Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εκδήλωση Μάχη της Κρήτης στον Δήμο Κισσάμου

Κύριε διευθυντά,
την Τρίτη 23 Μαΐου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Κισσάμου, η εκδήλωση εις μνήμη των Ηρώων που σκοτώθηκαν στην Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, στον “Καστελιανό κάμπο”.
Είχα πει (σε συζήτηση στην οικονομική επιτροπή), ότι δεν θα κάνω αναφορά για το γεγονός, ικανοποιημένος και μόνο από το γεγονός ότι επιτέλους κάτι σωστό πάει να γίνει. Όμως με βάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκεί περιοχή, του πρόχειρου τρόπου μεταφοράς του μνημείου και υποβάθμισης του, δεν μου αφήνουν περιθώριο να μην το κάνω. Φυσικά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι ζήτησα να έχω τον λόγο για δύο λεπτά και μου απάντησαν ρητώς: «ότι κανείς άλλος δεν θα μιλήσει εκτός του δημάρχου», ούτε στην περιφερειακή σύμβουλος που παρευρέθηκε δεν τον έδωσαν αν και τον ζήτησε και αυτή, μόνο και μόνο για να μην μιλήσω και εγώ και αυτά που θα άκουγαν θα τους χαλούσαν την διάθεση.
Μετά λοιπόν από τέσσερα χρόνια άρνησης, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επιστρέψει την εκδήλωση στον χώρο που της αρμόζει. Ήταν δύσκολο στον κ. δήμαρχο να παραδεχτεί ότι η εμμονή τους, να μην θέλουν να συνεχίσουν κάτι σωστό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ήταν λάθος. Φυσικά κάτι λίγα ψέλλισε και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του μνημείου πριν τριάντα και πλέον χρόνια από την τότε δημοτική αρχή επί δημαρχίας του αείμνηστου δημάρχου Αντώνη Σχετάκη. Μνημείου του οποίου η τοποθέτηση του ήταν στο κατάλληλο σημείο για την εποχή του, τηρώντας όλους τους κανόνες που αρμόζουν σε ένα τέτοιο γεγονός.
Ο δήμαρχος ήθελε να δικαιολογήσει την άρνηση του να γίνεται η εκδήλωση στο «Πάρκο Πεσόντων Κισσαμιτών Μάχης Κρήτης» (χώρο του οποίου δώσαμε την ονομασία με απόφαση δημοτικού συμβουλίου το 2018, που ξεκινήσαμε την εκεί διοργάνωση εφόσον είχαμε εξασφαλίσει την άδεια από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης), ότι δεν γίνεται, διότι δεν υπάρχει «μνημείο». Έτσι αποφάσισε να μεταφέρει (δίχως απόφαση Συμβουλίου), τελευταία στιγμή ένα μνημείο που κοσμούσε την είσοδο της πόλης και να το «κρύψει», όπως διαπίστωσαν όλοι που παραβρέθηκαν, αλλά και όπως απεικονίζεται και στην φωτογραφία που σας παραθέτω.
Δεν χρειαζόταν καμία μεταφορά μνημείου κ. δήμαρχε, η υλοποίηση του σχεδιασμού του πάρκου χρειαζόταν, που σημειωτέον είχε προγραμματιστεί το 2019 για τον εξωραϊσμό (όπως αναφέρθηκε ο σεβασμιώτατος) προμήθεια κυβόλιθων και τον σταματήσατε μόλις αναλάβατε ως δημοτική αρχή.
Στην ευρύτερη εκεί περιοχή αγοράστηκαν 200 στρέμματα γης από εταιρία Ελληνικών και ξένων επενδύσεων και πρέπει να παραχωρηθεί προς τον δήμο τμήμα περίπου 30 στρεμματων. Αυτό που επιβάλλεται κ. δήμαρχε (και αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι που ψηφίσατε) είναι να τιμήσετε το αίμα των προγόνων μας που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας, παραδίδοντας την γη που αναλογεί στον Δήμο, στις επόμενες γενιές και όχι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση είμαι σίγουρος ότι θα σας «κυνηγάνε» οι αναστεναγμοί και η θυσία των ηρώων μας.
Φυσικά σε αυτό το θέμα έχουν ευθύνη να πάρουν θέση δημόσια όλοι οι θεσμικοί φορείς, αλλά και δημότες πού μπορούν να συμβάλουν, ώστε η δημοτική αρχή να πάρει την σωστή απόφαση όταν θα ξανά έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να μην χρειάζονται άλλου είδους αγώνες, που φυσικά θα τους κάνουμε και αυτούς εάν χρειαστεί.

Με εκτίμηση
Σταθάκης Θεόδωρος 
επικεφαλής της μείζονος
αντιπολίτευσης Δήμου Κισσάμου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα