Στερεοτακτική βιοψία: Η σύγχρονη μέθοδοςδιαχείρισης των μικροαποτιτανώσεων


Το Ιατρείο Διάγνωσης Παθήσεων Μαστού της κλινικής “ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΧΑΝΙΩΝ-ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΠΑΚΗ” αποτελεί ένα σύγχρονο τμήμα, όπου προσφέρονται υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένες υπηρεσίες, που αφορούν στην απεικόνιση και διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Κινητήριο δύναμη για την υλοποίηση της καινοτόμου αυτής επένδυσης αποτέλεσε το όραμα του Προέδρου & Διευθύνοντος συμβούλου, Κου Καπάκη Μανούσου, να προσφέρει στην κοινωνία των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης εξατομικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης, εφάμιλλες των ανάλογων διεθνώς καταξιωμένων οργανισμών.
Στο πλαίσιο των υπερσύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων, που διενεργούνται στο ιατρείο μαστού, εντάσσεται και η στερεοτακτική βιοψία μαστού. Σε Παγκρήτιο επίπεδο, πρώτη φορά διενεργήθηκε στερεοτακτική βιοψία μαστού υπό μαστογραφική καθοδήγηση, με εφαρμογή συστήματος κενού, τον Φεβρουάριο του 2020, από την Ιατρό Ηρώ Ξύδα-Δασκαλάκη, Ειδικό Ακτινοδιάγνωστη Μαστού και Υπεύθυνη του Ιατρείου Διάγνωσης Παθήσεων Μαστού, στην κλινική μας. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 40 επιτυχημένες στερεοτακτικές βιοψίες, δίνοντας τη δυνατότητα της “βιοψίας χωρίς χειρουργείο”


Η κα Ξύδα-Δασκαλάκη απαντά για τις αποτιτανώσεις και τη στερεοτακτική βιοψία:

Τί είναι οι αποτιτανώσεις και ποια η σύγχρονη μέθοδος διαχείρισής τους;


Οι αποτιτανώσεις ή αλλιώς επασβεστώσεις δημιουργούνται από την εναπόθεση αλάτων ασβεστίου και εμφανίζονται στη μαστογραφία σαν μικρές άσπρες τελείες/κόκκοι. Οι κόκκοι αυτοί, είναι πολύ μικροί, δε μπορούν να ψηλαφηθούν και συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Οι αποτιτανώσεις αποτελούν κατεξοχήν μαστογραφικό εύρημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οφείλονται σε καλοήθεις παθήσεις του μαστού.
Μερικές φορές όμως, οι αποτιτανώσεις μπορεί να σηματοδοτούν ένα πρώιμο στάδιο καρκίνου μαστού, όπου τα καρκινικά κύτταρα εντοπίζονται και περιορίζονται εντός των πόρων (Ductal Carcinoma In Situ). Η έγκαιρη διάγνωση, σε αυτό το στάδιο, μειώνει την πιθανότητα εξέλιξης του DCIS σε διηθητική μορφή καρκίνου του μαστού και επιτυγχάνεται με μια εξελιγμένη τεχνική, τη στερεοτακτική βιοψία.
Σε διεθνές επίπεδο, οι γυναίκες πλέον δεν υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τις αποτιτανώσεις, εάν δεν έχει αποδειχθεί με στερεοτακτική βιοψία, ότι πρόκειται για κακοήθεια. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά και την καθιστούν αναμφίβολα μέθοδο εκλογής για τη διαγνωστική προσέγγιση των αποτιτανώσεων. Η μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία και όχι γενική, όπως το χειρουργείο, διαρκεί περίπου 1 ώρα και έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς το δείγμα λαμβάνεται από μια μικρή τομή του δέρματος και όχι χειρουργική τομή.

Τι είναι η στερεοτακτική βιοψία;


Η στερεοτακτική βιοψία είναι μία απόλυτα ακριβής μέθοδος, αλλά και αποτελεσματική όσο μία χειρουργική βιοψία, λόγω της λήψης μεγάλων δειγμάτων, με ειδική βελόνα. Με τη χρήση σύγχρονου μαστογράφου και τον μαστό τοποθετημένο σε θέση μαστογραφικής λήψης, με ένα ειδικό σύστημα 3D στερεοταξίας και με εξαιρετική ακρίβεια, η γιατρός κατευθύνει την ειδική βελόνα βιοψίας, η οποία είναι συνδεδεμένη με συσκευή αναρρόφησης (συστήματος κενού), στην περιοχή ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, με μία και μόνο είσοδο της βελόνας, λαμβάνεται υλικό το οποίο συλλέγεται σε ειδικό δοχείο, ενσωματωμένο στη βελόνα.

Αυτός ο υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός, που απαιτείται για τη διενέργεια της στερεοτακτικής βιοψίας, βρίσκεται στα Χανιά, στην Κλινική Καπάκη, το μοναδικό μηχάνημα στερεοταξίας στην Κρήτη και από τα ελάχιστα στην Ελλάδα.
Το ιατρείο διάγνωσης παθήσεων μαστού, που έχουμε οργανώσει είναι το μοναδικό ιατρείο μαστού στην Κρήτη, που διαθέτει πλήρη μαστογραφικό εξοπλισμό με ψηφιακή μαστογραφία, τομοσύνθεση και σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας, καθώς και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων και μαγνητικό τομογράφο.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που έχουμε τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνολογία, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία, σε διεθνώς αναγνωρισμένες μονάδες μαστού του εξωτερικού, να προσφέρουμε υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες στις γυναίκες της Κρήτης.

Προτεινόμενα άρθρα