Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

«Είσοδος ελεύθερη – Έξοδος κινδύνου»

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Προσφέρεται θέαμα και απόλαυση δωρεάν. Και γιατί να μην μπούμε; Σε καμία είσοδο δεν υπάρχει φρουρός που να λέει απαγόρευση. Καμιά πινακίδα δεν γράφει απαγορεύεται.

Eίμαστε ελεύθεροι να μπούμε όπου θέλουμε. Αναφαίρετο δικαίωμά μας να επιλέξουμε ό,τι θέλουμε. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει πίσω από την κάθε ανοικτή είσοδο. Μπαίνουμε γιατί έτσι μας αρέσει. Μόνο που τις περισσότερες φορές μπαίνοντας και απολαμβάνοντας τη δωρεάν προσφορά, ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε την έξοδο κινδύνου. Σκοπίμως δεν μας είπαν ότι τίποτε δεν είναι δωρεάν. Δεν μας είπαν ότι θα πληρώσουμε βγαίνοντας. Και αν ακόμα μας το ψιθύρισαν, εμείς το αγνοήσαμε.

Γι’ αυτό καλό είναι πριν μπούμε οπουδήποτε είναι ελεύθερα να φροντίσουμε να έχουμε πλήρεις και σαφείς πληροφορίες για το αντίτιμο. Μπαίνουμε σε ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ. Γεμάτο πειρασμούς και προκλήσεις. Απλώνουμε το χέρι και παίρνουμε ό,τι θέλουμε ακόμη και πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, μόνον επειδή τα φανταχτερά περιτυλίγματα μας δελεάζουν. Δεν μας απαγορεύει κανείς να τα πάρουμε. Και αφού γεμίσουμε το καλάθι με χρήσιμα και άχρηστα πράγματα, περνάμε απαραιτήτως από το ταμείο βγαίνοντας για να πληρώσουμε. Αυτό είναι ήδη γνωστό. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι να μετράμε και το περιεχόμενο της τσέπης μας μη βρεθούμε προ απρόοπτου. Ας κάνουμε ένα πρόχειρο προϋπολογισμό.

Κάπως έτσι είναι και η ζωή μας, ένα απέραντο υπέρ-μάρκετ. Διαθέτει τα πάντα. Καλό είναι πριν απλώσουμε το χέρι να πάρουμε ό,τι θέλουμε ή ό,τι φαντάζει και μας δελεάζει, να μετρήσουμε όχι τα λεφτά μας μόνο, αλλά γενικότερα τις δυνατότητές μας. Η ζωή είναι ο πιο αυστηρός έμπορος. Σου δίνει, έχει να σου δώσει αλλά πρέπει να πληρώσεις οπωσδήποτε το αντίτιμο βγαίνοντας πολλές φορές προπληρώνεις για να πάρεις το ανάλογο είδος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αν δεν μετρήσεις τις ικανότητές σου και τις δυνατότητές σου ή αν δεν είσαι σίγουρος ότι αυτό που παίρνεις είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι τότε είναι σίγουρο ότι ψάχνεις για μια έξοδο κινδύνου. Και αν δεν υπάρχει τέτοια έξοδος εγκλωβίζεσαι ασφυκτικά από το συναίσθημα και τη λογική, από τα θέλω και τα πρέπει.

Δικαίωμα του καθενός να ξεγλιστρήσει από τη μόνιμη σχέση ή το γάμο και να γευτεί δελεαστικές ερωτικές περιπέτειες. Να γευτεί τη μαγεία του κρυφού, τη γοητεία του απρόβλεπτου του άγνωστου και του καινούργιου. Ελεύθερη η είσοδος προς την απόλαυση.

Το τίμημα για τον καθένα διαφορετικό. Άλλος χάνει χρόνο, άλλος χρήμα, και άλλος την ησυχία του. Άλλος μπορεί να χάσει και το μόνιμο και το πρόσκαιρο. Όποιος είναι έτοιμος για το τίμημα ας το κάνει, η είσοδος είναι ελεύθερη, για την έξοδο κινδύνου δεν παίρνω όρκο.
Ελεύθερος να δοκιμάσεις τη μαύρη και την άσπρη και όχι έξοδο κινδύνου δεν θα βρεις αλλά ούτε μια γρίλια να μπει λίγο φως. Είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις αφού δεν πειράζεις κανένα. Σύμφωνοι. Αυτό άλλωστε σημαίνει ελευθερία. Αλλά τον εαυτό σου έχεις δικαίωμα να τον βλάψεις; Δικός σου είναι ό,τι θέλεις τον κάνεις. Σωστά όπως θέλεις τον διαθέτεις. Μα δεν τον αγαπάς καθόλου; Δεν τον σέβεσαι; Του κλέβεις την αληθινή χαρά για να του δώσεις ψεύτικη; Ε, θα πληρώσεις για αυτό.

Δικαίωμά σου να ‘χεις κάθε μέρα κι όλη μέρα ένα ποτήρι αλκοόλ να ρίξεις τα βάσανά σου να πνιγούνε, μα γνώριζέ το, πως τα αφιλότιμα ξέρουν και κολυμπούνε, και εσένανε θα ρίξουνε στη φρίκη να πνιγείς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για οτιδήποτε, για οποιονδήποτε αλλά το τίμημα αναπόφευκτο, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να ψάχνεις για έξοδο κινδύνου.
Υπάρχουν άπειρες επιλογές για τον καθένα σε κάθε περίπτωση. Ό,τι θέλουμε επιλέγουμε. Δικαίωμά μας. Απλά να θυμόμαστε αυτό: «Μάχαιραν θα δώσουμε, μάχαιραν θα λάβομεν». Απαραιτήτως και αδιακρίτως.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες