Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Εκδήλωση για τη βενετσιάνικη φυσιογνωμία των Χανίων

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Θερίσου Χανίων, σας προσκαλούν στην τρίτη εκδήλωση για τη βενετσιάνικη φυσιογνωμία των Χανίων το Σάββατο 21 Μαρτίου, ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη της Ιστορικού Τέχνης Δρ. Αλεξάνδρας Κουρουτάκη, μέλους Ε.ΔΙ.Π. της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα:
«Ζωγραφικές αναπαραστάσεις του Ερωτόκριτου ως αρχετυπικού συμβόλου του Ελληνικού πνεύματος από εικαστικούς δημιουργούς του Μεσοπολέμου και η σκηνή της Κονταρομαχίας (Γκιόστρας) σε συνθέσεις του Γεωργίου Κουνάλη».
H διάλεξη επιχειρεί μια περιήγηση στον εικαστικό “Ερωτόκριτο” και αναδεικνύει τις τάσεις στην τέχνη του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα που κινήθηκε μεταξύ Μοντερνισμού και Παράδοσης. Στις συνθέσεις εικαστικών δημιουργών της “Γενιάς του 1930” ανιχνεύονται στοιχεία της Ρωμιοσύνης, του Κρητικού πολιτισμού της Αναγέννησης και της Ελληνικής εικαστικής παράδοσης (της Κλασικής, της Ελληνιστικής, της Ελληνοπρεπούς λαϊκο-βυζαντινής και της λαϊκο-ναΐφ). Παράλληλα, αναδεικνύονται στοιχεία των μοντερνιστικών καλλιτεχνικών αναζητήσεων της Δύσης όπως δημιουργικά αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες δημιουργούς.
Την εκδήλωση θα συντονίζει η Ευγενία Παπαϊωάννου, ΕΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ. Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χανίων θα εκτεθεί συλλογή έργων του Γεωργίου Κουνάλη από τη σειρά «Ερωτόκριτος».
Το Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων θα συμμετέχει με κιθαριστικό σύνολο Αναγεννησιακής μουσικής με την ευθύνη της καθηγήτριας κ. Μαρίας Παπουτσάκη και με φωνητικό σύνολο Ευρωπαϊκής και Επτανησιακής μουσικής με την ευθύνη της καθηγήτριας κ. Γεωργίας Νικολουδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα