Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δύσκολες ώρες στον Λευκό Οίκο

Aπό χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενος από τον κ. Δένδια, να συναντηθεί με την αμερικανική ηγεσία και να ομιλήσει στο Κογκρέσο. Έχει στις αποσκευές του ψηφισμένη από την Ελληνική Βουλή την 5ετή Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ. Δεν σημαίνει, ότι ένεκα τούτου θα καταφέρει να ανατρέψει τις απαράδεκτες απαιτήσεις των μυθοπλαστών Τούρκων.

Απώτερος σκοπός της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να αποσπάσει από τους Αμερικανούς καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, διότι η Τουρκία έχει κατοχυρώσει ένα ρόλο “ολίγον σύμμαχος, ολίγον μεσολαβητής” και αυτό, φαίνεται, πως δεν δημιουργεί πρόβλημα για τον Μπάιντεν, όσο και αν προβληθούν οι κλιμακούμενες απειλές εις βάρος της χώρας μας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει ένα βήμα πίσω στο αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να εγκριθεί απ’ το Αμερικανικό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι κάθετα αντίθετο, κατόπιν επιμόνου άρνησης του προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ. Ο γερουσιαστής είναι ανυποχώρητος στη γραμμή, που έχει τηρήσει έναντι της Τουρκίας και διεμύνησε στον πρόεδρο Μπάαιντεν, ότι «πρέπει ν’αποφασίσουμε, αν η Τουρκία είναι το είδος του συμμάχου, που θέλουμε ή όχι».

Στην αναθεώρηση της στάσης του Μπάιντεν έναντι της Τουρκίας συντέλεσε και η άποψη του Υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που ενδίδει στις τουρκικές ωμότητες και ζητά από το Κιγκρέσο, εν αντιθέση με την προγενεστέρα πολιτική του προκατόχου του Πομπέο, να μην είναι αρνητικό έναντι του τουρκικού εξοπλισμού με το επιχείρημα ότι «αν δεν πάρουν από εμάς, θα πάρουν από άλλον». Υπ’ όψιν ότι και τα δυο αμερικανικά στόματα έχουν αρνηθεί την πώληση F-35 στην Τουρκία και πάσης άλλης στρατιωτικής υποστήριξης και, ότι στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Νούλαντ στην επίσκεψη της εδώ και στην Κύπρο.

Αν παραδεχτούμε, ότι ο Μπάιντεν είναι γνώστης των Ελληνοτουρικικών, θα πρέπει να περιμένουμε, να στείλει κάποια μηνύματα στον Ερντογάν και να μην αποστεί από την γραμμή Πομπέο. Επειδή η Τουρκία παραμένει ουσιαστικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον τη θέλει στη Δύση, θα ήταν λάθος μας, όπως πιστεύεται από “Έλληνες Διπλωμάτες” να θέλουμε να συνδέσουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τον ρόλο της έναντι της Δύσης.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη πραγματοποιείται την ώρα, που η Ελλάδα λέει πως έχει μία αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ, ισχυρότερη απ’ όσο στο παρελθόν. Τούτο συνέβη λόγω της Αλεξανδρούπολης, η οποία προσφέρει διευκολύνσεις στον στρατό ξηράς των ΗΠΑ που δεν γίνεται με τη βάση της Σούδας. Η πολιτική του Ερντογάν, που θα ’πρεπε να είναι εξοργιστική για τους Αμερικανούς και να μην έκαναν πίσω, λόγω επίμονης διατήρησης των S-400, συντέλεσε στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος ώστε να μετατοπισθεί το ενδιαφέρον τους δυτικότερα στη Β. Ελλάδα απ’ την Ανατ. Μεσόγειο στο Ιντσιρλίκ, το οποίο υποβαθμίζεται.

Περιμένουμε στην επιστροφή του ο κ. Μητσοτάκης απ’ το ταξίδι του στις ΗΠΑ, να φέρει κάτι θετικό έναντι αυτών, που δώσαμε με την Αμυντική Συμφωνία, εκτός βέβαια από αερολογίες και δικολαβιστικές υποσχέσεις, που μας έχουν… χορτάσει κατά καιρούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα