Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Δημοτική Αγορά Χανίων: Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη δίνουν τα τηλεοπτικά κανάλια με το κοινό προκειμένου να παρουσιάσουν το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα, τις νέες σειρές ή αυτές που, ως επιτυχημένες, θα συνεχιστούν. Κάποιες απ’ αυτές μάλιστα κράτησαν χρόνια. Οπως ο “Αγνωστος Πόλεμος”, οι “Πανθέοι”, το “Λούνα Πάρκ” κ.ά.
• Ανάλογο τετραετές σήριαλ έχει ξεκινήσει από τη νυν δημοτική αρχή για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων! Ετσι, πιστή στο ραντεβού του Σεπτέμβρη, παρουσίασε τις προάλλες το νέο “σενάριο” έναρξης της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς το Φθινόπωρο 2019 και ολοκλήρωση του έργου το Φθινόπωρο του 2020!
• Όχι ότι και επί προηγουμένων δημοτικών αρχών δεν υπήρχαν διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση του μνημείου της Δημοτικής αγοράς Χανίων.
• Όλα βασίστηκαν βέβαια στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που -ευτυχώς- η δημοτική αρχή Γιώργου Τζανακάκη είχε καταφέρει να εντάξει στο τομεακό πρόγραμμα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Και άρα δεν την πλήρωσε ο δημοτικός κορβανάς.
• Η μελέτη παρελήφθη από την επόμενη δημοτική αρχή Βιρβιδάκη. Και άρχισαν οι προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησής της. Κάποια στιγμή μάλιστα προς το τέλος της 8χρονης θητείας της, ανακοινώθηκε η σύσταση επιτροπής που θα βοηθούσε να εξευρεθούν πόροι για το σκοπό αυτό.
• Ακολούθησε η τετραετία Σκουλάκη κατά την οποία η αποκατάσταση επιχειρήθηκε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica.

Ξεκινάμε!
• Και φτάσαμε στην νυν δημοτική αρχή κατά την οποία η αποκατάσταση απέκτησε διαστάσεις σήριαλ λόγω των πολλών ανατροπών σε όλα τα “επεισόδια”! Πολύ περιληπτικά:
• Το 2015 πληροφορηθήκαμε από τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα παρουσία του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, ότι η αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς ξεκινά το Φθινόπωρο, βάσει της υπάρχουσας μελέτης.
• Εμβληματικό έργο. Ξεκινάμε το Φθινόπωρο με αυτά τα 5 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(Π.Δ.Ε.) και βλέπουμε μετά, είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης.
• Ημέρα χαράς για το δήμο Χανίων, ξεκινάμε από επάνω να διορθώσουμε ετοιμορροπίες είχε πει ο κ. Βάμβουκας.

Συνολική ή τμηματική ;
• Στις 26 Μαΐου 2016 σε σύσκεψη με καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς ο  δήμαρχος Χανίων δήλωσε ότι «το πρώτο που συμφωνήσαμε είναι ότι συμφωνούμε όλοι να γίνει το έργο. Συμφωνήσαμε, επίσης, να γίνει ενιαία το έργο, γιατί αυτό επιτάσσει η μελέτη».
• Μετά από ένα και πλέον χρόνο, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαμε ανατροπή. Τμηματική(!) αποκατάσταση σε τεταρτημόρια ανακοίνωσε η δημοτική αρχή Χανίων.

Ολα “παίζουν”
• Στα φετινά… επεισόδια πάντως, η αποκατάσταση επανήλθε σε συνολική μέσα σε 12 μήνες. Οχι ξεκάθαρα πάντως. Αφού στις 24-1-18 σε σύσκεψη που έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη παρουσία του μελετητή και του δημάρχου Χανίων, καταλάβαμε από τα… ψιλά γράμματα των δηλώσεων ότι αναζητούν, ακόμα, τη βέλτιστη λύση. Επίσης μάθαμε, ότι αντί να ψάχνουμε για χρηματοδοτικό πρόγραμμα καταλήξαμε ότι μιλάμε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) για δάνειο ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Για το οποίο όμως χρειάζεται η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) με την ανύπαρκτη (αντιδρούν οι παρατάξεις) πλειοψηφία των 2/3. Καταλάβαμε ότι όλες οι ανατροπές “παίζουν”.
• Λίγες μέρες μετά, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2018, στις 29 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Χανίων υποσχέθηκε να γίνει συζήτηση σε επόμενο Δ.Σ. για το θέμα της αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς και να έλθουν και προ των ευθυνών τους όσοι δεν ψηφίσουν το δάνειο από το ΤΠκΔ! Ακόμα δεν έγινε.

Σενάριο ανά… επεισόδιο;
• Φθινόπωρο πάλι, νέα επεισόδια. Τις προάλλες, 25-9-2018, ιδού νέα σύσκεψη στο δημαρχείο με όλους τους συντελεστές – μελετητές και φορείς – παρόντες.
• Το σενάριο που ανακοινώθηκε είχε τίτλο “Ξεκινάει το 2019 η αποκατάσταση τη δημοτικής αγοράς που θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο”.
• Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αναλυτικά στα Χανιώτικα Νέα μετά των δηλώσεων δημάρχου, μελετητή, υπηρεσίας.
• Απλά θα επισημάνουμε ότι οφείλουμε να διαβάζουμε προσεκτικά τα… ψιλά γράμματα των δηλώσεων. Από τα οποία σαφώς συνάγεται ότι η σύσκεψη είχε κύριο στόχο τη συνάντηση των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται (όπως ΔΕΗ, ΔΕΥΧΑΧ, αρχαιολογία κ.λπ.) ώστε οι μελετητές να καταλήξουν λέει σε ένα σχέδιο «επιχειρησιακής οργάνωσης».

Σουμάροντας – Ζουμ-άροντας
• «Αναθέσαμε στους μελετητές του έργου», είπε ο δήμαρχος, «μια εργασία, που αφορά την επιχειρησιακή οργάνωση του έργου της δημοτικής αγοράς».
• Δηλαδή, μια πρόσθετη μελέτη. Πόσο θα στοιχίσει, πότε θα ολοκληρωθεί, δεν ακούσαμε.
• Την ώρα που ούτε η συνολική μελέτη, επικαιροποιημένη ή τροποποιημένη δεν έχει ακόμα ούτε παρουσιαστεί – εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Ούτε έχει ληφθεί τελική απόφαση για τμηματική ή συνολική αποκατάσταση (κ. Ευθυμίου).
• Ούτε η νέα μελέτη του περιβάλλοντος χώρου της αγοράς έχει παρουσιαστεί και εγκριθεί από την αρχαιολογία.
• Την ώρα που καμιά χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί. Με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι αρχικά υπάρχουν τα 5 εκατ. ευρώ του Π.Δ.Ε του 2015! Και ότι τα υπόλοιπα 10 εκατ. θα εξασφαλιστούν είτε με δάνειο από το ΤΠκΔ είτε με τροποποίηση του προϋπολογισμού του δήμου Χανίων.
• Επίσης, ούτε τα 5 εκατ. του Π.Δ.Ε. που υποσχέθηκε ο κ. Σταθάκης, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν. Αντίθετα όπως είπε στο Δ.Σ. της 29-1-18 ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Παπαντωνάκης, «τα έφαγε η μαρμάγκα». Καθώς έχει γίνει γνωστό ότι στο τέλος του 2017 το Π.Δ.Ε ήταν μειωμένο κατά 800 εκατ. ευρώ μέσα στα οποία και τα 5 εκατ. της Δημοτικής Αγοράς.
• Μέσα σε 8 μήνες αποκλείεται να υλοποιηθούν όλα τα πιο πάνω «προαπαιτούμενα» για να φτάσουμε να ξεκινήσει η αποκατάσταση το Φθινόπωρο του 2019.
• Έχουμε δεδομένο οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε 8 μήνες και επομένως όλα αυτά τα «σενάρια» θα εξεταστούν από την νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει τον Μάιο του 2019! Η οποία προφανώς θα γράψει τα δικά της νέα… επεισόδια.
• Ιστορία μου, αμαρτία μου…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δύο νεκροί από το τροχαίο στην Κίσσαμο (βίντεο)

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Μ. Δούκα: «Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου»

«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα