Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Εκδήλωση αφιερωμένη στους “Ασηγωνιώτες όπου γης”

Στο δροσερό “Ποτιστήρι” τσ’ Ασηγωνιάς, στον χώρο των εκδηλώσεων και κάτω από τους αιωνόβιους πρίνους του Άι Γιώργη του Μεθυστή, με το κελάρυσμα του νερού να ακούγεται λίγο παρακάτω, να βγαίνει δροσερό από τα τρίσβαθα της Ασηγωνιώτικης Μαδάρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Τίμιος Σταυρός”, την Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019, αφιερωμένη στους απόδημους Ασηγωνιώτες. Παράλληλα, τιμήθηκαν και Ασηγωνιώτες, όπως ο Γεώργιος Ψυχουντάκης, γνωστός οδηγός των Εγγλέζων την κατοχή και μετέπειτα μεταφραστής του Oμήρου.

Τιμήθηκαν, επίσης, ο δικός  μας Αντώνης Πλυμάκης, τακτικός συνεργάτης των “Χ.Ν.”, καθώς και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Αντουράκης. Επίσης, τιμήθηκαν οι απόδημοι Πέτρος Τσουρδαλάκης και Γιάννης Νικολακάκης. Την εκδήλωση ξεκίνησε η καταπληκτική “Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων”.
Η καλλίφωνη Χορωδία με τις πενιές από τα μαντολίνα, γέμισαν με επιλεγμένα ξεχωριστά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών του χώρου, με υπέροχους ήχους που έφθαναν και αντιβούιζαν μέχρι τα χάλαρα της Ασηγωνιώτκης Μαδάρας και του επιβλητικού Πρινέ που στέκει από πάνω μας.
Πρώτη φορά ακούστηκαν σ’ αυτό τον χώρο τέτοιες μελωδίες και δημιούργησαν μια όμορφη, ήρεμη και αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα. Μετά την “Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων”κλήθηκαν από την γλαφυρή παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Αριστέα Καλογρίδη, ο Σήφης Πετράκης, δικηγόρος, γραμματέας του Συλλόγου και Πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρός του κ.Γιώργης Δασκαλομαρκάκης, για να παρουσιάσουν τους απόδημους κ.Πέτρο Τσουρδαλάκη και Γιάννη Νικολακάκη με ένα σύντομο βιογραφικό, που διαπρέπουν στην Μελβούρνη της Αυστραλίας στον Πολιτιστικό τομέα σε ηγετικές θέσεις.
Έγιναν, στη συνέχεια, απονομές στους πιο πάνω από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ.Μιχάλη Γλετζάκη και τον κ.Κώστα Γύπαρη, εκλεγμένο περιφερειακό Σύμβουλο. Με λόγια λιτά, μα γεμάτα αγάπη για την Κρήτη, ανταπάντησαν οι τιμώμενοι. «Τα 14 παιδιά του χορευτικού ομίλου, του Συλλόγου μας, που ήρθαν εδώ και θα χορέψουν σε λίγο, κάλυψαν τα ίδια τα έξοδά τους… Προσπαθούμε να τηρήσουμε την παράδοση στην μακρινή Αυστραλία». Τελειώνοντας ο κ.Τσουρδαλάκης μας έκανε γνωστό πως έχει καταγωγή από την Ασή Γωνιά, από την μάνα του, από την οικογένεια Μαρκάκη.
Δόθηκαν, στη συνέχεια αναμνηστικά στους τιμώμενους. Αργότερα, η κα Καλογρίδη κάλεσε τον κ.Ευάγγελο Μανταδάκη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, να παρουσιάσει την κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου, επιστημονικό Σύμβουλο της εταιρείας Star Herado – Πυρηνικό Φυσικό, με πλήθος διακρίσεων για την ερευνητική της δραστηριότητα και συμμετοχή σε προγράμματα. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και οργανισμών. Από το 2009, συνεργάζεται στον χώρο προστασίας των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες.
Αν και η κα Φραγκοπούλου άνετα θα μπορούσε να φύγει και να διαπρέψει στο εξωτερικό, όμως παραμένει εδώ και διαφημίζει τη χώρα μας. Η κα Φραγκοπούλου έκανε μια σύντομη ανταπάντηση, αναλύοντας το καταπληκτικό της έργο, ειδικά την δράση της στην Herado και πήρε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου αναμνηστικά.
Ο Αντώνης Πλυμάκης, με καταγωγή από την Ασή Γωνιά, ήταν ο επόμενος τιμώμενος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Ο κ.Μανταδάκης ανέλυσε το έργο του: «Γεννήθηκε στα Χανιά και εργάστηκε στην Εμπορική τράπεζα. Από το 1952, αφοσιώθηκε στα Λευκά Ορη και είναι επίτιμος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου. Ίδρυσε την Σπηλαιολογική Ομάδα Χανίων. Συνέγραψε είκοσι (20) βιβλία και έλαβε μέρος σε πάνω από είκοσι (20) εκθέσεις φωτογραφίας και έχει γράψει περί τα 2000 άρθρα σε εφημερίδες. Το πλέον μνημειώδες έργο του είναι: “Μιτάτα και Κούμοι στα Λευκά Ορη”, είναι μέλος της Διεθνούς Ενωσης συγγραφέων και δημοσιογράφων Τουρισμού».
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ.Γεώργιος Μαριδάκης, είπε μερικά λόγια για τον τιμώμενο και επέδωσε τα αναμνηστικά.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Αντουράκης, ήταν το επόμενο τιμώμενο πρόσωπο. Η πρόταση που μου έγινε να πω μερικά λόγια για την ζωή και το έργο του, νομίζω και αισθάνομαι πως είναι τιμή για μένα. Έτσι, μόλις μου το πρότεινε ο Σύλλογος, ασμένως δέχθηκα!
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του Στέλιου Βανταράκη, αντιπρόεδρο της Παγκρητίου Αθηνών, πήρα τον λόγο και προσπάθησα να αναλύσω την προσωπικότητα και το τεράστιο επιστημονικό έργο του Γεωργίου Αντουράκη.
Η επίδοση των αναμνηστικών έγινε από τον πρόεδρο του Συλλόγου στον γιο του τιμώμενου, κ. Βασίλη Αντουράκη. Ο Γεώργιος Ψυχουντάκης, ο γνωστός “Μαντατοφόρος” της κατοχής και αργότερα συγγραφέας, τιμήθηκε στη συνέχεια. Το σπουδαίο έργο του, η μετάφραση στην Κρητική διάλεκτο της Ιλιάδας, του Ομήρου, τον έκανε ευρέως γνωστό.
Ο κ.Τσουρδαλάκης, κλήθηκε να πει μερικά λόγια για τον Γιώργη Ψυχουντάκη. «Θέλω να συγχαρώ τον γιο του, Νίκο, για το Μουσείο που δημιούργησε με ενθυμήματα του πατέρα του». Ο Νίκος Ψυχουντάκης ανταπάντησε με ευχαριστίες.
Και βέβαια, η εκδήλωση συνεχίσθηκε μέχρι αργά με λεβέντικες κρητικές μελωδίες, από τους καλλιτέχνες κρητικής μουσικής: λύρα ο Μανώλης Αγγελάκης, λαγούτο ο Ανδρέας Μελαδάκης, λαγούτο ο Βαγγέλης Λιμάκης, ασκομαντούρα Ανδρέας Κελαϊδής. Χόρεψαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς.
Θέλω να τονίσω πως τα ντόπια εδέσματα, βραστό – τσιγαριαστό – πιλάφι και τα υπόλοιπα που προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν, ήσαν πεντανόστιμα και χάρη στον άξιο μάγειρα του χωριού κ.Βαγγέλη Δραμηλαράκη, που ειδικά στο πιλάφι δεν μπορεί να συναγωνιστεί.
Ευχόμαστε τέτοιου είδους εκδηλώσεις πολιτισμού να επαναλαμβάνονται πιο συχνά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα