Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Εκθεση σύγχρονης τέχνης

Εκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Memento (a)mori: ενθυμού & μη λησμόνει” εγκαινιάζεται την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού για τις “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τον οποίο συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων.
Στην έκθεση, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μανόλη Καρτεράκη, συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί Λαμπρινή Μποβιάτσου, Μιράντα Σκυλουράκη & Αλίκη Χιωτάκη. Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της πόλης ως ένα σύνολο αποτυπωμάτων προσωπικής και συλλογικής μνήμης από βιώματα των πολιτών της στον χρόνο, έχοντας ως άξονα αναφοράς το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Μανόλης Καρτεράκης: «Στον υπάρχοντα χώρο του Μουσείου-μνημείου, τα εύθραυστα υλικά κατάλοιπα της Αρχαιότητας συναντώνται στο παρόν με τις ζωντανές ματιές των πολιτών, μέσα από έναν υποβλητικό διάλογο με συνειρμούς και σύμβολα που απορρέουν από τις εικαστικές δημιουργίες τριών σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην πόλη των Χανίων, οι οποίες επίμονα – αν όχι επίπονα – προβληματίζονται στα έργα τους με τα (δια)προσωπικά σπαράγματα της βιωμένης μνήμης τους. Θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα σε πρώτο πρόσωπο, αναζητώντας ωστόσο εναγώνια μέσα σε αυτά την σχέση με τον Άλλο, οι τρεις εικαστικοί προσπαθούν να συγκρατήσουν, αλλά και να επικοινωνήσουν τα ζητούμενά τους, εικονοποιώντας τα με υλικά και μέσα ευαίσθητα, όπως το σχέδιο, θερμά, γήινα αλλά και εύθρυπτα, όπως το χαρτί ή το χώμα, ή σχεδόν άυλα, όπως το βίντεο, αλλά και προσωπικά, όπως τα καθημερινά αντικείμενα που έχουν επιλέξει.»
Ο εικαστικός διάλογος των σύγχρονων έργων με τον μνημειακό χώρο, αλλά και με τα ευρήματα της συλλογής του Μουσείου, εμπλουτίζεται με επιλεγμένα επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, καθώς και θησαυρίσματα από κείμενα των Αγ. Αυγουστίνου, Roland Barthes και Irvin Yalom, τα οποία συμπληρώνουν την ποιητική διαδρομή στην παλίμψηστη μνήμη της πόλης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί Δευτέρα 1 μ.μ. – 8 μ.μ., Τρίτη έως Κυριακή 8 π.μ. – 8 μ.μ.. Ξενάγηση στην έκθεση από τον επιμελητή της θα γίνει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 & 30.09.2018 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα είναι ελεύθερη.

Μουσικές εκδηλώσεις
Παράλληλες δράσεις της έκθεσης είναι δύο μουσικές εκδηλώσεις από το μουσικό σύνολο “Ex Silentio” με τραγούδια από τη μεσαιωνική Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, μουσική από την Ανατολική Μεσόγειο και έργα των Κρητικών Λεονταρίτη και De Laudis. Η πρώτη (σύντομη παρουσίαση) θα πραγματοποιηθεί τη βραδιά των εγκαινίων, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Ναός Αγ. Φραγκίσκου και η δεύτερη, μια συναυλία με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και μουσική διεύθυνση), Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες