Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Εφυγε από τη ζωή ο θεμελιωτής του ΜΑΙΧ, Αλκίνοος Νικολαίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνή οργανισμό CIHEAM και ο επί 25 χρόνια Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), Αλκίνοος Νικολαίδης.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Αγροτική Οικονομία και Διεθνή Οικονομικά σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Oxford Univ) και της Αμερικής (Pennsylvania State Univ., Boston Univ.).
Οπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου του ΜΑΙΧ, ο Αλκίνοος Νικολαϊδης ήταν μία εξέχουσα και πολυδιάστατη φυσιογνωμία. Ένας πρωτοπόρος, με έντονη επιστημονική, κοινωνική και πολιτική δράση και τεράστια προσφορά στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε εθνικό, μεσογειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπήρξε ο θεμελιωτής του ΜΑΙΧ. Υπηρέτησε το Ινστιτούτο με πάθος, αστείρευτη αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση, πείσμα και ενθουσιασμό. Δημιούργησε ένα ακαδημαϊκό και ερευνητικό Ινστιτούτο διεθνούς κύρους με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο. Ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή όταν το Ινστιτούτο έκανε τα πρώτα του βήματα και πέτυχε την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σε ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Πρόσημα του πάντα η ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο και γνώμονας των αποφάσεων και των πράξεών του τα μακρόπνοα σχέδιά του που οδήγησαν το Ινστιτούτο στην εξέχουσα θέση που κατέχει σήμερα.
Διαμέσου των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, συνεισέφερε αποφασιστικά στη διεθνή προβολή της πόλης των Χανίων, στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 15 Ιουνίου, 10:30πμ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΜΑΙΧ μετά τον ξαφνικό θάνατο του πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Αλκίνοου Νικολαΐδη εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στη μνήμη του κατέθεσε χρηματικό ποσό στον σύλλογο “Ορίζοντας”.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα