Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Δολιοφθορά ή ατύχημα στους αγωγούς;

Στις περιοχές της Α.Ο.Ζ. και Σουηδίας στη Βαλτική θάλασσα παρουσιάστηκε απώλεια πίεσης και μυστηριώδης διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, ενώ προηγουμένως είχε καταγραφεί το ίδιο στον άλλο αγωγό Nord Stream 2. Ο πρωθυπουργός της Δανίας που ενίσχυσε την ασφάλεια των ενεργειακών αγωγών δήλωσε ότι «δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο σαμποτάζ».

Την πιθανή περίπτωση δολιοφθοράς, που υπαινίχθηκαν και οι Γερμανοί, δεν απέκλεισαν ούτε οι Ρώσοι, δεδομένου ότι απ’ το Κρεμλίνο ο εκπρόσωπος τους Πεσκόφ δήλωσε πως αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών, για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται περί τυχαίου γεγονότος και να αποκλεισθεί η εικασία περί σαμποτάζ.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στην Ε.Ε., όσον αφορά στο συμβάν με το μυστηριώδες «ατύχημα» στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου σχετίζονται με τον τιμολογιακό πόλεμο των τιμών της ενέργειας και με τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας ενός νέου αγωγού αερίου “Baltic Pipe” που θα μεταφέρει το νορβηγικό καύσιμο στην Πολωνία μέσω Δανίας.

Ωστόσο, υπαινιγμοί έρχονται απ’ το Βερολίνο, ότι οι Ρώσοι μπορούσαν να δημιουργήσουν τη διαρροή στους αγωγούς με κάποιου είδους σαμποτάζ, να σπείρουν ζιζάνια στη Δύση και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές, ώστε ν’ αυξήσουν κι άλλο τις τιμές. Εν τω μεταξύ, ο Όλαφ Σολτς υπεσχέθη να βοηθήσει με το γερμανικό πολεμικό ναυτικό τις έρευνες που κάνουν οι Σουηδοί και οι Δανοί για την εξακρίβωση των αιτιών απ’ τις οποίες επλήγησαν οι αγωγοί.

Στον θερμό πόλεμο που εξελίσσεται με πραγματικά πυρά στην Ουκρανία και μετά τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας υπό των Ρώσων, επιστρατεύεται και ψυχρός πόλεμος με θεωρίες συνωμοσίας, ενώ ανταλλάσσονται υπαινιγμοί μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων, οι μεν εναντίον των δε, ότι είναι αυτουργοί του σαμποτάζ των αγωγών.
Το Κρεμλίνο διά της εκπροσώπου Μαρίας Ζαχάροβα του υπ. Εξωτερικών χαρακτήρισε αναξιόπιστες και παράλογες τις υποψίες ότι η Ρωσία είναι το ενεργούμενο για σαμποτάζ και ζήτησε τη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ, για να φωτιστεί το ζήτημα των διαροών. Από το κάδρο αυτών των ψυχροπολεμικών διαξιφισμών δεν θα μπορούσε ν’ απουσιάζει ο έτερος “Καππαδόκης” γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που αναγνώρισε ότι πρόκειται περί… «σαμποτάζ».

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μονοπωλιακά το φυσικό αέριο και εκβιάζουν την Ευρώπη. Θα μπορούσε η ίδια να παρέβαινε σ’ αυτή τη δολιοφθορά;
Μάλλον αλλού πρέπει ν’ ανατρέξει η κοινή γνώμη, να βρει ποιος έχει συμφέρον να σταματήσει η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι πασιφανές, δεν κατονομάζουμε. Άλλωστε πρόσφατα είναι όσα έχουν ειπωθεί για τη ματαίωση της κατασκευής του αγωγού EastMed.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα