Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Έκτακτη σύνοδος της G-20 για το Αφγανιστάν

Η ιταλική προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) οργανώνει σήμερα έκτακτη σύνοδο κορυφής, μέσω διαδικτύου, αφιερωμένη στην κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στην σύνοδο θα πάρουν μέρος τα μέλη της G20, με εκπροσώπηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ η Κίνα πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της, τον Γουάνγκ Γι. Πρόκειται να παρέμβει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες.

Στόχος της σημερινής πρωτοβουλίας είναι να προσδιοριστούν κοινές δράσεις, δεδομένου του ότι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι Ταλιμπάν δεν σεβάστηκαν τις υποσχέσεις τους.

Τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της G20 είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση ελευθερίας εισόδου και εξόδου από το Αφγανιστάν, τόσο για τους Αφγανούς, όσο και για τους ξένους πολίτες.

Παράλληλα, σημαντικός στόχος θεωρείται η άσκηση πίεσης για να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα των γυναικών και να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με πλήρη πρόσβαση και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή σύνοδο θα αντιπροσωπεύσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να πετύχει την όσο γίνεται στενότερη στήριξη των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ από τις χώρες της G20, για να παρασχεθεί ευρεία ανθρωπιστική βοήθεια -η οποία να στηρίξει, κυρίως, τις πιο ευάλωτες κατηγορίες της κοινωνίας- και να ασκηθεί πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να διακόψουν τις επαφές τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες