Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκδηλώσεων συνέχεια για τη Μάχη της Κρήτης

Με εκδηλώσεις και συζητήσεις συνεχίζονται οι εορτασμοί για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης σε διάφορα σημεία των Χανίων, ενώ αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιείται και η εκδήλωση μνήμης για τα 80 χρόνια από την καταστροφή της Καντάνου. Το Σάββατο στο Κοντομαρί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το ΜΕΡΑ 25 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ την Κυριακή μνημόσυνο στο Κυρτωμάδο.

ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ

Τη συζήτηση στο Κοντομαρί άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η αυθόρμητη συλλογική αντίσταση, η αίσθηση του χρέους, η ανυπόταχτη ψυχή, η άρνηση συμβιβασμού στην πραγματικότητα που θέλουν να σου επιβάλλουν οι άλλοι…αυτή είναι η Μάχη της Κρήτης». Παραθέτοντας ένα κομμάτι από θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ όπου ένας μαθητής του Γαλιλαίου λέει “αλίμονο στη χώρα που δεν έχει ήρωες” και ο Γαλιλαίος του απαντάει “αλίμονο στην χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες” αναρωτήθηκε ποιος έχει δίκιο.

«Αν χρειάζεσαι ήρωες από το παρελθόν σημαίνει ότι υποτιμάς το χρέος των καιρών σου και βολεύεσαι εκθιάζοντας τα περασμένα μεγαλεία. Εκθειάζεις βέβαια επιφανειακά και χωρίς βαθιά συνείδηση. Εξάλλου οι παλιοί ήρωες έχουν λύσει τους λογαριασμούς με την ιστορία. Εκ των υστέρων όλα είναι πιο εύκολα… Δεν ήταν έτσι στον καιρό τους, κανείς ήρωας δεν είχε την καθολική αναγνώριση των συγχρόνων του. Η εκ των υστέρων συνολική αναγνώριση είναι μια προκλητική υποκρισία της συλλογικής μας συνείδησης. Αν πάλι έχεις ανάγκη από σύγχρονους ήρωες αυτό σημαίνει ότι εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε άλλους, αναγνωρίζεις ίσως την πραγματικότητα του καιρού σου, βλέπεις και την αναγκαιότητα για δράση αλλά με το μυαλό σου την αναθέτεις αόριστα σε κάποιους άλλους που αυτοί θα αναλάβουν τον κίνδυνο να κάνουν για σένα αυτά που πρέπει να γίνουν. Ίσως τους ζητωκραυγάσεις αν πετύχουν ή τους λοιδορήσεις αν αποτύχουν. Εσύ είσαι πάντα απών, κρύβεσαι μέσα στη φάση των καιρών σου λες “σιγά μην βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα”, μόνο που το φίδι αν βγει από την τρύπα δεν κάνει διακρίσεις. Μάλλον είχε δίκιο ο Γαλιλαίος του Μπρεχτ…αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες για να υπάρχουν».

Ακολούθως ο διδάσκων ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Γιάννης Σκαλιδάκης έκανε μια εκτενή αναφορά στο πριν και στο μετά τη Μάχη της Κρήτης. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αφοπλισμό του Κρητικού λαού από τη δικτατορία του Μεταξά και την άρνηση της κυβέρνησης Τσουδερού αλλά και τον Βρετανών να δώσουν όπλα στους πολίτες που υπήρχαν σε αποθήκες καθώς είχαν έντονο το φόβο ότι το δημοκρατικό φρόνημα των Κρητικών θα στρέφονταν όχι μόνο απέναντι στον εισβολέα αλλά και στο μεταξικό καθεστώς και στον βασιλιά. Κάνοντας κριτική στα γραπτά του Χ. Ρίχτερ σημείωσε πως «ο συγγραφέας με διάφορους τρόπους όπως την υποτίμηση των ελληνικών τακτικών στρατευμάτων, την αποσυσχέτιση τους με το λαϊκή κινητοποίηση, τον υπερτονισμό του Βρετανικού παράγοντα και μια σειρά κοπτοραπτικής γεγονότων και συμψηφισμών επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τους επιτιθέμενους ως σεβόμενους το δίκαιο του πολέμου και τους αμυνόμενους ως άγριους. Δυστυχώς για αυτόν, ήδη από το 1939 η Ναζιστική Γερμανία είχε δείξει πως δέχονταν τον πόλεμο, ως πόλεμο κατάκτησης και εξόντωσης στην Πολωνία όταν αποσπάσματα θανάτου με τη βοήθεια του τακτικού γερμανικού στρατού εκτέλεσαν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Πολωνούς και Εβραίους.

Αλλά το να αντισταθούν μαζικά εξ ορισμού κατώτεροι λαοί ήταν πρωτάκουστο και αδιανόητο για τη γερμανική κοσμοαντίληψη.» Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Σαράντος Θεοδωρόπουλος, Δικηγόρος – Ιστορικός ερευνητής, Μέλος του ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα) που προχώρησε σε μια παρουσίαση των ωμοτήτων των κατακτητών καθ’ όλη της διάρκεια της κατοχής ενώ έδωσε στοιχεία για την εκτεταμένη αρχαιοκαπηλεία από τους κατακτητές. Η εκδήλωση συνδυάστηκε και έγινε επίσης εκτενή αναφορά με το άλλο μεγάλο ιστορικό γεγονός το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη στις 30 Μαίου του 1941 από τους Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζο πριν από 80 χρόνια επίσης καθώς οι δύο νέοι επηρεάστηκαν από τη Μάχη της Κρήτης για να προχωρήσουν στη δράση τους. Επίσης έγινε προβολή βίντεο και η εκδήλωση συνοδεύτηκε με ζωντανή Κρητική μουσική. «Με σεβασμό τιμούμε και δοξάζουμε τους άρρενες κατοίκους του χωριού, που εκτελέστηκαν από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου – 31 Μαΐου 1941)», σχολίασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. «Τιμούμε το θάρρος την ανδρεία και την αποφασιστικότητα αυτών των ανθρώπων που αντιμετώπισαν την εκδικητική μανία από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής», τόνισε.

ΣΤΟ ΚΥΡΤΩΜΑΔΟ

Τους είκοσι τρεις άνδρες του Κυρτωμάδο που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα στις 2 Ιουνίου του 1941 τίμησε η τοπική κοινωνία του χωριού. Αρχικά με δέηση στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη και έπειτα με κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου. Στις 2 Ιουνίου του 1941, δύναμη αλεξιπτωτιστών περικύκλωσε το χωριό, συγκέντρωσε όλο τον πληθυσμό στο κέντρο όπου διαχωρίστηκαν οι άνδρες. Μπροστά στον πληθυσμό οι 23 άνδρες οδηγήθηκαν μπροστά σε ένα ρυάκι που περνάει δίπλα από το χωριό και εκτελέστηκαν σε ομάδες.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χανίων κ. Β. Διγαλάκης, ο δήμαρχος κ. Π. Σημανδηράκης και ο αντιδήμαρχος Τ. Αλόγλου, ο περιφ. Σύμβουλος Τ. Κουρουπάκης εκπροσωπώντας της Π.Ε. Χανιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα