Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Εκαναν γκράφιτι στον Φάρο των Χανίων!

Μπροστά σε μία απίστευτη εικόνα βρέθηκαν όσοι επισκέφτηκαν το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων σήμερα το πρωί, καθώς άγνωστος/οι δράστης/ες, έκαναν βεβήλωσαν με γκράφιτι το πιο αναγνωρίσιμο ιστορικό μνημείο των Χανίων!

Τις φωτογραφίες με το… γκράφιτι στον Φάρο στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων δημοσίευσε ο Παύλος Μπουζάκης ο οποίος αναφέρει στην σχετική του ανάρτηση «Όχι ρε παιδιά….και εμένα μου αρέσει το graffiti αλλά όχι σε ιστορικά μνημεία .
Σήμερα Σάββατο πρωί στο λιμάνι μας γκράφιτι πάνω στον φάρο, σε αυτό το Χανιώτικο μνημείο δεν είναι μορφή τέχνης αλλά έγκλημα.
Γιατί το γκράφιτι πρέπει να διέπεται από κανόνες η ασύδοτη δημιουργία δεν μπορεί να επιτραπεί.
Είναι το γκράφιτι σε ιστορικά μνημεία είναι έγκλημα και απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο να ξοδεύουν το κράτος και οι ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά για τον καθαρισμό των χώρων που τους ανήκουν και φιλοξενούν χωρίς την θέληση τους την έμπνευση κάποιου αγνώστου.
Η εγχώρια έννομη τάξη δεν προβλέπει ξεχωριστό νόμο ο οποίος ποινικοποιεί το γκράφιτι. Η δημιουργία γκράφιτι τιμωρείται στο πλαίσιο των άρθρων 381-383 του ποινικού κώδικα σύμφωνα με τις διατάξεις για την φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Μάλιστα,το άρθρο 383 Π.Κ προβλέπει ότι η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγέλτως χωρίς να απαιτείται έγκληση του παθόντος στις περιπτώσεις όπου η φθορά έγινε απρόκλητα, το πράγμα χρησιμεύει για κοινό όφελος ή η πράξη τελέστηκε από δύο ή περισσότερα άτομα. Το ίδιο προβλέπεται και εφόσον η φθορά αφορά αρχαιολογικό ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αντικείμενο τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο. Βέβαια εφόσον δοθεί σχετική άδεια από τον ιδιοκτήτη ή από την Αρμόδια Αρχή το παράνομο της πράξης αίρεται και το γκράφιτι δεν τιμωρείται»

5 Comments

  1. Σε μια κοινωνία που τόσα χρόνια ανέχεται την κακοποίηση της αισθητικής της πόλης από την πανούκλα των γκράφιτι, δεν αξίζει κάτι διαφορετικό, μακάρι να υπάρξουν και άλλα τέτοια, ίσως τότε καταλάβουν άρχοντες και πολίτες τι είναι τα γκράφιτι και αμυνθούν ανάλογα. Προσωπικά δεν με ενοχλούν τα γκράφιτι πάνω στα σπίτια λιγότερο από αυτά στα μνημεία, και αυτό όταν στα μνημεία με ενοχλούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, μου προκαλούν οργή, αηδία και κατάθλιψη.

  2. ΄Ελλάς χώρα με ιστορία πολιτισμού και αισθητικής επιπέδου Φειδία και Πραξιτέλη.Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί η κοινωνία μας ανέχεται θολωμένα μυαλά,που περιφέρουν άναρχα στην πόλη μας την πνευματική ασωτία και ασχήμια τους;

  3. Χωρίς πρόθεση ή διάθεση να δικαιολογήσω τους βάνδαλους, δεν μπορώ να μη σκέφτομαι ότι οι “νόμιμοι” βανδαλισμοί πάνω στο σώμα της παλιάς πόλης, τόσο από ιδιώτες όσο και με τις πράξεις και παραλείψεις της Δημόσιας και της Δημοτικής Αρχής, ενίοτε είναι τρισχειρότεροι.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα