Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκδήλωση στην Αθήνα για την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Την Κυριακή 22 Μαΐου οργανώθηκε εκδήλωση για την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης από την Παγκρήτιο Ένωση, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων και το Πολεμικό Μουσείο στη μεγάλη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου.

Πριν αρχίσει η εκδήλωση κάμαμε μια ολιγόλεπτη κουβέντα-συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γιώργης Μαριδάκης.
«Κύριε Μαριδάκη είσαστε 16 χρόνια Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, έμαθα πως δεν θα είσαστε πλέον υποψήφιος Πρόεδρος στις επόμενες εκλογές».
«Κατ’ αρχήν όλα αυτά τα χρόνια κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κρατήσουμε το κύρος της Παγκρητίου. Να κάνουμε πιο ισχυρό το πολιτιστικό κίνημα. Ο κύκλος πάντα τελειώνει, όπως ξέρεις αγαπητέ φίλε Σήφη. Όσον αφορά στη σχέση μου με την Παγκρήτιο βρίσκεται στο τέλος. Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά δεν θα φύγω από το πολιτιστικό κίνημα. Κάπου κοντά θα είμαι και έτσι θα μπορώ να προσφέρω».

Αυτά μου είπε ο κ. Μαριδάκης. Όμως ήδη άρχισε η εκδήλωση στο μνημείο του Αστράτευτου Μαχητή της Μάχης της Κρήτης, που βρίσκεται στον έξω χώρο του Πολεμικού Μουσείου, με την επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και στη συνέχεια κατατέθηκαν στέφανα από συλλόγους και φορείς.
Ετοιμα ήσαν τα κοπέλια του συγκροτήματος Φραγκάκη, χόρευαν ένα εντυπωσιακό Πεντοζάλι.
Μετά μπήκαμε στη μεγάλη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου και άρχισε η κύρια εκδήλωση.
Ο Πρόεδρος της Παγκρητίου κ. Γεώργιος Μαριδάκης ανέλαβε χρέη συντονιστή και ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό:
«Η Παγκρήτια Ένωση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων διοργάνωσαν εφέτος τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση έγινε στον Άγνωστο Στρατιώτη και την Πλατεία Συντάγματος. Σήμερα πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη φάση με τη συμμετοχή και του Πολεμικού Μουσείου».
Μετά τη σύντομη εισαγωγή του Προέδρου, ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών της Μάχης της Κρήτης. Ακολούθησε ένα όμορφο αφιέρωμα της Μάχης, προσφορά του Γιάννη Κριαράκη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από:
Την κ. Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ευχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το γεγονός ότι συνεχίζετε να τιμάτε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή της Πατρίδας μας… Μια ολόκληρη αερομεταφερόμενη μεραρχία καταστράφηκε και αυτό έκανε τον Χίτλερ να πει πως «Η ένδοξη ιστορία των αλεξιπτωτιστών τελείωσε στην Κρήτη».
Επόμενος ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης βουλευτής και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
«Λαός που δεν τιμά την ιστορία του δεν έχει κανένα μέλλον. Είμαστε εδώ και θα είμαστε πάντα εδώ. Συγχαρητήρια για την εκδήλωση».
Επόμενος ο κ. Αναστάσιος Λιάσκος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης:
«Η Κρήτη ήταν το τελευταίο οχυρό της αδούλωτης Ελληνικής ψυχής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτή η παγκόσμια αναγνώριση σε αυτή την εποποιία καταδεικνύει για τον Κρητικό ότι το να αγωνίζεται και να πεθαίνει για την Πατρίδα του είναι καθήκον, είτε είναι αστράτευτος είτε στρατευμένος. Σε αυτόν τον χώρο που αποτελεί την Κιβωτό των Θυσιών του Ελληνικού λαού, για την Ελευθερία μέσα από τα κειμήλια του, έχουμε χρέος αυτή την εποποιία να τη θυμόμαστε και να την αναβιώνουμε».
Επόμενος ο κ. Παύλος Μπαριτάκης από την περιφέρεια Κρήτης:
«Έχουμε χρέος και υποχρέωση να τιμούμε και να θυμόμαστε πάντα την ιστορική επέτειο. Ο Κρητικός λαός ποτέ δεν υποδουλώθηκε και για όλη τη διάρκεια της Κατοχικής Περιόδου υπήρξε αντίσταση στον κατακτητή. Και ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι».

Επόμενος ο κ. Μανώλης Δετοράκης εκ μέρους του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό και μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του κ. Αυγενάκη.
Επόμενος ομιλητής ο κ. Μυτιληνάκης Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας. Ανέφερε αρκετά για τη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση, βασιζόμενος εν πολλοίς και στις διηγήσεις του πεθερού του Γιώργη Χαροκόπου.
Συνέχεια στην εκδήλωση με τον Στρατηγό Κόρκα που τον χαρακτήρισε ο κ. Μαριδάκης «Εμβληματική προσωπικότητα».
Φαίνεται πως έζησε τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και τα εξιστορεί με έναν δικό του τρόπο.

Εύστοχα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων τόνισε στη συνέχεια πως:
«Δεν έχει γίνει τίποτα για τους νεκρούς τους Έπους της Αλβανίας. Πρέπει κάτι να γίνει. Και υπάρχει η τεχνολογία με το DNA, για να εντοπιστούν οι 2.500 νεκροί Έλληνες στρατιώτες».
Ο Πρόεδρος της Παγκρητίου κ. Μαριδάκης έκλεισε τους ομιλητές, λέγοντας μας λίγα λόγια για τη σημασία της Επετείου και όχι για τα γεγονότα.
«Αξιωθήκαμε να γιορτάσουμε την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, του κορυφαίου γεγονότος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αιματοβαμμένη ιστορία της, δημιουργεί μια απέραντη ευθύνη, που περνά από γενιά σε γενιά, από χρόνο σε χρόνο, από εποχή σε εποχή και φυλάσσεται σαν πολύτιμο πετράδι, σαν άγιο φυλακτό και σαν ιερή παρακαταθήκη».
Μετά τους ομιλητές, η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα κοπέλια-χορευτές του Γιώργη Φραγκάκη και τους μουσικούς: Τερζάκη (λύρα), Σουλακιώτη (λαγούτο) και Ζαχαράκη (κιθάρα). Τα κοπέλια χόρεψαν εντυπωσιακά και χειροκροτήθηκαν.
Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή ανδρες ντυμένοι με στολές των εμπλεκομένων στη Μάχη της Κρήτης. Εδώ βλέπαμε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές αξιωματικούς καθώς και Εγγλέζους. Ήταν ένα υπέροχο θέαμα και νομίζω αξίζει ένα μπράβο στον Σύλλογο Αναβίωσης των εμπλεκομένων στη Μάχη της Κρήτης.

Η εκδήλωση τελείωσε με μια καλή τσικουδιά και γευστικά εδέσματα, προσφορά των συνδιοργανωτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα