Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Έκθεση βιβλίου και οι παράλληλες εκδηλώσεις της στα Χανιά

» «Σιλανς σιλβουπλέ»: Μαρινέλλα Βλαχάκη
» «Βάρκα στο σπίτι»: Λεωνίδας Μαριδάκης

Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά αυτή του Σαββάτου 12 Αυγούστου, στο Λιμάνι των Χανίων στο χώρο πίσω από το Γιαλού Τζαμί , όπου υλοποιείται η έκθεση βιβλίου Χανίων.

• Όμορφη με όλες τις έννοιες. Αρχικά επειδή μαζί με τον βασικό στόχο της έκθεσης, που είναι η ανάδειξη του πνεύματος, των γραμμάτων, της πανελλαδικής, παγκόσμιας και τοπικής λογοτεχνικής και εκδοτικής παραγωγής αλλά και της ποικιλίας των  χιλιάδων τίτλων βιβλίων που διαθέτουν τα τοπικά μας βιβλιοπωλεία, υπήρχαν και δύο διαφορετικές παράλληλες εκδηλώσεις που όμως είχαν ένα ίδιο συνδετικό κρίκο: Την μουσική του δικού μας μουσικού, του δικού μας εξαιρετικού και ήδη γνωστού πανελλαδικά Χανιώτη τραγουδοποιού, του Λεωνίδα Μαριδάκη.
Επεράσαμ’ όμορφα!
• Όμορφη, επειδή όλοι οι βιβλιοπώλες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με χαμόγελο και προθυμία για την εξυπηρέτηση και πληροφόρηση όλων των (όχι πάντοτε αγοραστών) για τα βιβλία. Κι αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Άρα εδώ έχουμε μια διαφορετική οπτική διοργάνωσης και αυτό πρέπει να πιστωθεί θετικά και στους διοργανωτές και στους βιβλιοπώλες μας.
• Όμορφη, επειδή η βραδιά ήταν μαγική, το λιμάνι μας αν και βουλιαγμένο από κόσμο, απέπνεε την γνωστή του θετική ενέργεια. Όμορφη γιατί ήταν μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά.
• Όμορφη γιατί «εισπράξαμε» για άλλη μια φορά την βεβαιότητα ότι η λογοτεχνική και θεατρική παρουσία της Μαρινέλλας Βλαχάκη στα Χανιά, γνωστής λογοτέχνιδας, ηθοποιού αποτελεί μία «νησίδα» μεγάλης πολιτιστικής προσφοράς. Άλλωστε, θεωρούμε, ότι ειδικότερα το μυθιστόρημά της «Σιλάνς σιλβουπλέ» -το οποίο παρουσιάστηκε σε θεατρικοποιημένα αποσπάσματα μαζί με την εξαίρετη ηθοποιό Μυρτώ Τζιγκουνάκη- αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα, είναι βέβαιο ότι ήδη αποτελεί ένα κλασικό λογοτεχνικό βιβλίο της ταραγμένης εποχής που περιγράφει. (αναφέρεται με τραγικό αλλά και εύθυμο τρόπο σε βιώματα ενός μικρού κοριτσιού στην δύσκολη δεκαετία του ’60 στην ενδοχώρα του νομού μας)
• Τέλος, ήταν όμορφη βραδιά, γιατί περάσαμε όμορφα και αγαπητικά. Χάρις στο ταλέντο και την ψυχαγωγική παρουσία του μουσικού και τραγουδοποιού μας Λεωνίδα Μαριδάκη αλλά και της «αποκάλυψης» (για εμάς)  επίσης μουσικού και …φωνάρας, Δέσποινας Κοσσυβάκη.
Με αγάπη
• Ο Λεωνίδας Μαριδάκης, βαθύτατα ερωτευμένος με την μουσική του, με τα Χανιά   δημιουργεί από την σκηνή τον απαραίτητο διάλογο με το κοινό του. Είτε ερμηνεύοντας δικά του (κυρίως) τραγούδια ή και τραγούδια παλιών και νέων δημιουργών. Ένα  μουσικοθεατρικό διάλογο με ρυθμικές μουσικές και στίχους που μεταδίδουν αυτό που έχουν: ΑΓΑΠΗ.
• Πολιτικά τραγούδια με ρυθμική μουσική, με δικούς του στίχους εύθυμους και σαρκαστικούς (απολαυστικό το «Για όλα φταίει ο Ντρούπι» και το «Έρωτας ή τίποτα»). Καλοκαιρινά ταξιδιάρικα τραγούδια όπως το τελευταίο του που ήδη γίνεται σουξέ με τίτλο «Αστυπάλαια» σε στίχους της Νικόλ Κατσάνη.
• Αλλά και ο «Δαίμων του τυπογραφείου». Ένα πρωτότυπο εύθυμο, ρυθμικό, ιστορικό και ερωτικό τραγούδι που εμπνεύστηκε με την Νικόλ Κατσάνη, μέσα από την παραμονή του στο μοναδικό στη χώρα μας μουσείο Τυπογραφίας Χανίων. Μια γεύση του: « Ο Δαίμων του Τυπογραφείου ας χτυπήσει/στα πρωτοσέλιδα να γράψει πως θα ζήσει/ο έρως μας που έχει περάσει στα ψιλά/Ο Δαίμων του Τυπογραφείου ας χτυπήσει/στα πρωτοσέλιδα να γράψει πως θα ζήσει
ο έρως μας που έχει γραφτεί στ’ αθλητικά» !!!

«Βάρκα στο σπίτι»
• Όλα τα παραπάνω τραγούδια και πολλά άλλα θα περιλαμβάνονται βέβαια στο νέο CD  του Μαριδάκη  με τίτλο «Βάρκα στο σπίτι» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και θα παρουσιαστεί σε όλη την Ελλάδα.
• Ο τίτλος είναι δοσμένος από το ομώνυμο νέο τραγούδι που περιλαμβάνει το CD,  σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Κάτι που ασφαλώς σηματοδοτεί πολλά για την εμπιστοσύνη του μεγάλου μας στιχουργού στον νέο ταλαντούχο τραγουδοποιό μας.
• Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κι επειδή όταν κάνεις κάτι με ΑΓΑΠΗ και υπευθυνότητα αυτή η αγάπη σου ανταποδίδεται.
• Το λέει,  άλλωστε και στο  άλλο του τραγούδι. Αυτό, που μεταξύ  άλλων, μας τραγούδησε και το τραγουδήσαμε μαζί του το Σάββατο βράδυ, στο λιμάνι Χανίων στους εκατοντάδες καθήμενους και όρθιους θεατές του : «Η αγάπη νικάει και ζητάει/να δώσουμε πάλι τα χέρια,/η αγάπη νικάει και μας πάει/
σε παλιά τρυφερά καλοκαίρια./…».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα