Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Έκθεση αγιογραφίας υπό τους ήχους ζωντανής κλασικής μουσικής

Θρησκευτικές εικόνες με γνωστά θέματα σχετικά με την Εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση που έρχονται, όπως η «Μη μου άπτου», η «Άκρα ταπείνωση», η «Ανάσταση», η «Παναγία Πιετά», καθώς και αγιογραφικά ψηφιδωτά, φιλοξενούνται στην έκθεση Αγιογραφίας με τίτλο «Βυζαντινή επιρροή… πριν την Ανάσταση», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Betsson Hub Art Galleri.

Δημιουργοί των εικόνων αυτών, είναι οι αδερφές Ναυσικά και Κωνσταντίνα Μαρτζέλη, ενώ με ψηφιδωτά συμμετέχει η φίλη των δύο αγιογράφων, Ελένη Κανέλη. «Δουλεύουμε με την παραδοσιακή τεχνική βυζαντινής εικόνας, κάτι που εξαρτάται κυρίως από τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε. Δημιουργούμε εικόνες σε παλιό ξύλο, με φυσικά γαιώδη χρώματα, στιλβωτό χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους, ενώ την προετοιμασία και τα βερνίκια τα κάνουμε μόνες μας», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κωνσταντίνα Μαρτζέλη.

Η ίδια, όπως και η αδερφή της Ναυσικά, άρχισαν να ασχολούνται με τη ζωγραφική από παιδιά, ενώ τους κέρδισε η αγιογραφία από πολύ νωρίς. «Καταγόμαστε από τα Γρεβενά -αν και εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα. Μετά το λύκειο, δουλέψαμε και οι δύο σε ένα εργαστήριο αγιογραφίας στην Αθήνα και ήμασταν πολύ τυχερές, γιατί εκεί μάθαμε την παραδοσιακή τεχνική και επίσης εκεί οφείλεται η ποιότητα που έχουμε στις εικόνες μας. Αργότερα, μάθαμε και συντήρηση εικόνας στη Σχολή Πετρά στην Αθήνα, πριν γίνουν τα ΙΕΚ», εξήγησε η κ. Μαρτζέλη.

Στη συνέχεια, η μεν Ναυσικά άνοιξε εργαστήριο το 1988 στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά η Κωνσταντίνα στην Αθήνα. «Τα τελευταία 22 χρόνια όμως ζω στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκα στην αρχαιολογική υπηρεσία ως συντηρήτρια εικόνας. Παράλληλα βέβαια ζωγραφίζουμε, αγιογραφούμε και μετέχουμε σε εκθέσεις», διευκρίνισε.

Η έκθεση «Βυζαντινή επιρροή… πριν την Ανάσταση», εγκαινιάζεται σήμερα στις 19:00 στο Betsson Hub Art Galleri (εντός του Μύλου Θεσσαλονίκης, στην Γ. Ανδρέου 56) και θα διαρκέσει έως τη Μεγάλη Δευτέρα, με ωράριο λειτουργίας 17:00-22:00. Οι παρευρισκόμενοι την ημέρα των εγκαινίων θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση απολαμβάνοντας ήχους κλασικής μουσικής που θα αποδίδουν με βιολί και βιολοντσέλο νεαρές και νεαροί σολίστ, σπουδαστές του Ωδείου Άνω Πόλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα