλίας και άλλων Μεσογειακών χωρών.
Έτσι, ο φόβος για άσχημη εξέλιξη της ανθοφορίας και καρπόδεσης και τελικά της ερχόμενης παραγωγής είναι σημαντικός.
Συνέπεια όλων αυτών, είναι η ένταση της αγωνίας των αγοραστών όχι μόνο για την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη ελαιοπαραγωγή και η αναζήτηση διαφόρων λύσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
Και μέσα στις λύσεις αυτές φαίνεται να εντάσσεται και η στροφή σε υποδεέστερες ποιότητες. αλλα και η διοχέτευση τους στην κατανάλωση με νόμιμο η και παράτυπο εξωραϊσμό τους.
Αυτό φαίνεται από τις αποκαλύψεις περιπτώσεων νοθειών που εμφανίζονται στην Ισπανία και η κυκλοφορία οδηγιών από την Κυβέρνηση προς τους καταναλωτές για την αντιμετώπισή τους.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει των εκλογών

Τελικά, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 25 Απρίλιου 2023 (www.sedik.gr ),  οι τιμές του έξτρα παρθένου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες διαμορφώνονται ως εξής:
Στην Ελλάδα (Πιν.1) κυμαίνονται μεταξύ 5,20-5,63 €/κ οι μέγιστες και μεταξύ 4,80-5,00€/κ οι ελάχιστες, αναλόγως περιοχών και τρόπου διάθεσης. Στην Κρήτη κυμαίνονται από 4,80-5,22€/κ ενώ στην Πελοπόννησο είναι υψηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 5.00-5,63€/κ
Στην Ιταλία (Πιν.1) οι τιμές του έξτρα συνεχίζουν να είναι πάντα υψηλότερες από ότι στα άλλα ελαιοπαραγωγικά κράτη, κυμαινόμενες από 6,0 €/κ οι χαμηλότερες μέχρι 10,30 €/κ οι υψηλότερες.
Στην Ισπανία (Πιν.1) οι τιμές του έξτρα Παρθένου την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκαν από 5,14 -5,88€/κ, οι τιμές του (απλού) Παρθένου (οξ.<2ο) αυξήθηκαν στα 5,19€/κ και του Λαμπάντε (οξυτ.>2ο ) στα 5,02€/κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα