Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Εκθεση φωτογραφίας “Αποκαλύψτε το Δέρμα σας”

Με το μήνυμα “αποκαλύψτε το δέρμα σας”, γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού χώρου φωτογραφήθηκαν από την κάμερα της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη, αγγίζοντας ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση, με στόχο την αποστιγματοποίηση των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά, που όμως, λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. «Το πρόβλημα υγείας που έχουμε δεν είναι κολλητικό και δεν χρειάζεται να μας έχουν στην απομόνωση», αναφέρουν ασθενείς που φωτογραφήθηκαν.
Η πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας “Αποκαλύψτε το Δέρμα σας- Skin to live in” θα φιλοξενηθεί στο Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών “Α. Συγγρός” και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης, έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Τις δύο αυτές ημέρες (1 και 29 Οκτωβρίου), θα πραγματοποιηθούν και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό, η πρώτη θα αφορά την κνίδωση και η δεύτερη την ψωρίαση. Και οι δύο εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 και θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
«Αν γνωρίζουμε έχουμε λιγότερο φόβο και λιγότερο άγχος», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Αλεξάνδρα Κατσαρού, καθηγήτρια Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας του νοσοκομείου “Α. Συγγρός”.
Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 200.000 Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα.
Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση, που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική, ανέφερε ο Αλέξανδρος Στρατηγός, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημείωσε ότι επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ, όπως είπε ο κ. Στρατηγός, νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά της ψωρίασης.
Η κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας εμφάνισης των συμπτωμάτων (πομφοί ή/και αγγειοοίδημα που συνοδεύονται από έντονο κνησμό) στην περίπτωση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης, επηρεάζει σε πολλά επίπεδα την ποιότητα ζωής των ασθενών, ανέφερε η κ. Κατσαρού.
Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να “κρύβουν” το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά, ανέφερε η κ. Κατσαρού.
«Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι ένα μη μεταδοτικό νόσημα και μη απειλητικό για τη ζωή, συχνά οι ασθενείς με ψωρίαση οδηγούνται στον κοινωνικό αλλά και στον επαγγελματικό αποκλεισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», Κωνσταντίνος Λούμος, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση του κοινού, η ευαισθητοποίηση των αρχών, η εκπαίδευση των ασθενών, αλλά και η έρευνα και ανάπτυξη για αποτελεσματικότερες και ασφαλείς θεραπείες, δίνουν ελπίδα στους ασθενείς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα