Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διπλωματία ή Χάγη

Το μήνυμα της Ελληνικής κυβέρνησης προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι ότι δεν θέλουμε πόλεμο. Όμως θα δεχθούμε πιέσεις απ’ τον Διεθνή παράγοντα για διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης, με θέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί στην Ελληνοϊταλική και Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, δηλαδή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με μειωμένη επήρεια των νήσων, ή να διευθετηθεί η όποια διαφορά στη Χάγη. Μια περίπτωση με ελάχιστες πιθανότητες υπάρχει να επεκτείνουμε μονομερώς τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., όπως έχουμε δικαίωμα από τη σύμβαση UNCLOS του Δικαίου της θαλάσσης. Όμως δεν έχουμε κατωχυρώσει τις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέραν των 6ν.μ. όπως η Τουρκία, πως θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα υπό την απειλή casus belli; Μια ευκαιρία είχαμε με το Ελληνοϊταλικό σύμφωνο δεν την εκμεταλλευτήκαμε. Όλες οι κυβερνήσεις το ‘χαν στο πρόγραμμά τους, αλλά τ’ άφηναν για τους άλλους!
Μπορεί το Συμβούλιο Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε., που συνέρχεται 26 και 27 Αυγούστου να έχει συμπεριλάβει το θέμα των κλιμακούμενων Τουρκικών προκλήσεων, αλλά μέχρι τότε είναι πολύς χρόνος αυξανόμενου κινδύνου εμπλοκής. Η κυβέρνηση ομιλεί περί κυρώσεων για τις προκλήσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η αντιπολίτευση υπεραμύνεται να ζητηθεί η ενεργοποίηση της Συνθήκης της Ε.Ε. με εφαρμογή των υποχρεώσεων της περί άμυνας και αλληλεγγύης έναντι των κρατών – μελών της.
Η Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει ν’ αποκτήσει εξωτερική πολιτική. Η Γερμανία λόγω οικονομικών της συμφερόντων θέλει να εξισορροπίσει την Τουρκική παρεμβατικότητα που εκβιάζει την Ε.Ε. με τις ροές των μεταναστών, αλλά είναι αμφίρροπη.
Ο Ερντογάν είναι ευθυγραμμισμένος με υβριδικής μορφής πόλεμο, έχει όμως μπλέξει σε πολλά μέτωπα, θέλει να απεμπλακεί και να δείξει διαλλακτικότητα, αλλά δεν τον αφήνει ο μεγαλοϊδεαλισμός του. Δεν διατίθεται να ανταποκριθεί στις προτάσεις της Μέρκελ, που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με διπλωματική αντιμετώπιση.
Εμάς μας παρακινούν να κάνουμε παραχωρήσεις. Τούτο είναι σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κράτους, που οι πολιτικοί αδυνατούν να την απενεργοποιήσουν. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε μια ολομέτωπη επίθεση, καθ’ όσον ο Τούρκος Πρόεδρος φιλοδοξεί να ελέγξει κυριαρχικά μέρος του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου. Δείχνει ότι βρίσκεται σ’ έναν άλλο κόσμο, αλλά οι προσπάθειες του να ξεφύγει απ’ αυτόν τον εγκλεισμό δεν του βγαίνουν, διότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, που λόγω της οικονομικής ύφεσης, του κορωνοϊού και της φυσιολογικής κόπωσης, πολύ σύντομα θα αναγκασθεί, να βάλει νερό στο κρασί του.
Η διπλωματία εν σχέσει με τις πολεμοχαρείς εντάσεις είναι πρόσφορη και αποτρεπτική των στρατιωτικών κρίσεων, που καταλήγουν σε θερμό επεισόδιο. Οι Έλληνες διπλωμάτες ξέρουν τι και πως να διαπραγματευθούν τα αληθινά και όχι φαντασιακά κυριαρχικά μας δικαιώματα, αρκεί να το τολμήσουν οι πολιτικοί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα