Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Έκκληση για συμμετοχή στην απογραφή από τον Δήμαρχο Πλατανιά

«Αν δεν θέλουν να ερημώσουν τα χωριά τους, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να απογραφούν σε αυτά και όχι στον μητροπολιτικό δήμο όπου πιθανόν να κατοικούν». Αυτό είναι το μήνυμα του δημάρχου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη εν όψει της απογραφής που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Στον Πλατανιά όπως και σε άλλες περιοχές διαπιστώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων που διατηρούν σπίτια και περιουσίες απογράφονται στον μητροπολιτικό Δήμο Χανίων με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παρουσιάζουν μικρό πληθυσμό. «Οι περισσότεροι κάτοικοι λόγω αστυφιλίας απογράφονται στην πρωτεύουσα του νομού. Όμως οι χρηματοδοτήσεις που δίνει το κράτος παίρνουν ως σημείο αναφοράς το μόνιμο πληθυσμό κάτι που είναι τεράστια αδικία για μας που έχουμε διάσπαρτους οικισμούς, ένα τεράστιο σε μήκος δίκτυο οδοποιίας, ανάλογης έκτασης υδρευτικά και αποχετεύτηκα έργα!» αναφέρει ο δήμαρχος Πλατανιά.
Ο κ Μαλανδράκης επισημαίνει πως η απογραφή που θα γίνει το επόμενο διάστημα έχει τεράστια σημασία για την επόμενη 10ετία . «Το 2011 που είχαμε την τελευταία απογραφεί είχαν καταγραφεί τρεις πληθυσμοί . Ο λεγόμενος μόνιμος (με αυτούς που βάση φορολογική δήλωση δηλώνουν τον τόπο κατοικίας τους), ο λεγόμενος νόμιμος (όσοι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και ψηφίζουν) και ο λεγόμενος de facto (η καταγραφή του αριθμού των κατοίκων την ημέρα που γίνεται η απογραφή). Η στατιστική αρχή πλέον δεν αποδέχεται τον de facto και λέει ότι ο κυρίαρχος πληθυσμός είναι ο μόνιμος για αυτό και πρέπει οι δημότες να φροντίσουν να απογραφούν στους δήμους των συμφερόντων τους. Εκεί που έχουν το πατρικό, το δεύτερο σπίτι του, εκεί που διατηρούν περιουσία εκεί που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα! Γιατί η καταγραφή του πληθυσμού είναι το βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο η πολιτεία θα στηρίξει οικονομικά και επενδυτικά ένα δήμο και θα τον κατατάξει θεσμικά. Αν το κράτος πάει σε κατανομή πόρων με βάση τους κατοίκους που έχουν δηλωθεί στην απογραφή και ο κόσμος δεν έχει δηλώσει το χωριό του θα παρουσιαστεί τεράστια στέρηση στους περιαστικούς δήμους σε σύγκριση με τον μητροπολιτικό Δήμο Χανίων. Τα χωριά μας χρειάζονται υποδομές και χρηματοδοτήσεις που δεν θα δοθούν αν δεν απογραφεί εκεί ο πληθυσμός».
Σημειώνεται ότι η απογραφή ξεκίνησε από τις 23 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 23 Νοεμβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα