Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

“Εφυγε” ο Γιάννης Μάντακας

“Εφυγε”  σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 χρόνων ο Γιάννης Μάντακας.
Ο Γιάννης Μάντακας υπήρξε ακούραστος συλλέκτης από το 1978 φωτογραφιών και σημαντικού υλικού για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Συγκεντρώνοντας το σημαντικό αυτό υλικό ο Γ. Μάντακας εξέδωσε μάλιστα αξιόλογα ιστορικά πονήματα, όπως το Ιστορικό Λαογραφικό Ανθολόγιο (Α΄ – Β΄ Τόμος), τον Μακεδονικό Αγώνα 1903 – 1908 (εκδ. 2005), κ.α.
Επίσης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Β΄ Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά, όπου προσπάθησε να συγκεντρώσει τα ιστορικά, πολεμικά και λαογραφικά κειμήλια, που είχε συγκεντρώσει ή του είχαν εμπιστευθεί κρητικές οικογένειες.
Για την προσφορά του στην πόλη μας ο Γιάννης Μάντακας είχε τιμηθεί από τον πρώην δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα (φωτ).
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 19 Μαΐου και ώρα 11 πμ από τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Χανίων όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ταφεί στο εκεί κοιμητήριο.

8 Comments

 1. ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΧΗΔΕΣ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ , ΤΑ ΧΑΝΙΑ !!!!
  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ , ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΡΙΖΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ !!!!! ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙΟΔΕΥΩΝΤΑΣ
  ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΚΥΔΩΝΙΑΣ , ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ , ΣΕΛΙΝΟΥ ,ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΑΛΗΟΥΣ ΡΙΖΙΤΕΣ , ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΡΗΤΟ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΑΚΙ !!!!!!
  ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΡΙΖΙΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ , ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΜΕ ΑΞΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ <> !!!!! Ο ΚΑΘΕ ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΠΟΣΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ
  ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΕΤΕΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΕΠΡΕΠΙΣΑΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΑΞΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΙΖΙΤΙΚΩΝ !!!!!!! ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ , ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΑΣ !!!!!!!

 2. Αναπαύσου “εν ειρήνη” γενναίε και μειλίχιε αγωνιστή, ακούραστε Λακκιώτη!
  Το αγαπημένο σου χωριό και τα Χανιά, σου οφείλουν πολλά!
  Αιωνία σου η μνήμη.
  Νίκος Σαρρής.

 3. Σήμερα το έμαθα. Δεν προφτάσαμε να πάμε ακόμη μια φορά στο σπίτι σου στους Λάκκους….Το πνεύμα και τα βιβλία σου, συντροφιά κι ανάμνηση, δεν υποκαθιστούν τη φυσική παρουσία. Καλό σου ταξίδι Γιάννη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες