29.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Δημοκρατική η αγροτική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ακτημόνων και των προσφύγων μέσα από την αναδιανομή της γης από την αγροτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου πριν από 100  χρόνια, αναδείχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Μουρνιές το βράδυ της Τετάρτης.
Στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου  του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής έγινε εκτενής παρουσίαση της μεταρρύθμισης και μια προσπάθεια σύνδεσης με το παρόν.
«Η μεταρρύθμιση του Βενιζέλου ήταν η πιο επιτυχημένη γιατί είχε να αντιμετωπίσει 600.000 πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην ύπαιθρο και δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να  αποκατασταθούν. Και ήταν μια ιδιοφυή κίνηση ενός διορατικού πολιτικού. Δημοκρατικότατη, έδωσε στους ανθρώπους τους όρους για την υλικής τους αναπαραγωγή» επισήμανε ο κ. Θ. Καμπάς πρόεδρος του τμήματος Αγρ. Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Ωστόσο  ο κ. Καμπάς μίλησε και για πιθανά προβλήματα που προκάλεσε η μεταρρύθμιση αυτή σε ότι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
«Η μεταρρύθμιση δημιούργησε πάρα πολλούς μικροϊδιοκτήτες, πολλούς αυτοαπασχολούμενους.  Για να έχεις ανάπτυξη θέλεις κεφάλαια και θέλεις εργατικά χέρια. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μισθωτή εργασία λόγω της κατασκευής της μεγάλης μάζας των μικρών καλλιεργητών και αυτό διαμόρφωσε μια κατάσταση για χρόνια».
Από τη μεριά του ο Δ. Παναγιωτόπουλος ιστορικό τους Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρατήρησε πως η αγροτική μεταρρύθμιση πέτυχε, γιατί εφαρμόστηκε και «γιατί απάντησε σε σημαντικές και οικονομικές προτεραιότητες της εποχής εκείνης. Η μεταρρύθμιση έλυσε θέματα που “έρχονταν” από την επανάσταση του 1821. Δηλαδή το αίτημα για τη διαμονή της γης σε ακτήμονες απασχολούσε το ελληνικό κράτος πριν την δημιουργία του και επιλύθηκε με την ψήφιση του αγροτικού νόμου του Βενιζέλου το 1917 και την τροποποίηση του 1923. Ο αρχικός νόμος του Βενιζέλου περιελάμβανε αποζημίωση στους τσιφλικάδες για την περιουσία τους που θα δίνονταν στους ακτήμονες, ενώ με το νόμο του ΄23 με την πίεση πάνω από 1.000.000 προσφύγων η επαναστατική κυβέρνηση του Πλαστήρα στην ουσία αποφασίσει ότι θα διανείμει τη γη σε ακτήμονες και πρόσφυγες με ελάχιστες όρους και προϋποθέσεις».
Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως παρά την έντονη πολεμική μεταξύ Βενιζελικών και Βασιλικών, οι τελευταίοι ψήφισαν την αγροτική μεταρρύθμιση.
Τη σύνδεση του χθες με το σήμερα σε ότι αφορά την αγροτική έρευνα επιχείρησε ο δρ. Γεωπόνος ερευνητής κ. Β. Μπούρμπος. Ο κ. Μπούρμπος έκανε μια ιστορική αναφορά στην γεωργική έρευνα και στην προσφορά της, ενώ πρότεινε την ανάγκη επανάκτησης της αυτοτέλειας του ΕΘΙΑΓΕ, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του, αλλά και τη διάρθρωση Περιφερειακών Κέντρων Αγροτικής Έρευνας.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Ν. Παπαδάκης τόνισε πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν από τις σημαντικότερες που πραγματοποίησε ο Βενιζέλος και πως με βάση τα όσα λένε οι μελετητές και οι ιστορικοί ήταν στον τομέα της η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας επισημαίνοντας τη σημασία της μεταρρύθμισης για την επιβίωση των προσφύγων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα