Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκθεση φωτογραφίας για τα 60 χρόνια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Έκθεση φωτογραφίας με σκοπό να τιμήσει και να προβάλει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη σπουδαιότητα και να τονίσει την ανάγκη προστασίας ενός τόπου με μοναδική φυσική, ιστορική και πολιτισμική αξία.

Όπως αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση:

Ο προστατευόμενος αίγαγρος, οι κορυφές των Λευκών Ορέων, η μοναδική βιοποικιλότητα, η ζωή στο φαράγγι, η Αγία Ρουμέλη ως τελικός προορισμός, αποτελούν «σταθμούς» αυτού του φωτογραφικού ταξιδιού, το οποίο επίσης περιλαμβάνει σπάνια τοπία και εικόνες από την ίδρυσή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς έως σήμερα.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ, από το αρχείο Αντώνη Πλυμάκη, από το αρχείο Κυριάκου Βιρβιδάκη, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, καθώς και από πολλούς φωτογράφους ή συλλέκτες που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στη θέση Ξυλόσκαλο και θα ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Κυριακή, 08:00 π.μ. – 16:00 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς διασχίζει τα Λευκά Όρη από βορρά προς νότο και καταλήγει στη θάλασσα, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τοπίο. Το έντονο ανάγλυφο και οι συνεχείς εναλλαγές του δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου ποικιλία οικοσυστημάτων που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η Σαμαριά ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962. Η δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς βασίστηκε στην προστασία του κρητικού αίγαγρου (αγρίμι ή κρι-κρι). Στις 7 Απριλίου του 1960 οι κάτοικοι της Σαμαριάς και της Αγίας Ρουμέλης κηρύσσουν άγραφο νόμο: «…ΔΙΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΑΣ ότι όχι μόνο δεν θα κυνηγήσωμεν το ζώον τούτο, αλλά απεναντίας θα το προστατεύσωμεν, και πας όστις θα επιχερήση να εξοντώση τούτο θα τον καταγγέλωμεν πάραυτα εις τας αρμοδίας του τόπου Αρχάς. Τέλος, η υπογραφή μας επισφραγίζει τον δοθέντα προς Υμάς Λόγον».
Το φυσικό περιβάλλον της Σαμαριάς επέδρασε αποφασιστικά και με πολλούς τρόπους στη ζωή του ανθρώπου και αντίστοιχα, ο άνθρωπος με την διαχρονική του παρουσία και δραστηριότητα, άφησε και συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη του. Στην καρδιά του φαραγγιού βρίσκεται ο οικισμός της Σαμαριάς, ο οποίος κατοικήθηκε μέχρι το 1962, ενώ στην έξοδό του, βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Ρουμέλης.
Πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Δρυμό, η Σαμαριά βραβεύθηκε το 1971 με το Εθνικό Δίπλωμα Προστασίας της Φύσης, το 1973 χαρακτηρίστηκε Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και από το 1979 έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Προστατευόμενη Περιοχή. Ανήκει επίσης, στο Δίκτυο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves) του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO και στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Οι διεθνείς διακρίσεις της Σαμαριάς συμπληρώνονται από τον τίτλο του Βιογενετικού Αποθέματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως περιοχή που προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, αλλά και ως Περιοχή Σημαντική για τα Πουλιά.
Σήμερα, 60 χρόνια μετά, το αγρίμι, αυτό το μοναδικό ζώο της κρητικής φύσης, εξακολουθεί να ενώνει την φύση με τον άνθρωπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς να μας δείχνει το δρόμο προς την βέλτιστη προστασία και ανάδειξη της ελληνικής Φύσης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.samaria.gr.
ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Αρχείο Αντώνη Πλυμάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα