Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Δραματικές οι επιπτώσεις της ξηρασίας στην Ισπανία

■ SOS Οργανώσεων για την άρδευση των ελαιώνων
Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία εξαιτίας της παρατεταμένης και έντονης ανομβρίας που πλήττει από πέρυσι αρκετές αγροτικές περιοχές της χώρας, αλλά και των ασυνήθιστων για τον Απρίλιο υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες έφτασαν στη Σεβίλλη και μέχρι 40ο .
Έτσι, ιδιαίτερα έκδηλη είναι η αγωνία και ανησυχία που διακατέχει όλους τους εμπλεκόμενους από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ελαιολάδου, οι οποίοι με αλλεπάλληλες συσκέψεις και εκδηλώσεις ζητούν από την Κυβέρνηση άμεση λήψη μέτρων για εξασφάλιση αρδευτικού νερού.
Η Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA) Ισπανίας, τονίζει ότι σε περιοχές που διέρχεται ο ποταμός Guadalbullón, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Η ανομβρία έχει καταπονήσει τους ελαιώνες και η ανάγκη για αρδεύσεις είναι επείγουσα.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Οργάνωσης Elio Sánche «ο τρόπος που διανέμεται το αρδευτικό νερό δεν είναι δίκαιος, αφού για ορισμένους ελαιοκαλλιεργητές υπάρχει άδεια να αρδεύουν, ενώ για άλλους απαγορεύεται»!

Στρογγυλό τραπέζι για την ξηρασία

Ευρεία σύσκεψη Υπουργείων
και Οργανώσεων για αντιμετώπιση
της ξηρασίας στην Ισπανία.

Στo πλαίσιo αυτά την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Γεωργίας της Ισπανίας Ernesto García-Manso- για εξέταση της κατάστασης σε όλες τις πληττόμενες καλλιέργειες.
Στην σύσκεψη αυτή, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων Υπουργείων συμμετείχαν και εκπρόσωποι από όλες σχεδόν τις Αγροτικές Οργανώσεις.

Οι δραματικές διαπιστώσεις

Κατά την σύσκεψη αφού παρουσιάστηκαν τα στοιχεία βροχοπτώσεων και διαθεσιμότητας νερού, αναλύθηκε η κατάσταση που επικρατεί στις διάφορες Περιφέρειες,
Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων τόνισαν ότι η κατάσταση της ξηρασίας στην χώρα είναι «σοβαρή και εκτεταμένη κυρίως στις περιοχές των ποταμών Γκουανταλκιβίρ και Γκουαντιάνα αλλά και στις εσωτερικές λεκάνες της Καταλονίας. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στην κτηνοτροφία, την εκτατική γεωργία και τη μελισσοκομία, καθώς και στις αροτραίες καλλιέργειες.
-Ο Γενικός Δ/ντής των Αγροδιατροφικών Συν/σμών Gabriel Trenzado, ζήτησε μια σειρά δημοσιονομικών, εργασιακών και οικονομικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν και ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να μεριμνήσει και για τους Συνεταιρισμούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρήσουν τις δομές και τους εργαζόμενους τους και να καλύψουν το πάγιο κόστος λειτουργίας τους
-Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja), Pedro Barato, υποστήριξε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι «σαφή, συνοπτικά, δυναμικά και επείγοντα».
-Ο Andrés Góngora από την Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG), πρότεινε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα «Κρατικό Σύμφωνο» για την ξηρασία.
-Η Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA) ζήτησε «επείγουσα εφαρμογή μέτρων» για την προστασία από τις επιπτώσεις της ξηρασίας με κονδύλια από την Ευρώπη, την Ισπανία και τις Περιφέρειες ώστε να αποφευχθεί η «ολική καταστροφή» των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.
-Τέλος, η Εθνική Ομοσπονδία Αρδευτικών Κοινοτήτων (Fenacore) πρότεινε φορολογικές απαλλαγές για όλες τις εγκαταστάσεις άρδευσης (λίμνες, σταθμούς και κανάλια) ως μέτρο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει των εκλογών

Τα προτεινόμενα μέτρα

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της κατάστασης, μεταξύ των οποίων τα κυριότερα ήταν: .
-Επεξεργασία πακέτου μέτρων οικονομικής στήριξης των παραγωγών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας.
-Αποστολή εγγράφου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει ευέλικτα μέτρα, έκτακτης φύσης στην εφαρμογή της ΚΑΠ.
-Απόφαση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυήσεων (FEGA) και των Αυτόνομων Περιφερειών, για λήψη όλων των απαραιτήτων εθνικών μέτρων.
-Δημιουργία μόνιμου «Συμβουλίου Ξηρασίας» στο οποίο θα μετέχουν οι Αυτόνομες Περιφέρειες, οι Επαγγελματικές Γεωργικές Οργανώσεις Asaja, COAG και UPA, οι Αγροδιατροφικοί Συνεταιρισμοί, η Εθνική Ομοσπονδία Αρδευτών Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας και Ανάπτυξης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα