Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Έκθεση φωτογραφίας

Όψεις της Αρχιτεκτονικής μέσα από τον φακό της B. Biamino


Την ευκαιρία να θαυμάσουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο που άφησε το κίνημα του ιταλικού ρασιοναλισμού σε χώρες τις Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν οι επισκέπτες της έκθεσης φωτογραφίας της Bruna Biamino η οποία εγκαινιάζεται απόψε, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα στο Μεγάλο Αρσενάλι.
H  έκθεση περιλαμβάνει 45 φωτογραφίες κτηρίων από 4 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ερυθραία, Αιθιοπία και Αλβανία), τις οποίες τράβηξε η Ιταλίδα διακεκριμένη φωτογράφος τα τελευταία 5 χρόνια. Την έκθεση που έχει τίτλο «Ο Μοντερνισμός στην Αρχιτεκτονική της Μεσογείου» επιμελείται η Αφροδίτη Οικονομίδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το στοιχείο της καταγραφής οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την ξεχωριστή αισθητική πρόταση του ρασιοναλισμού, ο οποίος μπορεί να γεννήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα αλλά ακόμα και σήμερα η αρχιτεκτονική κληρονομιά που άφησε εντυπωσιάζει με την ομορφιά και την λειτουργικότητά της.
Ειδικότερα στην Ελλάδα η Bruna Biamino φωτογράφισε κτήρια στα Δωδεκάνησα (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο), ενώ όπως τόνισε πολύ σημαντικά δείγματα της ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής συναντώνται ακόμα στην Λιβύη ενώ και υπήρχαν και στη Σομαλία, ωστόσο, δυστυχώς έχουν καταστραφεί.
«Η αρχική ιδέα μου ήταν να καταγραφούν φωτογραφικά αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής του ρασιοναλισμού καθώς ανάμεσα στα κτήρια αυτά υπάρχουν αρχιτεκτονικοί θησαυροί», σημείωσε η κα Biamino, ενώ υπογράμμισε την έμφαση που έδινε ο ρασιοναλισμός στην υιοθέτηση τοπικών στοιχείων κουλτούρας και παράδοσης των περιοχών που χτίστηκαν τα κτήρια.
Ο πρόεδρος του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου Χανίων και μέλος του Δ.Σ. του ΚΑΜ Ζαχαρίας Πιστόπουλος κάλεσε όλους τους Χανιώτες να παρακολουθήσουν την έκθεση καθώς δίνει, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία στον θεατή να ανακαλύψει πτυχές της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης υπογράμμισε τον συνδυασμό φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής που επιτυγχάνει η έκθεση και κάλεσε τον κόσμο να την επισκεφθεί.
Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου (ώρες 09:00-15:00 και 18:00-21:00,) διοργανώνουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και την υποστήριξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλοι της Ιταλίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα