Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Εκκληση ΑΡΧΕΛΩΝ για μείωση της φωτορύπανσης

Οι πρώτοι νεοσσοί Καρέτα στην Κρήτη εκκολάφθησαν και έφθασαν σώοι στη θάλασσα. Ομως φέτος, είναι αυξημένος ο κίνδυνος να βρεθούν αποπροσανατολισμένα τα εκκολαπτόμενα χελωνάκια από τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας Ρεθύμνου και Χανίων, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.
Oπως τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, «οι παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα στη βόρεια Κρήτη δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις λόγω της αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την παράκτια ζώνη. Οι βιότοποι έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση και η διατήρηση του είδους απειλείται. Στην παραλία του Ρεθύμνου τα περισσότερα προβλήματα για τον αποπροσανατολισμό των νεοσσών εντοπίζονται στον Αδελιανό κάμπο, τον Πλατανιά και από το Σφακάκι μέχρι τη Σκαλέτα στο Ρέθυμνο. Στα Χανιά, η έντονη φωτορύπανση έχει επιπτώσεις κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας»
Ο Σύλλογος τονίζει ακόμη ότι τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Ομως, τα τεχνητά φώτα γύρω ή κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους.
Παρά τις δυσκολίες από την έκτακτη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, επιπλέον εθελοντές/ ερευνητές πλαισίωσαν τις τελευταίες εβδομάδες τις τοπικές ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, δίνοντας το παρόν στις παραλίες και στην καταγραφή των φωλιών της Καρέτα.
Στο Ρέθυμνο έχουν σημανθεί περισσότερες από 120 φωλιές και γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν όλες με τη μέθοδο της σκίασης. Σύμφωνα όμως με τα περσινά στοιχεία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 60 φωλιές που δεν έχουν εντοπιστεί, δηλαδή δεν καταγράφηκαν και δεν προστατεύτηκαν, λόγω της φετινής μείωσης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Παρομοίως στα Χανιά έγινε δυνατό να καταγραφούν περίπου 65 φωλιές, ωστόσο υπολογίζεται ότι μαζί με τις φωλιές που δεν εντοπίστηκαν, ο συνολικός αριθμός ίσως ξεπεράσει τις 130.
Για το λόγο αυτό ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, καλύψουν ή σβήσουν τελείως τα φώτα τους μετά τις 11 το βράδυ, ώστε εκατοντάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες