Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Δυνατότητες για χειμερινό τουρισμό

Εως και δέκα εκατομμύρια περισσότερους ταξιδιώτες ετησίως δύναται να φέρει σε βάθος τριετίας στην Ελλάδα η Ryanair, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει η αεροπορική εταιρεία αναφορικά με τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair Ντέιβιντ Ο’ Μπράιαν δήλωσε ότι περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης και εμφανίστηκε εκ νέου προβληματισμένος για ενδεχόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση της χρήσης του διαδικτύου ως μέσο προβολής των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Ο’ Μπράιαν σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα σας χρειάζεται περισσότερους πραγματικούς και όχι εικονικούς τουρίστες», εκτιμώντας ότι μπορεί το διαδίκτυο να είναι ένα καλό εργαλείο μάρκετινγκ, αλλά αυτό που μετράει είναι να μετουσιωθεί η τουριστική προβολή σε απτά αποτελέσματα, δηλαδή σε περισσότερες αφίξεις ξένων επισκεπτών. «Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα φέρει αυτούς τους δυνητικούς επισκέπτες στη χώρα και πώς θα τους βάλει στα αεροπλάνα για να έρθουν στην Ελλάδα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ο’ Μπράιαν επικαιροποιεί το αίτημα της Ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας (αλλά και άλλων ελληνικών και ξένων), για μηδενικούς φόρους τον χειμώνα. «Αυτή τη στιγμή τον χειμώνα δεν υπάρχουν πτήσεις από το εξωτερικό. Αρα τα έσοδα για την Ελλάδα είναι μηδαμινά. Αν λοιπόν καταργηθούν οι φόροι τότε θα υπάρξουν πτήσεις που θα φέρουν επισκέπτες. Τα έσοδα λοιπόν θα είναι άμεσα για τις τοπικές επιχειρήσεις και έμμεσα για το ελληνικό κράτος, από τη φορολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και σας μιλώ για δύο πτήσεις την εβδομάδα τουλάχιστον προς Χανιά».
Αλλωστε ο κ. Ο’ Μπράιαν σχολίασε ότι «αν επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στα Χανιά, θα γεμίσουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες είναι υπεραρκετές στην περιοχή, αλλά μένουν χωρίς δουλειά κατά τη χειμερινή περίοδο». Με αφορμή μάλιστα τη χρηματοδότηση επενδύσεων για νέες τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας, ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair σημείωσε ότι «οι επενδύσεις αυτές θα στηριχθούν μόνο αν βρουν πελάτες για να γεμίσουν τα δωμάτιά τους. Αρα και πάλι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η άφιξη περισσότερων επισκεπτών».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ
ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά, ο κ. Ο’ Μπράιαν, μιλώντας και τότε στα “Χ.Ν.” είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για ενδεχόμενη πώληση του αεροδρομίου Χανίων σε ιδιώτη. Με αφορμή την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας τις τελευταίες ημέρες, του ζητήσαμε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.
«Μία ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στο αεροδρόμιο Χανίων σίγουρα θα μας προβλημάτιζε. Τα Χανιά -και όλη η Κρήτη- είναι ένα εκπληκτικό μέρος με εξαιρετικούς ανθρώπους. Ομως κι εμείς -όπως κάθε εταιρεία- δεν μπορούμε να λειτουργούμε συναισθηματικά, αλλά με βάση τη λογική. Μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι σκεφτόμαστε να φύγουμε απ’ τα Χανιά, αλλά ότι παρακολουθούμε με προβληματισμό τις εξελίξεις», απάντησε.

ΚΥΠΡΟΣ, ΜΑΡΟΚΟ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Την ίδια ώρα λοιπόν που το αεροδρόμιο Χανίων παραχωρείται σε ιδιώτες, η Ryanair είναι σε συζητήσεις με την Κυπριακή κυβέρνηση για την εξαγορά των Κυπριακών αερογραμμών. Σε τι βαθμό θα επηρεάσει αυτό την παραμονή των Ιρλανδών στα Χανιά; Ο κ. Ο’ Μπράιαν είναι ξεκάθαρος: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κυπριακή κυβέρνηση. Βρισκόμαστε και σε συζητήσεις με άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο, ενώ στα σχέδιά μας είναι και νέοι προορισμοί όπως οι Αζόρες. Θέλω να πω ότι ως εταιρεία αναζητούμε πάντα επενδυτικές ευκαιρίες. Μία επένδυση στην Κύπρο δεν σημαίνει ότι επηρεάζει άμεσα τη βάση μας στην Κρήτη. Βέβαια τα δύο νησιά έχουν πολλά κοινά και ένας ουδέτερος ξένος επισκέπτης ίσως θεωρεί ότι δεν θα δει διαφορές όπου πάει. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να φέρουμε όλο και περισσότερους επισκέπτες στις περιοχές που έχουμε τις βάσεις μας. Επεκτείνουμε τον στόλο μας διαρκώς και έχουμε τη δυνατότητα στα επόμενα πέντε χρόνια να μεταφέρουμε γενικά 30 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες. Το ερώτημα είναι πού θα τους πάμε; Υπό προϋποθέσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έρθουν παραπάνω από δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως. Αρκεί να γίνουν όμως κάποια πράγματα, γιατί όπως έχει τώρα η κατάσταση είναι μικρό το περιθώριο αύξησης των αφίξεων.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Ολοκληρώνοντας την επικοινωνία μας με τον εμπορικό διευθυντή της Ryanair, τον ρωτήσαμε για τις επαφές που έχει μέχρι σήμερα με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη για να μας απαντήσει ότι όντως πραγματοποίησε συνάντηση μαζί της κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. «Η κα υπουργός μας άκουσε με προσοχή. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, συζητήσαμε και περιμένουμε τις απαντήσεις. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν προβάλουμε απαιτήσεις. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Η Ryanair δεν απαιτεί, καταθέτει προτάσεις. Περιμένουμε λοιπόν την απάντηση του Υπουργείου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα