Μία επιστημονική έκθεση ελληνικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος πρόκειται να εγκαινιαστεί στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου στη Γερμανία στις 15 Σεπτεμβρίου, με διάρκεια έως και 31 Μαρτίου του 2018. Επιμελητές είναι η Χανιώτισσα αρχαιολόγος Δρ. Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω και ο Φέλιξ Ζάτλερ.
Στην έκθεση “Γνώση Αντιγράφων – Μία Αρχαιολογία του Πολλαπλού Παρελθόντος” στον εκθεσιακό χώρο Tieranatomisches Theater παρουσιάζονται αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων από το Μινωικό και το Μυκηναϊκό πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, μέσα από καλλιτεχνικές και μουσειακές εφαρμογές. Π.χ. σε εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για την έκθεση ερευνάται, ερμηνεύεται και παρουσιάζεται η ιστορία του αντιγράφου του ‘Θρόνου του Μίνωα’ από την Κνωσό, το οποίο εγκαταστάθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 1913.
Η έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ. Η έρευνα επιχορηγείται από το πρόγραμμα “International Museum Fellowship” του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η Αρχαιολόγος Δρ. Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω (Επιμελήτρια) σχεδίασε την έκθεση μαζί με τον Φέλιξ Ζάτλερ (ιδέα, Επιμελητής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής), τον Κόνραντ Ανγκερμούλερ (Σχεδιαστής) και την ομάδα του Tieranatomisches Theater.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.