Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Είκοσι χρόνια της “Ετς Χαγίμ”

Είκοσι φωτογραφίες για τα είκοσι χρόνια από την επαναλειτουργία της Συναγωγής “Ετς Χαγίμ” παρουσιάζονται σε έκθεση που ξεκίνησε να λειτουργεί από το βράδυ της Κυριακής στο χώρο της Συναγωγής στην παλιά πόλη.
«Πρόκειται για μια έκθεση που θέλουμε να συνδυάσει στιγμές της θρησκευτικής λατρείας της Συναγωγής, με ιδιαίτερη αναφορά στο Νίκο Σταυρουλάκη τον άνθρωπο που έφτιαξε πάλι τη Συναγωγή το 1999, αλλά και στιγμές της καθημερινότητας του ναού και πως ήταν πριν και πως σήμερα» είπε στα “Χ.Ν.” η Anja Zuckmantel (Άνια Τζουκμάντελ) ιστορικός της “Ετζ Χαγίμ”.
Η έκθεση πραγματοποιείται στον παλιό γυναικωνίτη της συναγωγής όπου λειτουργούσε το γραφείο του Ν. Σταυρουλάκη και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (27 Οκτωβρίου) όταν ολοκληρώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Πώς μία βυζαντινή εικόνα μουσουλμάνων εισβολέων, μία οικογενειακή φωτογραφία που βρίσκεται στην σημερινή Τουρκία, μία ταλαιπωρημένη μασκότ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ένα σκεύος γεμάτο χόρτα κι ένα πορτοκαλί πλαστικό βαρκάκι δημιουργούν μια καλειδοσκοπική οπτική των σύγχρονων Χανίων; Η έκθεση «Παράλληλες Οπτικές Γωνίες: κληρονομιά και διαπολιτισμικός διάλογος. Πρόγραμμα Heritage Contact Zone, Χανιά», που θα ανοίξει τις πύλες της στον χώρο της Σαμπιονάρα, στις 20 Οκτωβρίου, προσπαθεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.
Πενήντα συμμετέχοντες επέλεξαν πενήντα διαφορετικά αντικείμενα και οι ιστορίες τους ειπώθηκαν σε μία σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν πριν την έκθεση. Οι συμμετέχοντες αυτοί παρουσιάζουν στην έκθεση δέκα διαφορετικές αφηγήσεις που έχουν παραγκωνιστεί από την επικρατούσα μνήμη. Τα αντικείμενα και οι ιστορίες τους θα αντιπαρατεθούν με έργα σύγχρονης τέχνης που ντόπιοι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει ειδικά για την περίσταση, ως απάντηση στην συγκεκριμένη αφήγηση.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Konstantin Fischer, εξηγεί: «Σκοπός μας είναι να δείξουμε τον πλούτο της υπάρχουσας πολιτισμικής ποικιλίας στην περιοχή μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και να παρουσιάσουμε αυτήν την πλούσια κληρονομιά στο ευρύ κοινό, ως μία ευκαιρία τόσο για τα Χανιά και την Κρήτη, όσο και για όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργούμε γέφυρες, σε πείσμα των καιρών, όπου τα πολιτισμικά στερεότυπα χωρίζουν τον κόσμο».
Η έκθεση διοργανώνεται από την “Ετς Χαγίμ” τον πολιτιστικό σύλλογο “Νέοι Πολίτες του Κόσμου” ως συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Heritage Contact Zone, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 6μ.μ. της Κυριακής και θα είναι ανοιχτή έως 26 Οκτωβρίου, 10.00 – 13.00 και 18.00 – 23.00.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα