Σε πάνω από 40% ανέρχεται το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως και το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να εξοικονομηθεί εφαρμόζοντας κατάλληλα μέτρα και υιοθετώντας συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον.
Παράλληλα, έλλειψη μηχανικών και διοικητικών στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της ενέργειας διαπιστώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνή κλίμακα κι ενώ το ενδιαφέρον για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης αυξάνεται καθημερινά.
Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο διεθνές συνέδριο χρηματοοικονομικής και ενεργειακού μάνατζμεντ που ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο “Minoa” στον Πλατανιά και θα ολοκληρωθεί αύριο.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Euro Working Group for Commodities and Financial Modelling (EWGCFM) καθώς και το Research Center for Energy Management (RCEM) του ESCP Europe Business School.
«Το συνέδριο είναι το 53ο της ευρωπαϊκής ομάδας χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης και το 2ο διεθνές συνέδριο σε ενεργειακό μάνατζμεντ», σημείωσε σχετικά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και επεσήμανε την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό στο ενεργειακό μάνατζμεντ και τον τομέα της ενέργειας γενικά στην Ελλάδα.
«Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει έλλειψη μηχανικών, οι οποίοι θα στηρίξουν τη βιομηχανία ενεργειακού μάνατζμεντ, αλλά και έλλειψη προσωπικού με διοικητικές ικανότητες που να έχει γνώσεις πάνω στον ενεργειακό τομέα», σχολίασε σχετικά ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακής Διαχείρισης του ESCP Europe κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κάποια προγράμματα σχετικά -όπως στη Νορβηγία- ενώ πρόσφατα στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν 2 – 3 προγράμματα με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ένα εκ των οποίων αφορά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για υδρογονάνθρακες στο Τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης».
ΕΜΦΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Σπύρος Παπαευθυμίου αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση που πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με το ενδιαφέρον για την αναζήτηση πηγών ενέργειας.
«Πέρα από το κομμάτι του ενεργειακού κέρδους θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και το περιβαλλοντικό κομμάτι», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η Κρήτη ενδιαφέρεται για τους πιθανούς υδρογονάνθρακες, ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μια χώρα και ειδικά στην Κρήτη που έχουμε πολύ ευαίσθητο περιβάλλον να προσέξουμε και τη διάσταση του περιβάλλοντος».
Ο κ. Παπαευθυμίου τόνισε ακόμα ότι παρ’ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) δεν είναι πανάκια, ούτε θα δώσουν άμεσα λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα, παγκοσμίως απαιτείται αυτοί που χαράζουν πολιτική παγκόσμια να στοχεύουν σε μακροπρόθεσμες πολιτικές οι οποίες, πέρα από την εύκολη λύση των υδρογονανθράκων και των έτοιμων πηγών ενέργειας που είναι όμως πεπερασμένες, να ετοιμάσουν τις υποδομές, ώστε να αξιοποιηθούν άλλες πηγές ενέργειας».
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε χθες το απόγευμα παρευρέθηκαν οι κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος ΔΕΣΦΑ) και ο Prof. Raphael Douady (University Paris 1 Pantheon-Sorbonne).