Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Εκατομμύρια ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 793 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Tο καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων που θα καλύπτουν μέρος των δόσεων υπαρχουσών οικονομικών οφειλών, με ανώτατο όριο μηνιαίας συνεισφοράς ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του δικαιούχου και το καθεστώς του δανείου.

Με την ενίσχυση αυτή επιτυγχάνεται μία περαιτέρω διευκόλυνση προς τις ΜΜΕ οι οποίες σήκωσαν το βάρος της κρίσης του κορωνοιού μιας και ο τζίρος τους μηδενίστηκε και οι εργαζόμενοι σε αυτές είτε μπήκαν σε αναστολή με μικρά χορηγούμενα ποσά, είτε απολύθηκαν λόγω αδυναμίας της κάθε επιχείρησης να τους καλύψει ακόμη και με την λήξη του lockdown.

Αποτέλεσμα, χιλιάδες εργαζόμενοι να μπαίνουν και πάλι στο ταμείο ανεργίας, αλλά και αυτοί που ξαναέπιασαν δουλειά, να αγωνίζονται να διατηρήσουν την θέση εργασίας τους με χαμηλές αποδοχές επειδή η ζήτηση εργασίας είναι μία τουλάχιστον πονεμένη υπόθεση.

Η έγκριση λοιπόν από την Κομισιόν του παραπάνω ποσού για την Ελλάδα είναι μια κάποιας μορφής ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το μέτρο θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας πλην του χρηματοπιστωτικού και πληρούν πρόσθετους όρους, όπως ο κύκλος εργασιών ή το εισόδημα, η αξία ακίνητης περιουσίας, το ποσό των καταθέσεων στην Ελλάδα και το ποσό των χρηματοπιστωτικών προϊόντων στα οποία έχουν εγγραφεί. Η ενίσχυση θα παρέχει στήριξη ρευστότητας σε δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις, για διάστημα οκτώ μηνών.

Σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, βοηθώντας τις να ανακάμψουν μετά την έξαρση του κορονοϊού και μετριάζοντας τις απότομες αρνητικές επιπτώσεις της λήξης της αναστολής των πληρωμών χρέους από τις τράπεζες στο πλαίσιο της έξαρσης της νόσου. Για τα περισσότερα δάνεια, η αναστολή έληξε στα τέλη Μαρτίου 2021.

Επιπλέον, η στήριξη που χορηγείται με το εν λόγω μέτρο μπορεί να ανακτηθεί εάν ο δικαιούχος αθετήσει τις υποχρεώσεις του κατά το διάστημα παρακολούθησης, διάρκειας έως και 18 μηνών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Η ενίσχυση σε αριθμούς

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, i) η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, τα 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας και το 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, ii) δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ήδη στις 31 Δεκεμβρίου 2019, iii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και iv) η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αναγκαίο το μέτρο

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους – μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η κομισιόν ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οικονομική ενίσχυση λοιπόν και τόνωση του κλάδου των μικρών και πολύ μικρών ΜΜΕ που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα όλη αυτή την χρονική περίοδο. Το μέτρο αποσκοπεί στην ελάφρυνση των βαρών λόγω της πανδημίας και στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν μη τι άλλο βέβαια, το ποσό θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο λόγω των συνθηκών, και με δεδομένο ότι η ανεργία στην χώρα μας καλπάζει και οι επιπτώσεις από την πανδημία θα φανούν από ΄δω και στο εξής.

Η συνέχεια θα δείξει πάντως το κατά πόσο οι μικρές και πολύ μικρές ΜΜΕ στην χώρα μας θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα. Και μιλάμε πάντα για την περίπτωση που γίνει σωστή και δίκαιη η κατανομή της εν λόγω ενίσχυσης, αλλά και η παρακολούθηση να είναι διαρκής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες