29.4 C
Chania
Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025

Εκεί που η αφήγηση συναντάει τη διάδραση


Από τις σελίδες των κόµικς αυτό το παρασκευοσαββατοκύριακο, θα µεταφερθούµε σε µια άλλη µορφή τέχνης. Μια τέχνη που µπορεί να έχει την αφήγηση, µπορεί να έχει την εικονογράφηση, αλλά τα δύο αυτά στοιχεία τα συνδυάζει µε µια ακόµα παράµετρο, τη διάδραση. Με όλα αυτά δεν συνθέτουµε κάτι άλλο παρά τα επιτραπέζια παιχνίδια.

ΕΝΑ ΕΦΗΒΟ ΧΟΜΠΥ

Τα επιτραπέζια παιχνίδια µετράνε µια µεγάλη ιστορία, µε το πρώτο ίσως να είναι η ελληνική “πεττεία” για την οποία συναντάµε αναφορές στην Ιλιάδα αλλά και και αναπαραστάσεις της σε αρχαίους αµφορείς. Τα τελευταία χρόνια µε την ψηφιοποίηση των πάντως, τα επιτραπέζια παιχνίδια γνωρίζουν µια νέα άνθηση. Συγκεκριµένα, η παγκόσµια αγορά επιτραπέζιων παιχνιδιών, έχει τριπλασιαστεί την τελευταία οχταετία, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ανοδική αυτή πορεία θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόµα. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι πλατφόρµες χρηµατοδότησης, µέσω των οποίων πολλές εταιρίες έχουν εξασφαλίσει κατευθείαν από το κοινό, την χρηµατοδότηση του επόµενου παιχνιδιού που θα κυκλοφορήσουν και όσο αυτό βρίσκεται ακόµα στο κοµµάτι του τελικού σχεδιασµού. Το ηλικιακό εύρος παρουσιάζει επίσης µεγάλο ενδιαφέρον. Το µικρότερο ποσοστό είναι αυτό των ατόµων που είναι µεγαλύτερο από 65 ετών, ενώ ακολουθούν τα άτοµα που είναι µέχρι 24 ετών. Το ποσοστό αυξάνεται κατά πολύ στις ηλικίες 25-34, ενώ εκτοξεύεται στις 35-44. Βλέπουµε δηλαδή ότι το επιτραπέζιο αφορά περισσότερο τις µεγαλύτερες ηλικίες και πολύ λιγότερο πλέον τα παιδιά.
Τα παιχνίδια βέβαια έχουν εξελιχθεί πολύ από αυτά µε τα οποία µεγαλώσαµε, και πλέον πολλά από αυτά αποτελούν έργα τέχνης. Περιλαµβάνουν περίπλοκες αφηγήσεις και ιστορίες, εντυπωσιακές εικονογραφήσεις από σπουδαίους δηµιουργούς, ενώ πολλά έχουν µέσα και περίτεχνες φιγούρες.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙ∆ΙΟΥ

Το Chaniartoon σε συνεργασία µε το Comixadiko και την Περιφέρεια Κρήτης, θα πραγµατοποιήσουν ένα τριήµερο φεστιβάλ, στο οποίο οι συµµετέχοντες θα µπορούν να παίξουν δωρεάν δεκαεφτά διαφορετικά επιτραπέζια παιχνίδια. Ανάµεσα σε αυτά διακρίνουµε ένα µικρό σεµινάριο για το παιχνίδι GO, ένα από τα πιο παλιά επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, µε προέλευση από την Κίνα. Στην Κίνα ήταν παλιά το παιχνίδι των αριστοκρατών, ενώ ήταν και µία από τις 4 τέχνες (καλλιγραφία, ζωγραφική, το µουσικό όργανο guqin και go). Στις αρχές του 20ου αιώνα ιδρύθηκε η πρώτη ακαδηµία, ενώ πλέον είναι αρκετά διαδεδοµένο σε όλο τον κόσµο. Πρόσφατα προστέθηκε µάλιστα και στο Netflix µια σχετική ταινία µε τίτλο “The Match”, στην οποία παρακολουθούµε παίχτες του συγκεκριµένου παιχνιδιού και την πορείας τους να γίνουν οι καλύτεροι στον κόσµο.
Οι ταινίες έχουν επηρεάσει βέβαια και την θεµατική των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Έτσι θα γνωρίσουµε το παιχνίδι Star Wars Pademic, βασισµένο στο γνωστό κόσµο του Lucas. Παίρνοντας την πλευρά των jedi, προσπαθούµε να αποτρέψουµε την εισβολή των δυνάµεων της σκοτεινής δύναµης, µε µια σειρά από sith που παραπέµπουν στην πρώτη ταινία της σειράς. Το Nemesis και το Aliens στη συνέχεια, δύο παιχνίδια πολύ ατµοσφαιρικά που µας µεταφέρουν στο διαστηµικό τρόµο, µέσα από τις κλασσικές ταινίες Aliens που έχουµε αγαπήσει. Είτε σε διασκευή, είτε πατώντας πάνω στην πρώτη ταινία, οι παίχτες θα βρεθούν στο διάστηµα µε ορδές από Aliens να τους κυνηγάνε.
Στα πιο µυστηρίου, το Stifling Dark και το Letters from Wihtechapel, οι παίχτες συνεργάζονται για να ανακαλύψουν έναν κακό δαίµονα, έναν δολοφόνο, ή στην περίπτωση του δεύτερου τον διάσηµο Jack the Ripper. Στην περίπτωση αυτή µάλιστα το παιχνίδι έχει βασιστεί στην πραγµατική ιστορία, στα γράµµατα που είχε βρει η αστυνοµία, στους χαρακτήρες που είχαν εµπλακεί, και καταφέρνει να µας µεταφέρει στις κακόφηµες αυτές γειτονιές του Λονδίνου. 

∆εν θα µπορούσαµε να µην αναφέρουµε το Worms. Ένα παιχνίδι που έκανε µεγάλη επιτυχία σαν παιχνίδι υπολογιστή, µε την πρώτη του εµφάνιση να γίνεται το 1995 και να γίνεται πολύ διάσηµο λίγο αργότερα µεταξύ 1997-2002 µε τις επόµενες εκδόσεις του. Το σενάριο πολύ απλό και ταυτόχρονα σουρεαλιστικό, οµάδες σκουληκιών που βρίσκονται σε πόλεµο µεταξύ τους. Εδώ έχουµε το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, ότι το παιχνίδι πρώτα κυκλοφόρησε σε ψηφιακό και πολλά χρόνια αργότερα έγινε επιτραπέζιο, κάτι που ίσως αντανακλά και την ανάγκη µας να διαδράσουµε σε φυσικό χώρο, γύρω από ένα τραπέζι. Το παιχνίδι, όπως ήταν και το ψηφιακό, έχει µεγάλη δόση τυχαιότητας και σουρεαλισµού.

*Tο φεστιβάλ επιτραπέζιου παιχνιδιού θα πραγµατοποιηθεί 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου στο Comixadiko, στην οδό Ξέπαπα 15.

Γραμμοσκιάσεις Zgur


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα