Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης στις Πλακούρες

Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από την Γενική Συνέλευση Κρητών στις Πλακούρες Ακρωτηρίου, διοργάνωσαν χθες το απόγευμα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλακουρών Ακρωτηρίου.
Η  εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς από τους οργανωτές, αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας και κατάθεση στεφάνων, ενώ για την επέτειο θα μιλήσει η Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογος – ιστορικός.
Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ιστορικό σπίτι που αποτέλεσε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο 1898 έδρα της Γενικής Συνέλευσης των Κρητών που επικύρωσε την Αυτονομία της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη συμμετοχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και 71 εκπροσώπων από όλο το νησί με πρόεδρο τον Ιωάννη Σφακιανάκη.
Αμέσως μετά ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας στην εμπρόσθια όψη του ανακαινισμένου παλιού αρχοντικού καθώς επίσης και οι καταθέσεις στεφάνων από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλακουρών κ. Μιχάλη Στρατηγάκη, τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκο Παπαδάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τον κ. Γιάννη Κουτράκη ως εκπρόσωπο του Δήμου Χανίων  και τον πρόεδρο φίλων  του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Γιάννη Πλατσιδάκη.
«Είναι στιγμές που οι λαοί αναμετριούνται με την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, με την θρησκεία τους, με αυτά που τους δένουν» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Βουλγαράκης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε ότι «στο Ακρωτήρι παίχτηκε η τελευταία πράξη της απελευθερωτικής επανάστασης της Κρήτης. Ξεκίνησε το 1897 και ολοκληρώθηκε με τις συνελεύσεις εδώ στις Πλακούρες. Εδώ συνήρχοντο   από τις αρχές του 1898 οι πληρεξούσιοι της Κρήτης οι οποίοι επεξεργάστηκαν ένα πολίτευμα ενόψει της ανεξαρτησίας του νησιού της αυτονομίας.Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε βέβαια ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και κρητικοί από όλα τα διαμερίσματα του νησιού μέχρις ότου με την επέμβαση και των Μεγάλων Δυνάμεων έφυγε ο Τουρκικός στρατός από την Κρήτη. Πάντως πρέπει να κρατήσουμε ότι οι Πλακούρες ήταν το τελευταίο στάδιο της ένδοξης εκείνης περιόδου».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πλακουρών κ. Μιχάλης  Στρατηγάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό σπίτι επισημαίνοντας ότι « στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αναφέρεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή είναι όψιμης Ελληνικής περιόδου ή πρώιμης Τουρκοκρατίας και το τοποθετεί γύρω στο 1600».
Ιστορικά στοιχεία ανέφερε ως ομιλήτρια η φιλόλογος – ιστορικός  κα Στέλλα Αλιγιζάκη υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Όλοι μας ξέρουμε ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Όμως οι ισχυροί ξένοι, άλλοτε οι Άγγλοι και οι Ευρωπαίοι, άλλοτε οι Αμερικάνοι ή οι Κινέζοι, μας υπενθυμίζουν τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής μας. Το Ακρωτήρι του Προφήτη Ηλία και του Καγιαλέ, της Αγίας τριάδας και του Χρύσανθου Τσεπετάκη, των Πλακουρών των Στρατηγάκηδων και του Βενιζέλου σήμερα, 120 χρόνια μετά, για μας είναι τόποι ιεροί και προσκυνήματα πίστης όσο και εθνικής μνήμης. Είναι όμως και το μόνο μέσο που έχουμε στα χέρια μας, για να διαχειριστούμε τους ισχυρούς της γης την κάθε εποχή, για να επηρεάσουμε τις διπλωματικές τους ίντριγκες και να διεκδικήσουμε τα δικά μας οράματα, που όμως είναι στενά συναρτημένα περισσότερο από ποτέ με τα παγκόσμια δρώμενα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα