Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς φέτος στα Χανιά

Μια δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς και τα οινοποιία των Χανίων αποδείχθηκε το 2017 καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα έθεσαν σε κίνδυνο την παραγωγή. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμαναν οινοποιοί των Χανίων που μίλησαν στα “Χ.ν.”, όποιος ήταν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς πάνω από το αμπέλι κατάφερε να έχει μια ικανοποιητική παραγωγή.

«Περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά από απόψεως καιρικών συνθηκών», σημείωσε σχετικά ο οινολόγος Κωστής Γαλάνης από την Οινοποιία Μανουσάκη που έχει τις εγκαταστάσεις της στον Βατόλακκο στον Δήμο Πλατανιά.
Οι βροχές, οι υγρασίες και οι καύσωνες που σημειώθηκαν αποδείχθηκαν καταστροφικοί παράγοντες για ανθρώπους που δεν ήταν συνέχεια πάνω από το αμπέλι, εξήγησε ο κ. Γαλάνης και πρόσθεσε: «Εμείς, αν μιλήσουμε για τα δικά μας αμπέλια, έχουμε μια πολύ καλή και υγιή παραγωγή, σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες, μετά όμως από πάρα πολύ δουλειά. Ο γεωπόνος μας δεν έφυγε από το αμπέλι όλη την περίοδο, από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, και οι δουλειές που έγιναν ήταν πολύ περισσότερες και με μεγαλύτερο κόστος από ό,τι έγιναν πέρυσι».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι φέτος ναι μεν καταγράφηκε μείωση της παραγωγής συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο η περυσινή χρονιά ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης.
«Ως εκ τούτου από απόψεως παραγωγής μπορούμε να πούμε ότι φέτος είμαστε εντάξει ενώ από άποψη υγιεινής όσοι δεν δούλεψαν πάρα πολύ έχουν χάσει τα αμπέλια τους», επεσήμανε ο κ. Γαλάνης και συμπλήρωσε ότι τα χαρακτηριστικά των σταφυλιών που παρήχθησαν μπορούν να θεωρηθούν καλά αλλά όχι εξαιρετικά, δεδομένων πάντα των διαφοροποιήσεων που προκύπτουν ανάλογα με την ποικιλία, το μικροκλίμα της κάθε περιοχής κ.λπ.
Για μια δύσκολη χρονιά έκανε λόγο και ο υπεύθυνος της Οινοποιίας Ντουράκη από τον Αποκόρωνα, Αντώνης Ντουράκης.
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι παρόλο που αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες τελικά δεν εξελίχθησαν τόσο τραγικά τα πράγματα», τόνισε ο κ. Ντουράκης και πρόσθεσε ότι με μια πρόχειρη εκτίμηση οι απώλειες στην παραγωγή μπορούν να υπολογιστούν στο 20-30%. Ωστόσο, επεσήμανε ότι όσοι αμπελουργοί πρόσεξαν τα αμπέλια τους πήραν καθαρά σταφύλια, ενώ οι ζέστες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες βοήθησαν τα σταφύλια να ωριμάσουν και να πάρουν βαθμούς.
«Πάντως κάτι τέτοιες χρονιές δείχνουν πραγματικά ποιος προσέχει το αμπέλι του και ποιος όχι καθώς όποιος ήταν από πάνω από το χωράφι κατάφερε και  έσωσε την παραγωγή του με κάποιες μικρές απώλειες. Οσοι δεν το έκαναν και δεν ασχολήθηκαν συστηματικά σίγουρα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές», σχολίασε ο κ. Ντουράκης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι, όπως ανέφεραν άνθρωποι των οινοποιίων στα “Χ.ν.”, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη σε σύγκριση με πέρυσι που αρχές Αυγούστου είχε ξεκινήσει ο τρύγος και η διαδικασία οινοποίησης, ενώ φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε προς το τέλος του Αυγούστου.

Υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής  
Μέχρι της 30 Νοεμβρίου συνεχίζεται η  Δήλωση Συγκομιδής Σταφυλιών Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου για το έτος 2017, η οποία είναι υποχρεωτική όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ηρακλείου .
Η Δήλωση είναι υποχρεωτική είτε οι παραγωγοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα Οινοποιεία , είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους .
Ειδικότερα για το έτος 2017, οι Δηλώσεις Συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς Οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.
Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής ( 30 Νοεμβρίου 2017 ), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.
Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη Δήλωση Συγκομιδής του, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την υπηρεσία  διόρθωσή της , με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών – παραστατικών.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ
Όπως ανακοινώθηκε, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής:
α) Οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
β) Οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους . Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής.
Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. πώληση μέρους  σταφυλικής  παραγωγής ) ,  οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης υποχρεούνται να υποβάλουν και Δήλωση Συγκομιδής.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ
Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής :
α) Οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.
β) Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν επιπλέον της Δήλωσης Συγκομιδής και Δήλωση Παραγωγής.
γ) Σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική Δήλωση Συγκομιδής , οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ ανωτέρα βία, μη συγκομιδή για οικονομικούς λόγους, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα και λοιποί λόγοι). Επίσης μηδενική Δήλωση Συγκομιδής υποβάλλουν οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν μηδενική παραγωγή λόγω αναδιάρθρωσης του αμπελώνα τους .

ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Οι υπόχρεοι για Δηλώσεις Συγκομιδής που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές κατά τις παραπάνω ημερομηνίες  αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων). Η υπέρβαση των ημερομηνιών που έχουν οριστεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης.
Μετά την κατάθεση των Δηλώσεων Συγκομιδής και την επεξεργασία των στοιχείων τους , η υπηρεσία γνωστοποιεί ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους .
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2810309203 – Αργυρίου Δούκας .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα