Ισχίο και αρθροθεραπεία- Μέθοδος AMIS

ΙΣΧΙΟ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΜΕΘΟΔΟΣ AMIS

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την στρογγυλεμένη κεφαλή του μηριαίου και την κυπελλοειδή κοτύλη της πυέλου. Αποτελεί την κύρια σύνδεση μεταξύ των οστών των κάτω άκρων με το σκελετό του κορμού και της λεκάνης
Η επιφάνεια της κεφαλής του μηριαίου οστού και η κοτύλη είναι επικαλυμμένα με έναν ομαλό ιστό που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Ο χόνδρος, μαζί με μια ουσία που ονομάζεται αρθρικό υγρό, εμποδίζει τα οστά από το να τρίβονται μεταξύ τους και να φθείρονται.
Η ΠΑΘΗΣΗ – ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Η κύρια αιτία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου. Γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση, αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας.
Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, που διαρκεί χρόνια κα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δυσκαμψία της άρθρωσης. Η αντικατάσταση του ισχίου, φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου μετρά 70 χρόνια ιστορίας και αποτελεί μια συνηθισμένη και ασφαλή επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας.
Τα κύρια οφέλη της είναι:

 • Δραστική μείωση του πόνου και πλήρη εξαφάνισή του.
 • Επάνοδος φυσιολογικής λειτουργικότητας του ισχίου.
 • Μη περιορισμός πλέον των καθημερινών δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής.
  Η ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΜIS
  Ο χειρουργός μπορεί να έχει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου από διαφορετικά μονοπάτια, ακολουθώντας μια «συμβατική» ή μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσπέλαση (MIS – minimally invasive surgery).
  Η ΑΜΙS είναι η μόνη αληθινή Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική προσπέλαση του ισχίου και χαρακτηρίζεται από μειωμένη τομή του δέρματος και διατήρηση των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων.
  Η AMIS αποτελεί την ιδανική τεχνική ατραυματικής χειρουργικής ελάχιστης επεμβατικότητας (anterior minimally invasive surgery), επιταχύνει την ανάρρωση και την αποκατάσταση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Επίσης μειώνει τη συχνότητα των επιπλοκών.
  Άλλες προσπελάσεις που διαφημίζονται ως ελάχιστα επεμβατικές (οπίσθια, πλάγια ή προσπέλαση διπλής τομής) είναι μόνο τεχνικές μειωμένης τομής στο δέρμα και σχετίζονται με τον ίδιο τραυματισμό μυών ή/και τενόντων με τις «συμβατικές» προσπελάσεις.
  ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ AMIS ;
 • H τεχνική γίνεται χωρίς καμία διατομή μυών στο φυσικό χώρισμα (internervous) ανάμεσα στις μυϊκές ομάδες που νευρώνονται από διαφορετικό νεύρο (internervous plane). Μειωμένος τραυματισμός ιστών σημαίνει μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος. Σε σύγκριση με «συμβατικές» χειρουργικές τεχνικές, η προσπέλαση AMIS είναι ατραυματική (mini invasive).
 • Συντομότερη αποκατάσταση : η κινητοποίηση με βακτηρίες αρχίζει την ημέρα της επέμβασης.
 • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
 • Μικρή ουλή του δέρματος με την AMIS : η τομή του δέρματος είναι πολύ μικρότερη (5-8 εκατ.) από μια τομή «συμβατικής» χειρουργικής επέμβασης (mini incision 5-8cm).
 • Τ αχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Λιγότερη απώλεια αίματος. Γίνεται απολίνωση των μεγάλων αγγείων που είναι
  αίτιο αιμορραγίας. Γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει ευρεία διατομή του αρθρικού θυλακίου (capsular release) που είναι η συνήθης αιτία αιμορραγίας – η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει την απώλεια αίματος.
  Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι λιγότερο πιθανός λόγω της άμεσης κινητοποίησης (4-6 ώρες μετά το χειρουργείο) και της διατήρησης της αρτηριακής και φλεβικής κυκλοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Σ’αυτό βοηθάει και η χρήση αντιθρομβωτικών καλσών.
 • Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης : χάρη στην τεχνική AMIS, η διατήρηση των μυών βελτιώνει σημαντικά τη σταθερότητα του ισχίου και ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος. Ο περιορισμός των κινήσεων μετεγχειρητικά (που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές) δεν είναι απαραίτητος. Η χρήση ανυψωτήρα λεκάνης και η αύξηση του ύψους του κρεβατιού δεν είναι αναγκαία.
 • Αποτροπή της χωλότητας : η AMIS ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνει τις πιθανότητες χωλότητας. Θα μπορέσετε να οδηγήσετε όταν θα είστε σε θέση να μπείτε και να βγείτε από το αυτοκίνητο άνετα, όταν θα έχετε άριστο έλεγχο των ποδιών σας και δεν παίρνετε πλέον αναλγητικά φάρμακα.

Προτεινόμενα άρθρα