Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δύο ουσιαστικά

» …που παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε ένα τρίτο ουσιαστικό… την Yγεία

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του τίτλου της γραφής υποχρέωσή μας είναι να δηλώσουμε ότι: Όταν μιλάμε για Υγεία αναφερόμαστε στη σωματική, φυσική, ψυχολογική, συναισθηματική – ψυχική και πνευματική κατάσταση του ανθρώπου.

Στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που επηρεάζουν την Yγεία παίζουν καταλυτικό ρόλο δυο ουσιαστικά ονόματα, γένους θηλυκού. Και ξέρουμε πολύ καλά το σημαντικό ρόλο της θηλυκής ύπαρξης στις εκφάνσεις της ζωής.

Τα δύο ονόματα είναι: ΑΝΘΡΩΠΙΑ και ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Αν κατά την πορεία επίλυσης των προβλημάτων υγείας υπερτερεί το ουσιαστικό: «ΑΝΘΡΩΠΙΑ» τότε το φως της ανθρωπιάς όχι μόνον φωτίζει, αλλά αστράφτει στην όψη στην ψυχή και στη διάθεση του πάσχοντος γιατί το χέρι που πάτησε το κουμπί, ο ειδικός και άστραψε η ανθρωπιά, αναδεικνύει την άνοδο στην ανώτερη βαθμίδα της προσωπικότητας του Ανθρώπου επιστήμονα.

Τότε ένα μεγάλο μέρος του ψυχικού ζαβλακωμένου μόνιμου άγχους της επίλυσης του προβληματισμένου ατόμου έχει τρέξει στο αυλάκι να ποτίσει τη διψασμένη και στεγνωμένη ψυχή του που περίμενε και περιμένει εκείνον, που θα άνοιγε και θα ανοίξει τον κρουνό της ανθρώπινης ύπαρξης για να ποτίσει την διψασμένη ψυχή του και να βλαστήσει το λουλούδι της διψασμένης ρίζας. Γιατί η ανθρωπιά εμπεριέχει συναισθήματα δροσιάς και ψυχικής άνθισης, τα οποία επιτρέπουν το σεβασμό και τη σωστή συμπεριφορά και την ψυχική διάθεση της ανάτασης…

Αυτοί οι άνθρωποι με τον ανθρώπινον πρώτιστα, χαρακτήρα τους και τον τρόπο ζωής τους, συγκλονίζουν και μελισταλάζουν στην ψυχή του άλλου και ο υποφέρων αλλά και οι λοιποί, με αίσθημα αισιοδοξίας αναφωνούν: «Αυτό που κάνει το αγαπά και είναι πάνω από υλικούς ωφελιμιστικούς στόχους και σκοπούς». Και όπως μας άφησε μια γραφτή παρακαταθήκη ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης: «Ο άνθρωπος όταν νιώθει πόνο είναι ζωντανός …Αλλά όταν νιώθει τον πόνο του άλλου… τότε… ναι…είναι Άνθρωπος».

Αν επικρατεί το ουσιαστικό ΕΠΙΣΤΗΜΗ, τότε έχει υποδεέστερο ρόλο το ουσιαστικό «ΑΝΘΡΩΠΙΑ», γιατί τότε το ουσιαστικό αυτό ομοιάζει με νόμισμα, το οποίο, ναι μεν κυκλοφορεί ,αλλά η ανταλλακτική του αξία, είναι πολύ μικρότερη της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

Και τούτο γιατί όταν ο ανθρωπισμός του Επιστήμονα, δηλαδή η συμπεριφορά αγάπης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο ,αποσυνδέονται από τις ηθικές αρχές και συνδέονται μόνον με τον υλιστικό επαγγελματισμό, τότε παύουν να λειτουργούν τα συναισθήματα του ανθρωπισμού και επικρατούν διαφορετικά.

Και όπως αναφέρει και ο Ιπποκράτης: «Ην γάρ παρή φιλανθρωπίη, πάρεστι καί φιλοτεχνίη» δηλαδή… Γιατί εκεί που υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο, υπάρχει και αγάπη για την επιστήμη…

Και όταν όλη η κοινωνία, αντί να κτίζεται, να μεγαλουργεί και τα μέλη της να εμφορούνται από θετικές, ηθικές, ανθρώπινες αξίες και η ΕΠΙΣΤΗΜΗ και οι τέχνες περιφρονούν τον παράγοντα Ανθρωπιά, δηλαδή την ιδιότητα του ανθρώπου να εκπέμπει καλοσύνη, συναισθήματα συμπάθειας, αλτρουισμού, αλληλοκατανόησης και ενσυναίσθησης απέναντι στο συνάνθρωπο, τότε αυτοκαταστρέφεται από αρνητικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.

Να παρεμβάλλω μεταξύ των δύο ουσιαστικών το εξής: Ενώ τα δύο Ουσιαστικά ανήκουν στα θηλυκά ανισοσύλλαβα της Γραμματικής στη γενική Πληθυντικού τονίζονται και τα δύο στην ίδια συλλαβή.

Το ίδιο, κατά την γνώμη μας πρέπει να συμβαίνει και στους δύο σημαντικούς παράγοντες για την Yγεία: «ΑΝΘΡΩΠΙΑ και ΕΠΙΣΤΗΜΗ» ενώ ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους, η πρώτη στον κόσμο της ιδιότητας του ατόμου και η δεύτερη στον κόσμο τη γνώσης όταν πρόκειται για την Υγιεινή αντιμετώπιση του ατόμου, πρέπει να είναι ο ίδιος ταυτόσημος εκφραστικός τονισμός.

Συναινούμε δηλαδή ότι ο παραμερισμός των ωφελιμιστικών υλιστικών στόχων, για χάρη των υψηλών ανθρωπιστικών ιδεωδών, αποτελεί το επιστέγασμα, την κορωνίδα, το αποκορύφωμα και το ανώτατο σημείο της αγαστής δημιουργίας των ανθρωπίνων σχέσεων, μεταξύ των δύο ουσιαστικών: ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

Έτσι ώστε ο έχων ανάγκη της βέλτιστης υγιούς ανθρώπινης συμπεριφοράς προς χάριν της υγείας του να διαισθανθεί τη δυναμική αρμονική ΣΥΖΕΥΞΗ των ΑΝΘΡΩΠIΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ στόχων του ανθρώπου.

Και έτσι καθιερώνεται ως σημείο των ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ… ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, η Ένωση, η οποία πρέπει να διατηρείται χωρίς ποτέ να έχει διακοπή.

Στις ημέρες μας πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται στα διάφορα Μ.Μ.Ε. σχετικά με το αναπτυσσόμενο θέμα μας.

Κάποια στιγμή θα μάθουμε ποιο από τα δύο ουσιαστικά έχει την ικανότητα να υπερέχει ή μειονεκτεί του άλλου ή να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των δύο ουσιαστικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα