■ Αν το πιστέψατε είναι Πρωταπριλιάτικό! Κανένας 100χρονίτης ή 100χρονίτισσα δεν το έχει ισχυριστεί. Το αντίθετο είναι αλήθεια
Ελάχιστοι 100χρoνίτες θα σας αφηγηθούν ιστορίες εξαντλητικών προγραµµάτων γυµναστικής. Αντίθετα, θα περιγράψουν µια ζωή µε µέτρια άσκηση, περπάτηµα, αγροτικές δουλειές, κηπουρική… και θα σας συµβουλεύσουν… «Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε άθληση ή ενδυνάµωση».

Στο σηµείωµα παραθέτω νέες προτάσεις για ευζωία + µακροζωία µε Χανιώτικες πινελιές.
Απλά κάθοµαι!
«Το καθισιό δεν είναι επιλογή», λέω σε φίλο που καυχιέται καθηµερινά «∆εν έχω τίποτα να κάνω»! Η έλλειψη σωµατικής δραστηριότητας συνδέεται µε εκατοµµύρια πρόωρους θανάτους παγκοσµίως ετησίως. Επειδή αυξάνει σηµαντικά τον κίνδυνο µιας σειράς παθήσεων. Οι οικογενειακοί γιατροί θα σας ενηµερώσουν. Ρωτήστε τους. Αντίθετα, η επαρκής άσκηση µπορεί να προσθέσει έως και 7 χρόνια ζωής, και να παρατείνει την ευζωία µας. Οι σύγχρονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, κάνουν 11.000-20.000 βήµατα καθηµερινά κι ασκούνται µε το κυνήγι, την αναρρίχηση, το σκάψιµο και τη µεταφορά της τροφής.
ΟΙ 4ΟΡΗ∆ΕΣ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΖΟΥΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ό,τι δεν χρησιµοποιείται, ατροφεί

Η φράση περιγράφει την αναστροφή των παραγόντων που προκαλούν γήρανση. ∆ηλαδή, τη χρόνια έλλειψη κίνησης υποστηρίζουν ερευνητές του King’s College. Τι κάνουµε; Γρήγορο περπάτηµα ή ποδήλατο µε ρυθµό που µας επιτρέπει οριακά να µιλάµε. Επιπλέον, αν είσαστε 65+, κάνετε ασκήσεις δύναµης και ισορροπίας. Ο λόγος; Ερευνητές παρατηρήσαν ότι χαλαρή αδύναµη χειραψία σηµαίνει µειωµένο προσδόκιµο. Αντίθετα, δυνατή χειραψία αντιστοιχεί σε ενδυναµωµένους µυς ιδιαίτερα των ποδιών. Ορισµένοι Χανιώτες πολιτικοί έχουν ιδιαίτερα δυνατή χειραψία, σηµάδι µακροζωίας! Σχετικά µε την ισορροπία, ερευνητές (2022) διαπίστωσαν ότι άτοµα 51-75 ετών που αδυνατούν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα, έχουν πολλές πιθανότητες το προσδόκιµο τους να µην ξεπερνά τα 10 έτη. Ερευνητές προτρέπουν να κάνουµε βάρη ή ασκήσεις µε ελατήρια έντασης. Άλλοι (University of Sydney), συµβουλεύουν να ανεβοκατεβαίνουµε σκάλες –αν µπορούµε- ή να κάνουµε ασκήσεις ενδυνάµωσης των µηρών µας στο 80% του βάρους που σηκώνουµε. Ο λόγος; Για να ‘κτίζουµε’ τους µυς που εξασθενούν.
Η ιαπωνική διαλειµµατική βάδιση…
Βελτιώνει τη βιολογική µας ηλικία και τη φυσική µας κατάσταση. Τι κάνουµε; Εναλλάσσουµε 3 λεπτά γρήγορου βαδίσµατος µε 3 λεπτά αργού βαδίσµατος για 30 λεπτά, 4+ ηµέρες την εβδοµάδα. Έτσι αυξάνουµε τη µέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, µειώνουµε την αρτηριακή πίεση και ενδυναµώνουµε τους µύες αποτελεσµατικά. Όταν µια παρέα συναντιόµαστε στους Τάφους των Βενιζέλων Κυριακή πρωί για βάδισµα-τρέξιµο πριν 40 χρόνια µας θεωρούσαν ιδιόρρυθµους
Μετράει η πρόθεση!
Ακόµα κι αν δεν σηκώνουµε µεγάλα βάρη, στέλνουµε µήνυµα στους µυς για σύσπαση, κάτι που τους στρατολογεί βέλτιστα. Ένας ενθουσιώδης ερευνητής, 90χρόνος ποδηλάτης, δήλωσε… «Μας συµβαίνουν πράγµατα τα οποία δεν ελέγχουµε, όπως ο µέγιστος καρδιακός ρυθµός, ο οποίος κατά τη διάρκεια άσκησης οφείλει να είναι 220 µείον την ηλικία µας. Επίσης, όσο και να γυµναζόµαστε, η απώλεια µυϊκής µάζας είναι δεδοµένη. Όπως συµβαίνει στους αθλητές που χάνουν µυϊκή µάζα, δύναµη και καρδιαγγειακή απόδοση, όσο κι αν προπονούνται».
5 συνήθειες ευζωίας + µακροζωίας
Καθίστε χάµω. Το κάθισµα στο πάτωµα ή στο έδαφος είναι για όλους. Το συνηθίζω όταν παίζω παιχνίδια στις Παιδικές Βιβλιοθήκες και στα Κέντρα Παιδικής ∆ηµιουργίας. Αν µπορείτε να σηκωθείτε χωρίς να χρησιµοποιήσετε τα χέρια σας είναι το ιδανικό.
Καθαρίστε τα δόντια σας µε νήµα. Αν παραµελείτε την στοµατική σας υγιεινή, επιβλαβή µικρόβια µπορούν να ταξιδέψουν σε όλο σας το σώµα, προκαλώντας προβλήµατα. Η διατήρηση της ισορροπίας του στοµατικού σας µικροβιώµατος, είναι αποτρεπτική.
Εκπαιδεύστε την όσφρησή σας Η µειωµένη ικανότητα ανίχνευσης αρωµάτων συνδέεται µε τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιµερ. Η αποκατάσταση της µπορεί να µειώσει τη γνωστική παρακµή, αλλά και να την αναστρέψει. Εκπαιδεύοµε την όσφρηση µας ενώ περπατάµε σε εύοσµες γειτονιές της πόλης!
Κάντε σεξ Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι ουσιαστικό µέρος της υποκειµενικής µας ευεξίας’ είναι το συµπέρασµα ανασκόπησης πολλών ερευνών σχετικά µε τη σχέση σεξουαλικής ζωής ατόµων ηλικίας 40-90+ ετών και του πόσο θετικά ένιωθαν για τον εαυτό τους. Αυτό ισχυρίστηκε γνωστός γυναικολόγος των Χανίων σε οµιλία του στο ∆ηµαρχείο πριν 40 χρόνια.
Συναναστροφή µε νεότερους Εκτός από τυχόν ψυχολογικά οφέλη, ενισχύεται το µικροβίωµά σας. Ο λόγος; Το µικροβίωµά του εντέρου µας διαµορφώνεται το συλλογικό της παρέας µας. Έτσι αισθανόµαστε νεότεροι και υγιέστεροι.
Συµπερασµατικά
Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουµε προπονήσεις δύναµης και ενδυνάµωσης.
Αδύναµοι 90χρόνοι βελτίωσαν την ικανότητά τους να στέκονται και να περπατούν ανεξάρτητα.
Υιοθετούµε δραστήριες συνήθειες πριν τη συνταξιοδότηση, όπως προτείνω στο βιβλίο µου ‘Τα Καλοζώιτά µας Χρόνια’.
Στόχος µας είναι να πεθάνουµε βιολογικά νέοι, όσο το δυνατόν αργότερα.
«Το πεπρωµένο φυγείν αδύνατον» λέγαµε παλαιοτέρα, σήµερα επιλέγουµε να λειτουργούµε αποτελεσµατικά όσο το δυνατόν περισσότερο κι όχι να αργοσβήνουµε για δεκαετίες.

*Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr
Τα βιβλία ‘Τα Καλοζώιτά µας χρόνια’, ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ και το Μουσείο Τυπογραφίας


