Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκατοντάδες εξαρτημένοι

07Πολύτιμη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εκπαίδευση σε συνολικά 285 άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων, σε συγγενείς εξαρτημένων ή εργάζονται στον τομέα της Υγείας παρείχε μέσα στο 2014 το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από το τέλος του 2012 στα Χανιά, με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Δήμου Χανίων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα, του οποίου επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο αν. καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Α.Π.Θ. Φοίβος Ζαφειρίδης και το οποίο εφαρμόζεται ακόμα-εδώ και πολλά χρόνια- στη Θεσσαλονίκη και στη Σητεία, αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση στην Ελλάδα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της, την ιδέα της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.
Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο συντονιστής του προγράμματος στα Χανιά, δρ Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Σωτήρης Λαϊνάς «βασικός στόχος της λειτουργίας του Προγράμματος Αυτοβοήθειας είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των μελών του συγγενικού τους περιβάλλοντος».
«Τα προγράμματα απευθύνονται σε ενήλικες, είναι “στεγνά”, δηλαδή δεν παρέχουν οποιεσδήποτε ουσίες ως υποκατάστατα, είναι ανοικτά και παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ενώ δεν υπάρχουν λίστες αναμονής», επισημαίνει ο κ. Λαϊνάς, ενώ υπογραμμίζει ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι το μοναδικό “στεγνό” πρόγραμμα της χώρας που διαθέτει εμπειρία υποστήριξης ανθρώπων από προγράμματα υποκατάστασης, των οποίων ο πληθυσμός των μελών τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και η ανάγκη επιπλέον στήριξής τους είναι ιδιαίτερα εμφανής».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, του Προγράμματος κατά το 2014 το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων παρείχε υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης συνολικά σε 285 διαφορετικούς ανθρώπους.
• Απ’ αυτούς 128 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες ή πρόβλημα μη φαρμακευτικής εξάρτησης εκ των οποίων οι 77 προσήλθαν στο πρόγραμμα και έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και οι 57 προσεγγίστηκαν στο πλαίσιο των δράσεων προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο και έλαβαν ανάλογες υπηρεσίες.
• 41 άτομα που προσέγγισαν το Πρόγραμμα ήταν μέλη οικογενειών – φίλοι ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.
• 5 άνθρωποι υπέβαλλαν αίτημα βοήθειας για ζητήματα πέρα απ’ τη χρήση ουσιών
• 8 άνθρωποι έλαβαν υποστήριξη για τη δημιουργία ομάδας / πρωτοβουλίας αυτοβοήθειας /αλληλοβοήθειας γονέων και φίλων νέων με αυτισμό και νοητική υστέρηση.
• 20 άνθρωποι συμμετείχαν σε στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης /πρόληψης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
• 81 ήταν λειτουργοί υγείας, εκπαιδευτικοί και πολίτες άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι παρακολούθησαν ολοκληρωμένο σεμιναριακό κύκλο για τις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων και για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.
• 2 ήταν λειτουργοί υγείας και παρακολούθησαν ολοκληρωμένο κύκλο εκπαίδευσης (θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο) στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης του προγράμματος.
Να σημειώσουμε τέλος ότι συνολικά, κατά τη διετία 2013 – 2014, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων παρείχε υπηρεσίες σε 445 διαφορετικούς ανθρώπους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα