Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Εγκρίθηκε η συμφωνία για το παλιό Ι.Κ.Α. εν μέσω αντιδράσεων

» “Μύλος” στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις για το χωροταξικό

Τη σύμβαση παραχώρησης με ανταλλάγματα του κτηρίου του παλιού ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού ενέκρινε κατά πλειοψηφία 29 υπέρ, 5 κατά και πολλές απουσίες το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκτός από τις ψήφους της παράταξης του, των συμβούλων της πρώην παράταξης Δαμιανάκη, των ανεξάρτητων, ο κ. Σημανδηράκης με πολιτικές κινήσεις κατάφερε να πάρει και τις ψήφους της παράταξης Παπαδογιάννη, από την οποία ένας αριθμός συμβούλων έδωσε το “παρών” στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. για πρώτη φορά εδώ και μήνες!
Τη σύμβαση ψήφισαν η παράταξη της δημοτικής Αρχής, από την παράταξη του κ. Παπαδογιάννη οι κ. M. Φραγκάκης, B. Τελεμένης, Π. Δρακάκης, Π. Κοκοτσάκης, Μ. Καραγιαννάκης και Γ. Τσαπάκος, από την παράταξη του κ. Αρχοντάκη οι κ. Κ. Πρωτοπαπαδάκης, Ν. Αποστολάκη και Γ. Σφυράκης, οι κ. Ε. Δαμιανάκης, Ν. Ψαρουδάκης, Ν. Βλαζάκης, Γ. Γεωργακάκης (με επιφυλάξεις όπως είπε) και Γ. Χατζάκης, καθώς και οι κ. Γ. Σπυριδάκης, Στ. Βαλυράκης, Μ. Γιακουμογιαννάκης, Γ. Κουτράκης αλλά και οι τρεις σύμβουλοι της παράταξης της Πρωτοβουλίας Πολιτών (Γ. Σαρρής, Β.Λιβάνιος, Χ. Κουρούσης). Καταψήφισαν ο κ. Γρ. Αρχοντάκης και Γιάννης Φραγκάκης, ο Τ. Βάμβουκας, η “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ υπήρχαν αρκετές απουσίες.

«ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης κάλεσε τους συμβούλους να κάνουν μια προβολή στο μέλλον «τότε που θα λειτουργεί το δημαρχείο στους Ιταλ. στρατώνες, τότε που η οδ. Τζανακάκη θα έχει γίνει οδός ήπιας κυκλοφορίας και στη θέση του κτηρίου του ΙΚΑ ένα σύγχρονο κτήριο για τις υπηρεσίες του Δήμου που θα λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές». Περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στο κτηριακό του Δήμου και πρόσθεσε πως αν «σήμερα πάρουμε το κτήριο του ΙΚΑ για τα επόμενα 20 χρόνια ο Δήμος Χανίων δεν θα καταβάλει ούτε ένα ευρώ, στη συνέχεια από το 20ο μέχρι το 43ο θα δώσει από 6.000 μέχρι 9.000 το περισσότερο». Τόνισε πως με βάση τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου το υπάρχον κτήριο αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα και επειδή κατασκευάστηκε ως πολυκλινική δεν καλύπτει τις ανάγκες των γραφείων, ούτε την προσβασιμότητα. Υπογράμμισε πως αρχιτεκτονικά το σημερινό κτήριο δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο και πως σε λίγους μήνες ,με νομοθετική απόφαση, την περιουσία του ΕΦΚΑ θα διαχειρίζεται μια Ανώνυμη Εταιρεία και ήδη υπάρχει πρόταση από ιδιώτη για να ενοικιάσει το κτήριο για ξενοδοχείο με το ποσό των 20.000 ευρώ το μήνα. Κατέληξε λέγοντας πως η συγκεκριμένη σύμβαση είναι προς το συμφέρον του Δήμου Χανίων.
Δίνοντας οικονομικά στοιχεία, ο αντιδήμαρχος Τ. Αλόγλου υποστήριξε πως το συνολικό όφελος του Δήμου για 14 έτη θα είναι με το Α΄ Σενάριο 2.370.984 ευρώ και το Β΄Σενάριο 3.158.400 ευρώ. «Αυτή η σύμβαση αποτέλεσε προϊόν επεξεργασίας 7 μηνών, οι όροι της επαναδιαπραγματεύτηκαν 10 φορές» ήταν τα λόγια του κ. Ε. Δαμιανάκη, προσθέτοντας πως «είναι μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο». Στην τοποθέτησή του ο κ. Γ. Τσαπάκος (παράταξη Παπαδογιάννη) δήλωσε ότι η παράταξή του είναι ελεύθερη να ψηφίσει ό,τι θέλει αλλά ο ίδιος συμφωνεί με την σύμβαση.

ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗ

«Ο δήμαρχος λίγο πολύ μας απειλεί ότι αν δεν ψηφίσουμε μια ζημιογόνο σύμβαση θα μας καταγγείλει στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Γρ. Αρχοντάκης. Έκανε λόγο για πλαστά διλήμματα της δημοτικής αρχής και ότι «κάτω από την πίεση του κόσμου ότι το κτήριο είναι απαράδεκτο, θα προχωρήσει σε μια απαράδεκτη κατά την άποψή μου σύμβαση με τον ΕΦΚΑ». Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Δήμος δεν αναζήτησε άλλο χώρο για να φτιάξει τα γραφεία του και συμπλήρωσε ότι «ο ΕΦΚΑ δεν κάνει χάρη που σας δίνει την τιμή των 6.000 ευρώ, τόσο είναι οι τιμές στην αγορά» . « Σε καμία περίπτωση αυτή η σύμβαση δεν ωφελεί τον Δήμο Χανίων, ο Δήμος κατασκευάζει ένα κτήριο με δικά του λεφτά και μετά το ενοικιάζει με τιμές αγοράς» κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης.
Ακολούθως ο κ. Τ. Βάμβουκας επεσήμανε πως «τα πράγματα εμφανίζονται λες και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε σε έναν ψυχολογικό εκβιασμό κ. δήμαρχε. Ακούσαμε πολλούς λογαριασμούς και υπολογισμούς. Είπατε ότι θα κοστίσει 3.000.000, εγώ λέω πως με την κατεδάφιση και τα υπόγεια θα κοστίσει πολύ παραπάνω, αν βάλετε και τα ενοίκια για τα 38 χρόνια θα είναι πάνω από 12.000 ευρώ το μήνα. Είναι μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, όχι μια win-win συμφωνία» . Ο πρώην δήμαρχος αντιπαρέβαλε τα σχέδια για το κτήριο του παλιού ΙΚΑ με την αγορά επί δικής του θητείας του κτηρίου για την δημοτική βιβλιοθήκη και ζήτησε την απόσυρση της εισήγησης και την επαναδιαπραγμάτευση με τον ΕΦΚΑ. «Όλοι αυτοί που σας βοήθησαν όπως η κ. Μπακογιάννη (την οποία ανέφερε ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του) να βοηθήσουν για την αγορά του κτηρίου» κατέληξε ο κ. Βάμβουκας.
Επίθεση στον κ. Βάμβουκα για τις αναφορές του περί «αποικιοκρατικής σύμβασης» εξαπέλυσε ο κ. Γ. Σαρρής λέγοντας πως «τόσα χρόνια δήμαρχος δεν έφερε ένα ψήφισμα για τα κτήρια στο λόφο Καστέλι!». «Σοβαρά το λέτε κ. Συνήγορε;» ρώτησε ο κ. Βάμβουκας τον κ. Σαρρή αφήνοντας αιχμές στη στάση στήριξης της δημοτικής αρχή που ακολουθεί η “Πρωτοβουλία Πολιτών”, με τον κ. Σαρρή να του ζητάει να μην τον διακόπτει. «Δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά είναι κάποια λύση» είπε στη συνέχεια ο κ. Σαρρής, συμπληρώνοντας πως ένας μέρος των διαφωνιών έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε.
Για «καθαρά πολιτικό θέμα» μίλησε ο Νίκος Βουρλάκης, που άφησε αιχμές στο δήμαρχο ότι «προσέτρεξε να ευχαριστήσει βουλευτές και υπουργούς. Αυτοί που βοήθησαν τα… μέγιστα είναι αυτοί που έχουν ψηφίσει τη διάλυση του ΕΦΚΑ! Από το πρώτο μνημόνιο τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ “κουρεύτηκαν”. Για μας δεν υπάρχει άλλο σημείο από τη δωρεάν παραχώρηση. Δεν είναι του ΕΦΚΑ αυτό το κτήριο. Ανήκει στο χανιώτικο λαό! Επειδή τόσα χρόνια ήταν παραμελημένο θα πρέπει να το πάρουμε τώρα δίνοντας τα μαλλιά της κεφαλής μας;» αναρωτήθηκε.

«ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.»

Την παραποίηση της απόφασης του Δ.Σ. για το Γενικό Πολεοδομικό
κατήγγειλε ο κ. Χ. Λουτσέτης (πρώτος από δεξιά).
Ο κ. Χαζιράκης απαντάει στις αναφορές της αντιπολίτευσης για «παραποίηση της απόφαση του Δ.Σ.
για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο».

Την «παραποίηση της απόφασης του Δ.Σ. Χανίων αναφορικά με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων» κατήγγειλε ο δημ. σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Χ. Λουτσέτης, ζητώντας να ξαναψηφίσει το σώμα για το θέμα. «Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποφασίσαμε στο Δ.Σ.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουτσέτης, μιλώντας για το θέμα του δημοτικού κυνοκομείου στο Καμπάνι, ενώ στην παρατήρηση αυτή συμφώνησε και ο κ. Π. Κοκοτσάκης. Γ ια το ίδιο θέμα ο κ. Γ. Φραγκάκης σημείωσε πως θα πρέπει από την απόφαση «να αφαιρεθεί η παράγραφος για τη σύνδεση ΒΟΑΚ- αεροδρομίου» καθώς υποστήριξε πως δεν υπήρξε τέτοια απόφαση. Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ν. Χαζιράκης είπε αρχικά «πως δεν βλέπω κάτι λάθος» και συνέχισε «αν υπάρχει κάποιο θέμα έγινε εκ παραδρομής». Το Δ.Σ. συμφώνησε αρχικά να συζητήσει το θέμα, ωστόσο πάνω στη συζήτηση αποφασίσθηκε να ξαναδούν όλοι τα πρακτικά του συμβουλίου για να ξεκαθαριστεί τι ειπώθηκε και τι αποφασίσθηκε.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ

Τις παρατάσεις στο έργο του δημοτικού κήπου έθιξε ο Γρ. Αρχοντάκης που ρώτησε την εξέλιξη των εργασιών στη Δημ. Αγορά αλλά και στην πλατεία 1866.
«Κανένα έργο του Δήμου δεν έχει σταματήσει, σε αντίθεση με άλλους Δήμους. Πάντα δίνονταν παρατάσεις» απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μ. Καλογριδάκης. Ειδικότερα την πλατεία 1866: «Έχει ξεκινήσει το έργο υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης, εκεί που ήταν οι τουαλέτες θα μπουν δύο μετασχηματιστές». Για τη Δημ. Αγορά:«Οι υπηρεσίες Νεωτέρων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είπαν ότι θα πρέπει να γίνει μια τροποποίηση της αρχιτεκτονικής και της στατικής μελέτης που στη συνέχεια θα πάει στο ΚΑΣ για έγκριση. Αυτή τη στιγμή έχει σκαφτεί όλη η Αγορά, έχουν ξεκινήσει να τροποποιούνται οι μελέτες, θα χρειαστούν 3 μήνες για να πάρουμε την έγκριση του ΚΑΣ». Για το Δημ. Κήπο υποστήριξε πως η νομοθεσία έδωσε το δικαίωμα στον εργολάβο να παρατείνει τις εργασίες και ότι ο Δήμος η μοναδική παράταση που έχει δώσει είναι « μέχρι τον Μάρτιο και πιέζουμε τον εργολάβο να ολοκληρώσει τότε». Με παρέμβασή του ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε πως «άλλα λέει ο εργολάβος, άλλα λέει ο αντιδήμαρχος. Η παράταση που ζήτησε ο εργολάβος είναι για άλλα θέματα».

Φρούριο Ιτζεδίν και Αντλιοστάσιο Σταυρού

Νωρίτερα ο δήμαρχος μίλησε για σημαντικές εξελίξεις στο θέμα του Ιτζεδίν ανακοινώνοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα έλθει στο Δ.Σ. η παραχώρηση των φυλακών Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων που θα συνοδεύεται από την προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Υπ. Πολιτισμού και την Περιφέρεια για ερευνητικό έργο αποκατάστασης και επανάκτησης του μνημείου».
Την επιστολή των κατοίκων του Σταυρού που δημοσιεύτηκε στα “Χ.ν.” έθεσε η “Λαική Συσπείρωση” υπόψιν του συμβουλίου, ενώ ο Σ. Ρίζος ρώτησε αν όντως υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αντλιοστάσιο στην παραλία της “Παχιάς Άμμου”. Απαντώντας η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Χ. Χατζηδάκη τόνισε πως τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν απορρίφθηκαν από το δικαστήριο και το έργο έχει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Είπε επίσης πως οι αναφορές πως υπάλληλοι της ΔΕΥΑΧ ζήτησαν από τους κατοίκους να τούς υποδείξουν άλλο χώρο για την εγκατάσταση του αντλιοστασίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το Δ.Σ. συμφώνησε να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων που θα ξαναδεί το θέμα της ονοματοδοσίας της πλατείας του Μουζουρά. Στόχος της Επιτροπής θα είναι «να μην διαταραχθεί η ηρεμία του χωριού».
Επιπλέον με αφορμή την έκφραση της αντίθεσής του κ. Σ. Ρίζου στη δωρεά του Ε. Μαρινάκη για το σπίτι-μουσείο των Θεοδωράκηδων ο δήμαρχος μίλησε για συνάντηση μέσα στο Φεβρουάριο για το θέμα.

Ενός λεπτού σιγή για τους αεροπόρους


Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των το δύο αεροπόρων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στο Ιόνιο Πέλαγος. Νωρίτερα είχε γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με την πίτα να ευλογεί ο πατέρας Ευτύχης. Το φλουρί κέρδισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Τσαπάκος (φωτ.), λαμβάνοντας μια έκδοση της βιογραφίας του Ελ. Βενιζέλου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα