Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εκδήλωση για τα 86 χρόνια από τον θάνατο του Εθνάρχη

Από το παράρτημα Αττικής του ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”

Το απόγευμα της Κυριακής 3 Απριλίου 2022, στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κάτω από τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-μνημόσυνο για τον Μεγάλο Κρητικό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης εψάλη μνημόσυνο από τον π. Χρήστο Τζανουδάκη της Μητρόπολης Πειραιά και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια».

Κύριος ομιλητής, μετά το μνημόσυνο, ήταν ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Αττικής κ. Νίκος Σαρρής, που μας ανέλυσε με την ολιγόλεπτη αλλά μεστή ομιλία την σημασία της σημερινής επετείου.

Στην αρχή της ομιλίας ο κ. Σαρρής μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου του παραρτήματος Αττικής, του ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κ. Γεωργίου Πρασιανάκη που του ήταν αδύνατο να παρευρεθεί για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς του.

«Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το παράρτημά μας, μετά από δύο χρόνια αποχής, αποφάσισε εφέτος να τιμήσει, έστω συμβολικά και με περιορισμένη συμμετοχή, την επέτειο του θανάτου του Μεγάλου Έλληνα. Του άξιου τέκνου της Κρήτης και του μοναδικού οραματιστή μα και πραγματοποιού–μεταρρυθμιστή–διπλωμάτη και δεινού επαναστάτη… Ο Βενιζέλος δεν έλεγε μεγάλες κουβέντες απλά πήγε την Ελλάδα από την Θεσσαλία στην Θράκη. Δεν μεμψιμοιρούσε πάνω στις στάχτες της Καταστροφής, απλά πετύχαινε την συνθήκη της Λωζάνης. Δεν επτοείτο από τις δολοφονικές επιθέσεις, απλά έστηνε τα θεμέλια ενός σύγχρονου κράτους. Ήταν με λίγα λόγια ένας Ευρωπαίος πολιτικός, πολύ πριν η χώρα ανακαλύψει την Ευρώπη».

Διέκρινα στην εκδήλωση μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκη, τον πρόεδρο της «Ομόνοιας» Πειραιά, κ. Τσόντο, τον πρόεδρο των Κρητών Νέας Σμύρνης κ. Περαθωράκη, και την πρόεδρο των Γυναικών Δυτικής Κρήτης κα Καραπατάκη.

Στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από συλλόγους και φορείς και τελείωσε η εκδήλωση με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο να ψάλλουν οι παρευρισκόμενοι. Και βέβαια οφείλω να παρατηρήσω πως τηρήθηκαν οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες και η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα