Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα Χανιά

 

 

Για διόγκωση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια έκανα λόγο το βράδυ της Πέμπτης από τα Χανιά ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο.
Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης σημείωσε μιλώντας στα πλαίσια της εκδήλωσης πως «η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, όλος ο λαός θα δει τα τιμολόγια του να ακριβαίνουν πολύ περισσότερο ».
Ο κ. Αδαμίδης υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ τονίζοντας πως η ιδιωτικοποίηση της αποτελεί «εγκληματική ενέργεια από μεριάς της κυβέρνησης. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους καταναλωτές γιατί δεν θα μπορεί το κράτος να κρατάει τα τιμολόγια και να απορροφά την φρενίτιδα των αυξήσεων που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα. Στη χώρα μας το σύνολο των δομών κοινής ωφέλειας εγκαλατείπεται και ιδιωτικοποιείται από τις κρατικές εταιρείες των άλλων χωρών όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τώρα η ΔΕΗ. Είναι εθνικό έγκλημα και προσπαθούμε να πείσουμε όλους τους καταναλωτές. Στο πλευρό μας είναι όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις της χώρας η ΓΕΣΕΒΕ, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, τα Εργατικά Κέντρα, οι Δήμοι η Κεντρική Ένωση Δήμων. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει αυτήν την επιλογή, αυτόν τον κατήφορο».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Π. Πολάκης, η πρώην βουλευτής Β. Βαγιωνάκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Α. Ροκάκης, στελέχη του Μέρα 25 κα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πέριξ του 2010 σε μια νύχτα η τιμή κατανάλωσης κιλοβατώρας οικιακά αυξήθηκε 110% .
    Με κατανάλωση π.χ ευρώ 100,0 τον μηνα βρέθηκε τον επόμενο μήνα ( ανά δίμηνο καταβολή) στα 210.
    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια έκλαμψη των κυβερνητικών εγκεφάλων, οι αυξήσεις προήλθαν από ένα περίεργο καθεστώς έξτρα μπερφεμένης τιμολόγησης, όπου είχε δύο βασικές καθ όλα ” επιστημονικές” αρχές , που μόνο οι έλληνες κτβερνητικοί εγκέφαλοι μπορούσαν να εφεύρουν, λόγω της Μεσογειακής θρυλούμενης καπατσοσύνης των καταφερτζήδων.
    Πρώτη Ελληνική επιστημονική αρχή : Η ηεκτρική ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί !!
    Δεύτερη Ελλήνική επιστημονική αρχή : Αρχή Η ηλεκτρική ενέργεια για να καταναλωθεί ( και εφ όσον μπορεί να αποθηκευτεί) , θέλει δίκτυα και καλώδια.
    Αποτέλεσμα των παραπάνω αρχών. α) Εκ νέου τιμολόγηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , β) και τιμολόγηση εκ νέου της μεταφοράς ενέργειας.
    Αυτές ήταν οι βασικές αρχές της εξελικτικής της τότε ΔΕΗ ( αρχικά Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ) ουσιαστικά φυσικό μονοπώλιο ( τονίζεται το φυσικό ), και στην πορεία Ανώνυμος Εταιρεία.
    Το φυσικό μονοπώλιο ( το ήξεραν οι κυβερνήσεις από το 1952 ώς αρχικά Ebasco .. και κατόπιν ΔΕΗ για τον εξηλεκτρισμό αναπτυξιακά της χώρας, το φυσικό μονοπώλιο λοιπόν δεν ήταν τίποτα άλλο παρά και εξυπηρετούνταν χρόνια από ιδρύσεως απ το πάγιο ή διπλή ταρίφα στον κάθε λογαριασμό που πλήρωναν ο καταναλωτής. Και τούτο διότι, η αρχική επένσυσγη ,και η προοδευτική εξελικτική λειτουργία και επέκταση του εξηλεκτρισμού της χώρας, απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις σε κεφαλαικό εξοπλισμό, επενδύσεις των οποίων τα χρήματα δεν διέθετε μονομερώς ώς πόρους ούτε η κάθε κυβέρνηση ώς προυπολογισμοί κρατικοί, ούτε η ίδια η ΔΕΗ μπορούσε να αντλήση. Και για τούτο μέσω παγίου ( διπλή ταρίφα) για την πρόοδο της χώρας μέσω εξηλεκτρισμού, εκλήθει να πληρώσει και ο κάθε καταναλωτής το πάγια, προκαταβάλοντας έτσι το κόστος λειτουργίας του φορέα εξηλεκτρισμού, υπερ του κοινού αναπτυξιακού καλού για την ευημερία των πολιτών δηλαδή των ίδιων των καταναλωτών. Η ΔΕΗ λοιπόν ( Η δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ) ουσιαστικά είναι το αποτέλεμα της συμμετοχικής κεφαλαιοποίησης των καταβολών του πληθυσμού προοδευτικά στα χρόνια από καταβολής της ( εξ ού και φυσικό μονοπώλιο και όχι μονοπώλιο – τονίζεται η διαφορά μεταξύ φυσικού μονοπωλίου και μονοπωλίου), και μέχρι που σαν πρώτη αρχή σταμάτησε η καταβολή παγίου μπορεί να πεί κανείς. Αλλά και παρά την παύση του παγίου ( αυτό θα έγινε με την μετατροπή της σε ΑΕ με κρατικές επικοινωνιακές κερδοσκοπικές χρηματιστηριακές τζογαδόρικες κυβερνητικές πρακτικές συγκεκριμένων κυβερνήσεων και πολιτικών και οικονομικών κερδοσκοπικών σε βάρος των καταναλωτών επιλογών των κυβερνήσεων αυτών). Το όλο εξελικτικό συνεχές της ΔΕΗ πάει και αποτιμητικά παραπέρα.
    Στην βάση της εκάστοτε αποτιμούμενης οικονομικής εν Ελλάδι πραγματικότητας, ποτέ μα ποτέ δεν έγινε αξιακή αποτίμηση του ποσοστού πλούτου που αντιπροσώπευε το άθροισμα των παγίων καταβολών χρόνια από το 1952 – ή γενικά την ημερομηνίΑ ύπαρξης του παγίου- για την ανάπτυξη της ΔΕΗ . Και το ποσό αυτό αξιακά πλούτου που αντιπροσώπευαν οι σωρρευμένες καταβολές ετησίως και σε κάθε συγκυρία οικονομική της χώρας, και αν ποτέ αποτιμήθηκε σε όρους δραχμών, ή σε όρους ισχυρού ευρώ, δεν απέδωσε το αξιακό του ιστορικά μέγεθος σε κοινωνικούς όρους, ώς Εθνική προσπάθεια για το αγαθό του εξηλεκτρισμού- ώς κοινό αγαθό- της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
    Αντ αυτού – ουσιαστικά οικειοποίηση της αξιακότητας χρόνιου πλούτου των πολιτών- και με βάση την παραπάνω πρώτη αρχή Ελληνικής μεγαλοφυούς τεχνογνωσίας ( πώς δεν απενεμήθηκε νόμπελ φυσικής τότε στην Ελλάδα ?? ), της δυνατότητας αποθήκευσης του ηλεκτρισμού,, ασφαλώς και για πρώτη φορά παγκοσμίως διαφορίστηκε η παραγωγή απ την κατανάλωση ( εδώ η πολιτική επιλογή που μεθόδευσε αυτή την τεχνογνωστική αθλιότητα ) είναι πρωτοφανής στον πολιτισμό, μια και κατά του φυσικούς νόμους , η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται και καταναλώνεται την ίδια στιγμή ή αλλέως καταναλώνεται την στιγμή που παράγεται. Αν ήτα αλλέως όλες οι μεγάλες χώρες ΗΠΑ- ΓαLλία- GB- Σοβιετία- Ρωσσία, Ιαπωνία κλπ, δεν θα κατεφευγαν στην ατομική- πυρηνική ( η Γαλλία και αναγεννητική ) παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να αντμετωπίσουν τις αυξημένες αναπτυξιακές και καταναλωτικές απαιτήσεις στην Εθνική των και κρατική . Και έτσι στην Ελλάδα αφού με την αθλιότητα της παραγωγής ηλεκτρισμού ώς διαφοριστικά της καταναλώσεως, ήρθε και η επωδός της ανάγκης χ=κοστολόγησης της μεταφοράς, δηλαδή κοστολόγησης των δικτύων, που για πλέον φορά οι καταναλωτές καλούνταν να πληρώσουν , εφ όσον οι ίδιοι τα είχαν προπληρώσει χρόνια καταβάλοντας το πάγιο.
    Και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω ήρθε- θα ήρχετο- και η επωδός του τρόπου παραγωγής του ηλεκτρισμού εν Ελλάδι.
    Επ αυτού και αφού μέσω των Εθνικών πόρων του φυσικού μονοπώλίου ( δηλαδή του παγίου που χρόνια κατέβαλαν οι καταναλωτές) οργανώθηκε και το σύστημα αξιοποίησεως των Ελλαδικών εγχωρίων πόρων παραγωγής ( του λιγνίτη), και άρα κύριο και μεγάλο ποσοστό προστιθέμενης ενέργειας ήταν εγχώριο, ( με εκτιμήσεις της δεκαετίας του 1980 ο λιγνίτης ώς καύσιμο στην Ελλάδα με τις τότε υπάρχουσες τεχνικές εξόρυξης και εκμετάλευσης ήταν της διάρκειας τριών γεννεών δηλαδή 100 ετών επάρκεια καυσίμου υλικού). Και εφ όσον ουσιαστικά ενεργειακά η Ελλάδα είχε μεγάλο βαθμό αυτονομίας και δή με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, εφευρέθη το τζογαδόρικο κόλπο των χρηματιστηριακών ρύπων και σε αυτό συμφώνησαν και οι έλληνες κυβερνητικοί εγκέφαλοι,, μαζί με το εγχώριο και διεθνέστερο σύστημα , της αρπαγής και οικειοποιήσεως της εγχωρίου υπεραξίας, μέσω πάλι δύο περίεργων πρακτικών . Η πρώτη ήταν ο κερματισμός του Εθνικού φυσικού μονοπωλίου ΔΕΗ, και ο δεύτερος και σημαντικότερος, η απαξίωση του εγχώριου Εθνικού καυσίμου του λιγνίτη, μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου των ρύπων. Και πρόσθετα πρόσθετης υφαρπαγής του Εινικού καταβενλημένου κεφαλαίου ώς χρόνια καταβληθέντα πάγια , μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν και αποκτήθηκαν και οι τεχνικές αξιοποίησης εξόρυξης του λιγνίτη ώς εγχώριο καύσιμο, μια και η ύπαρξη γεωαποθεμάτων κάθε υλικού χωρίς προσδιορισμό και των τεχνικών και μεθόδων εξορυξεώς του συνιστά αποθεματικό μηδενικό.
    Στην υπερπροηγμένη Ελλάδα πρώτα των πολιτικό κυβερνητικών εγκεφάλων , και μαζί της υψηλής επιστημοσύνης ( αυτής που εφεύρε ότι το ηλεκττκό ρεύμα μπορειί να αποθηκευτεί, άρα να παράγεται χωρίς να καταναλώνεται και να μπορεί να αοθηκευτεί για να καταναλωθείι στο μέλλον !!, σε αυτή την Ελλάδα ( την εξόχως διαχειριστικά προβληματική σχετικά με το αγαθό της ηλεκτροδότησης ) , όλα είναι δυνατά πιθανά , δυνάμει να συμβούν και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια.
    Και όπως στον γράφοντα έλεγε γνωστός τεχνολόγοι και οικονομολόγοι μεγάλων χωρών , : εσείς στην Ελλάδα , αποφασίζεται σαν η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα και όλες οι πετρελαιοπαραγωικές χώρες να επιμένουν οι ίδιες να εγκαταλείψουν το πετρέλαιο και να απαξιώσουν τις πετρελαιοπηγές τους. Και ταυτόχρονα κυκλοφορεί ευρέως στις Ευρωπαικές πρωτεύουσες , ότι η Ελλάδα κινείται με την εγκτάλειψη του λιγνίτη , για την ηλεκτρική ενέργεια σαν οι Γάλλοι να θέλουν να απαξιώσουν για μια νύχτα τους ατομικούς αντιδραστήρες που τροφοδοτούν το 75% των ενεργηειακών σε ηλεκτρισμό αναγκών της χώρας.
    Τα ευτράπελα, ανεκδοτογικά για χοντρό καλαμπούρι της Ελληνικής πραγματικότητας και μεθοδεύσεων για την ηλεκτρική ενέργεια , βρίσκουν την δικαιωσή των και τον συμβολισμότων, στα χάλια και τις αθλιότητες του Φεβρυαρίου του 2021 που με λίγο χιόνι ουσιαστικά κατέρευσε το δίκτυο διανομής ΔΕΔΔΗΕ το λένε τώρα, γιατί τσακόνωνταν το σύστημα ΔΕΔΔΗΕ με τους Δήμους για το ποιός έχει την ευθύνη να καθαρίζειβ τα κλαδιά απ τα δέντρα σε απόσταση μικρότερη ή μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου των κλαδιών και φύλλων του δέντρου απ τα καλώδια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γελοιότητες των γελοιοδεστάτων χρόνια.
    Το νέο πρόταγμα, του κερματισμένου πλέο τοπίου των εκμεταλευτικών φορέων και επιχειρηματικών σχημάτων της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, θα έχει την επικοινωνιακή πονηρή ( αλλά θα πλασσάρεται ώς κοιωνικός οικονομικός και ατομικός βουλησιακός ορθολογισμός ), άποψη, ότι : η πράσινη ή η οικολογικότερη ηλεκτροδότηση απαιτεί θυσίες, περιορισμό της κατανάλωσης, και θα κοστίζει πολύ. Και δεν θάναι αόριστα η πράσινη ή η οικολογικότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θάναι η ηλεκτροδότηση, για να αυτονομιμοποιείται έτσι το συνολικό ξεχωριστό πλέον κύκλωμα παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, με στόχο να καθορίζονται και ανεξάρτητα αυξητικά τα επί μέρους δήθεν κόστη και άρα οι τιμές ( ο κούκος αηδόνι) που θα πληρώνουν οι καταναλωτές.
    Το κόλπο είναι καλά δομημένο, και είναι η απόσπαση για την οικειοποίηση της εγχώριας υπεραξίας – για να μην επιστρέφει στους Ελληνες πολίτες αυτή η υπεραξία – της ηλεκτρικής ενέργειας.
    Και οι καταναλωτές κάθε φορά που θα πληρωνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πλέον καλά είναι να έχουν στο μυαλό τους και την Αμερικανική πλατιά διαδεδομένη άποψη , ,ότι: πίσω απ τους γκισέδες υπάρχουν οι ταμίες ( εκ φυσικού ώς υπάλληλοι εργαζόμενοι ή ηλεκτρονικά πλέον) , αλλά πίσω απ τα ταμεία υπάρχουν οι άρπαγες ( άλλος ορισμός των γκάνγκστερς)..
    Μενει και στην Ελληνική κοινωνία συλλογικά να σκεφτεί να διεκδικήσει να κινητοποιηθεί διεκδικώντας την Ελληνικότητα του εξηλεκτρισμού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα