Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Δυσοίωνες προβλέψεις

» Για υψηλή ανεργία και μακροχρόνια ύφεση

ΑθHνα » Τουλάχιστον 20 χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα επίσης με το ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.
• Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ.
• Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, χαρακτηρίζεται δραματική καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.
• Κατά την περίοδο 2011 – 2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Οι απαισιόδοξοι προφήτες χρησιμοποιώντας τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων προβλέπουν την καταστροφή, κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του «με αφορμή δημοσιεύματα και διαρροές στοιχείων» από την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Οπως υποστηρίζει το υπουργείο, όλα τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο στην χώρα μας τους διαψεύδουν και επιτρέπουν μία πιο αισιόδοξη προοπτική.
Ειδικότερα, επικαλούμενο στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αναφέρει πως ο ρυθμός αύξησης των ανέργων σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 42,8% τον Ιούλιο του 2012, σε 16,3% τον Μάιο του 2013, «υποδηλώνοντας την ανάσχεση των αυξητικών ρυθμών της ανεργίας και σαφή δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας».
Το υπουργείο αναφέρεται συγκεκριμένα και στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα. Οπως λέει, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που καταγράφει σε ζωντανό χρόνο τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων οκταμήνου (Ιανουάριος-Αύγουστος 2013) ήταν θετικό κατά 102.580 νέες θέσεις εργασίας, μακράν το υψηλότερο από το 2008 και μετά.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ακόμη πως «οι απαισιόδοξες προβλέψεις αγνοούν επίσης, ότι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας και σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, διαμορφώνουν ένα νέο δυναμικό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν».
ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ
«Η εφιαλτική πρόβλεψη του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία στη χώρα μας κάτω από 10%, αποδεικνύει ότι οι εφαρμοζόμενες από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας μετατρέπουν την χώρα μας σε μια απέραντη κοινωνικά, οικονομικά και παραγωγικά έρημο και οδηγούν άλλη μια γενιά εργαζομένων και νεολαίας στο αδιέξοδο και στον όλεθρο. Η κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους πρέπει να φύγουν με τους αγώνες και την ψήφο του λαού το γρηγορότερο δυνατόν πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους», τονίζει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα