Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο Φραγκοκάστελο

Στο επιβλητικό κάστρο του Φραγκοκαστέλου, με την τόσο μεγάλη ιστορία, την Τετάρτη 14 Ιουλίου, έλαβε χώρα μια εκδήλωση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200ων ετών από την ελληνική επανάσταση, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Σφακίων και την Ένωση Σφακιανών της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η εκδήλωση αυτή ήταν αφιερωμένη στη Μάχη του Φραγκοκαστέλου, σε όλους όσοι πολέμησαν εκεί και συγκεκριμένα στον ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη, τον ήρωα αυτό ο οποίος ερχόμενος από το Δελβινάκι της Ηπείρου, θυσιάστηκε για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.

Οι ήρωες του 1821 είναι γραμμένοι με χρυσά γράμματα και στην ιστορία και στη συνείδηση του κάθε Έλληνα που σέβεται και τιμά την μνήμη τους. Σήμερα 200 χρόνια μετά, η τιμή ανήκει σ’ αυτούς που τους τιμούν.

Το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας κα. Σφηνιά Αφροδίτη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Γύπαρης, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Σφακιανών κ. Ιωάννης Μανούσακας, ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών κ. Ανδρέας Μανουσέλης, μέλη της Ένωσης Σφακιανών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Παρευρέθησαν επίσης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών νομού Λασιθίου κ. Γεώργιος Στάμος, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών νομού Ηρακλείου κ. Σταύρος Δημητρίου και η πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών νομού Χανίων κα. Παρουτιάδου Γιάννα, απότοκο βαθειάς φιλίας και εκτίμησης που οδήγησε άλλωστε και στην αδελφοποίηση του Δήμου Σφακίων με το Δελβινάκι της Ηπείρου. Παρευρέθησαν επίσης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημότες.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων Χατζημιχάλη Νταλιάνη και Δεληγιαννάκη Στρατή, από τον Δήμο Σφακίων, την Περιφέρεια Κρήτης, την Ένωση Σφακιανών, την Τοπική Κοινότητα Πατσιανού, τους εκπροσώπους των συλλόγων Ηπειρωτών Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και από την οικογένεια Δεληγιανάκηδων, ο κ. Δεληγιαννάκης Γεώργιος.

Την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο κ. Λιμαντζάκης Γεώργιος, ιστορικός- τουρκολόγος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των διοργανωτών, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Γύπαρης και ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών κ. Ανδρέας Μανουσέλης. Χαιρετισμό επίσης απέστειλε ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Η σύγχρονη πολιτεία, με εθνική συνείδηση, ιστορική γνώση και ταυτότητα, όραμα για την εξέλιξη του Έθνους, οφείλει να τιμά τους αγωνιστές, γνωστούς και αγνώστους, και αν μη τι άλλο, να διδάσκεται από τους αγώνες και τις θυσίες τους, για να μπορεί να έχει μέλλον η πατρίδα.

Τη ρίζα πιάσε του βουνού,

Και πέτρα – πέτρα ανέβα,

Σε κάθε πέτρα που πατείς,

Κι έναν αγώνα μέτρα»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα