Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Δράση Erasmus+ στην Εσθονία

Κατά το διάστημα 28-29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία η 3η διεθνική εταιρική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, KA2, Strategic Partnership project με τίτλο LittleBigEntrepreneurs-Design Thinking and Gaming Applied to Entrepreneurship Education που εκπονεί η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με εταίρους από τις χώρες Σλοβενία, Εσθονία και Πορτογαλία.

Η διακρατική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε δύο πόλεις της νοτιοανατολικής Εσθονίας, το γραφικό Τάρτου και στο Βόρου, της ομώνυμης επαρχίας, όπου υλοποιήθηκε και η συνάντηση με τους εταίρους του προγράμματος. Στο Τάρτου η ομάδας μας ξεναγήθηκε σε ένα πρότυπο επιχειρηματικό χωριό το οποίο δέχεται μαθητές/τριες αλλά και επαγγελματίες. Οι επισκέπτες συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια (προσομοιώσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα) τα οποία πραγματοποιούνται στο χώρο, όπου πολύ ρεαλιστικά εκπροσωπούνται διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και κρατικοί φορείς. Οι παίκτες χωρίζονται σε ρόλους και τους δίνονται εργασίες κατάλληλες για τον κάθε ρόλο.

Στην πορεία του παιχνιδιού μαθαίνει κανείς να βλέπει και να δημιουργεί συνδέσεις σχετικά με τη λειτουργία των πολιτών, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Η ομάδα του προγράμματος μας είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει δια ζώσης ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι επιχειρηματικότητας (Business Battle) και να εκφράσει σε συζήτηση εντυπώσεις και παρατηρήσεις. Στη συνέχεια στο Βόρου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της συνάντησης μας στο δημοτικό σχολείο της περιοχής Võru Kesklinna Kool.

Στη ξενάγηση που ακολούθησε στους χώρους του σχολείου θαυμάσαμε τις εκπληκτικές υποδομές σε αίθουσες, εργαστήρια εκπαίδευσης, χώρους ξεκούρασης και τις υπερσύγχρονες αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια χημείας, ξυλουργικής και οικιακής οικονομίας και την πολύ εντυπωσιακή αίθουσα εκδηλώσεων. Έκπληξη προκάλεσε σε όλους η πραγματικά πλούσια υποδομή του σχολείου που δεν ήταν ανάλογη με την καθημερινή ζωή της μικρής αυτής επαρχιακής πόλης. Η δεύτερη επίσκεψη μελέτης (study visit) πραγματοποιήθηκε στο Tsenter, μία τοπική εταιρεία στο Βόρου, όπου ο διευθύνων σύμβουλος μοιράστηκε την εμπειρία του ως μέντορας σε μαθητικές επιχειρήσεις.

Καθώς η εκπαίδευση επιχειρηματικότητας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, η ενημέρωση κρίθηκε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για το πρόγραμμα και τα μέλη της ομάδας μας. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τέλος, την ζεστή φιλοξενία των Εσθονών εταίρων και την συγκινητική μουσική έκπληξη που μας επιφύλαξαν με την παραδοσιακή χορωδία Εσθονών γυναικών.

Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα