Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εκλογικά ευτράπελα

Ο πονοκέφαλος που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μετά τα ταρακουνήματά της εκ των υποκλοπών, του σκανδάλου Πάτση και Χειμάρα και των όσων συμβαίνουν τελευταία και με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Ράμο, είναι οι εκλογές. Για το «ζήτημα Ράμου» παρεμβάλλει σκοπίμως εμπόδια το Μαξίμου, ώστε ο πρόεδρος να μην ενημερώσει, ως οφείλει, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις. Αναζητά τρόπους ν’ αλλάξει τα δεδομένα της επικαιρότητας και ν’ αποσπάσει την προσοχή των πολιτών απ’ τις υποκλοπές με πολλές παρουσίες σε περιοχές της χώρας, διοργανώνοντας συνεντεύξεις Τύπου για τις εκλογές και για άλλα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Αν σκεφτούμε τις διαγραφές, τις αποχωρήσεις και αποστασιοποιήσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ., όπως την απουσία του βουλευτή Ηλείας Κ. Τζαβάρα απ’ την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, βλέπουμε τριχοτομημένο το κόμμα της εξουσίας, μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν στην κηδεία του «τέως βασιλέως Κων/νου», όπως είπε ο παραβρεθείς υπουργός κ. Βορίδης. Αυτό είναι η μεγάλη σκοτούρα της πρωθυπουργικής γραμμής, από τη μια μεριά να μη δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους και από την άλλη να ελαχιστοποιήσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, στις οποίες πρωτοστατούν υπογείως οι δύο τέως, Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς.
Οι “εκλομάγειροι” υπολογίζουν οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν την 2η ή 9η Απριλίου, και σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης μετά την αποτυχία των Διερευνητικών Εντολών οι δεύτερες την 14η ή 21η Μαΐου με την ενισχυμένη αναλογική της Ν.Δ. του 2019.
Εν τω μεταξύ οι τουρκικές διπλές εκλογές και εκεί, βουλευτικές και προεδρικές, θα γίνουν την 14η και 21η Μαΐου, γιατί με την πρώτη δεν εκλέγεται πρόεδρος. Ενδέχεται, όμως, οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν την 14η ή 21η Μαΐου και οι δεύτερες την 21η Ιουνίου, στο διάστημα των οποίων η τουρκική ένταση θα είναι μειωμένη. Εξετάζεται το σενάριο οι Πανελλαδικές να γίνουν στο ενδιάμεσο της πρώτης και δεύτερης κάλπης. Στην περίπτωση αυτή οι τουρκικές εκλογές μπορεί να συμπέσουν τις ίδιες ημέρες με τις ελληνικές. Το πιθανότερο είναι να γίνουν τον Απρίλιο.

Αυτού του είδους οι “εκλογολογίες” που μας προσφέρουν οι εξουσίες, αναμασώντας τα οφέλη μας μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών, δυσκολεύουν τον προσανατολισμό των πολιτών, να διακρίνουν τη σωστή έννοια της κάλπης. Αποτέλεσμα, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, φωνασκίες καφενείου στις συγκεντρώσεις, στα πάνελ και ευτράπελα που ακούγονται εκ δεξιών και εξ αριστερών κατευθύνσεων διαμορφώνοντας μια ποικιλία αντιλήψεων.
Άλλοι παθιασμένοι παραταξιακά, πολλοί παρασυρμένοι την τελευταία στιγμή και λίγοι που ιδεολογικά κρίνουν και αποκωδικοποιούν τις εμφανίσεις των λογικών. Δυστυχώς, είναι πολύ λίγοι και δεν αρκούν να υπερισχύσουν των λαοπλανομένων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα