Παραµένει είδος προς… εξαφάνιση ο αχινός για την Κρήτη, καθώς οι πληθυσµοί του που είχαν µειωθεί σηµαντικά τα προηγούµενα χρόνια λόγω της υπεραλίευσης, δεν έχουν επανακάµψει.
Και όλα αυτά παρά τα όσα αυστηρά προβλέπει η νοµοθεσία που σε µεγάλο βαθµό δεν τηρείται αφού η παράνοµη αλιεία, ως αποτέλεσµα της µεγάλης ζήτησης ,συνεχίζεται!
«Από το 2008-2009 είχε ξεκινήσει µια προσπάθεια από τον τότε προϊστάµενο του τµήµατος µας τον κ. Παναγιωτάκη για να υπάρξουν περιορισµοί στην αλιεία του αχινού γιατί βλέπαµε τι γίνονταν και πόσο είχαν µειωθεί οι αριθµοί ειδικά στην Κρήτη.
Τελικά οι απαγορεύσεις µπήκαν το 2014, αλλά για την ώρα δεν µπορούµε να πούµε ότι έχουν φέρει σηµαντικά αποτελέσµατα στο να επανακάµψουν οι πληθυσµοί του αχινού», αναφέρει στα «Χανιώτικα νέα» η προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης Αλιείας της Π.Ε. Χανίων κ. Λ. Ανεζάκη.
Στο Νοµό Χανίων έχουν δοθεί µόλις δύο επαγγελµατικές άδειες για το ψάρεµα αχινού ωστόσο φαίνεται ότι η παράνοµη αλιεία είναι πολύ µεγάλη, ενώ προβληµατική είναι και η κατάσταση σε ότι αφορά τους ελέγχους σε όλα τα στάδια από το ψάρεµα µέχρι την εµπορία του αλιεύµατος!
Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία:
• Η αλιεία αχινού επιτρέπεται τους µήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και ∆εκέµβριο όλους τους άλλους µήνες απαγορεύεται για επαγγελµατίες και ερασιτέχνες.
• Ο Επαγγελµατίας µε άδεια αλιείας αχινού και αδειοδοτηµένο σκάφος µπορεί να ψαρεύει µέχρι και 600 αχινούς την ηµέρα
• Ο ερασιτέχνης µέχρι 20 άτοµα αχινών ο καθένας την ηµέρα ή 30 άτοµα όταν έχει ερασιτεχνική βάρκα.
Η ∆ΙΑΚΙΝΗΣΗ
Ένα άλλο ζήτηµα είναι η διακίνηση του προϊόντος που σύµφωνα πάντα µε τη νοµοθεσία θα πρέπει να γίνεται µέσα από τις ιχθυόσκαλες ή τις εγκεκριµένες µονάδες που διακινούν µαλάκια.
«Τα βαζάκια που πωλούνται αχινοί θα πρέπει να έχουν την ετικέτα του κέντρου που έγινε η µεταποίηση τους, µε πληροφορίες για το πότε αλιεύτηκε το προϊόν, από ποιον σε ποια περιοχή» εξηγεί η κα Ανεζάκη.
Τα τελευταία χρόνια επειδή η ζήτηση αχινών ήταν ιδιαίτερα µεγάλη στην Κρήτη και το προσφερόµενο προϊόν ελάχιστο ήταν συνηθισµένο να έρχονται αχινοί από την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλες περιοχές όπου δεν ήταν δηµοφιλής η κατανάλωση του προϊόντος.